ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Фолиева киселина – за здрава майка и здрави деца

Фолиевата киселина е синтетичната форма на фолат - водоразтворим витамин, известен също като витамин B9. Той не се среща естествено в храните, но често се съдържа в добавки и зърнени продукти като хляб и зърнени храни. Образуването на ДНК и РНК, подпомагане на клетъчното делене и подобряване работата на мозъка са само част от положителните ефекти, постигани при суплементация с фолиева киселина.

Но има една много важна група от хора, за които витамин В9 е от първостепенно значение. Това са бременните жени и тези, които искат да заченат.

Какво е фолиевата киселина

Фолиевата киселина е стабилната синтетична форма на витамин В9. Фолиевата киселина първо трябва да се превърне в активен витамин B9, известен като 5-MTHF, преди тялото ви да може да го използва. Това е процес от няколко стъпки, който изисква различни ензими, включително един, наречен MTHFR. Някои хора имат генетични мутации, които правят техния MTHFR ензим по-малко ефективен при превръщането на фолиевата киселина в 5-MTHF.

Тъй като фолиевата киселина е синтетична форма, тя не е задължителен елемент във вашата диета подобно на магнезия или витамин С. Вместо това може да консумирате фолат - естествената форма на B9, като си я набавяте чрез различни храни. Изследванията обаче показват, че повечето хора не ядат достатъчно естествено богати на фолат храни, за да задоволят нуждите си.

Храни, които са богати на фолиева киселина, са листни зелени зеленчуци, плодове, боб, грах и ядки, зърнени храни и други зърнени продукти.

Фолиевата киселина и фолатът помагат на тялото да произведе здрави нови червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки пренасят кислород до всички части на тялото ви. Ако тялото ви не произвежда достатъчно от тях може да развиете анемия. Анемията се получава, когато кръвта ви не може да носи достатъчно кислород към тялото, а това може да ви направи прави бледа или отслабнала.

При недостиг на фолиева киселина има опасност от развитието на така наречената фолат дефицитна анемия. Може да я срещнете още като мегалобластна анемия или фолиеводефицитна анемия.

Защо жените се нуждаят от фолат и фолиева киселина

Всяко нежно същество от женски пол има нужда от фолиева киселина, за да бъде здрава. Но това е особено важно за жените поради следните причини:

 • Преди и по време на бременност - фолиевата киселина предпазва неродените деца от сериозни вродени дефекти, наречени дефекти на невралната тръба. Тези вродени дефекти се получават през първите няколко седмици от бременността, често преди жената да знае, че е бременна. Фолиевата киселина също може да помогне за предотвратяването на други видове вродени дефекти и спонтанен аборт;
 • За да поддържате доброто състояние на кръвообращението си, като помагате на червените кръвни клетки да се образуват. Както споменахме по-рано, липсата на фолиева киселина може да причини анемия.

Колко фолиева киселина ви е нужна

Всички жени се нуждаят от 400 микрограма фолиева киселина всеки ден. Жените, които искат да забременеят, трябва да си набавят 400 до 800 микрограма фолиева киселина от добавка или от храна.

Някои жени може да се нуждаят от повече фолиева киселина. Според състоянието, дадено заболяване и други фактори, дозировката е в следните граници:

 • Ако сте бременна или искате да забременеете: 400-800 микрограма. Вашият лекар може да изпише и пренатални витамини допълнително;
 • Ако имате дете с дефект като спина бифида и искате отново да заченете: 4000 микрограма, предписани от лекар;
 • Ако имате член на семейството със спина бифида и искате да забременеете: 4000 микрограма;
 • Ако самите вие имате спина бифида и искате да забременеете: 4000 микрограма. В този случай за детето ви ще има по-голям риск от това да развие същото състояние;
 • Ако приемате медикаменти за епилепсия, диабет тип II, ревматоиден артрит и лупус: определяне на дозата от лекар след консултация;
 • Ако имате целиакия или възпалително заболяване на червата: отново консултация със специалист и определяне по негова преценка.

Ако не искате да забременявате

Пак е необходимо да приемате фолиева киселина ежедневно, около 400 до 800 микрограма. Има няколко основни причини за това:

 • Дефекти в раждането на мозъка и гръбначния стълб могат да се появят през първите няколко седмици от бременността, често преди дори да знаете, че сте бременна;
 • Трябва да приемате фолиева киселина всеки ден, защото е водоразтворим витамин от група В. Водоразтворим означава, че не остава в тялото ви за дълго време. Вашето тяло метаболизира (използва) фолиевата киселина бързо, така че тялото ви се нуждае от фолиева киселина всеки ден, за да работи правилно.

Подходящи храни, с които ще си набавите така нужния фолат, са спанакът, портокалите, пълнозърнестите продукти и ядките.

За фолиевата киселина заложете на бял ориз, брашна, хляб или паста.

И няколко бързи, но важни въпроса

Може ли да приема прекалено много фолиева киселина?

 • Да, но това е възможно само благодарение на мултивитамини или обогатени храни, като зърнени закуски. От другите храни винаги ще получавате фолат, така че няма проблем.

Нуждая ли се от фолиева киселина, ако съм в менопауза?

 • Да, жените в менопауза също трябва да си набавят 400 микрограма всеки ден.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ