ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Формулата Про Хепа за оптимална чернодробна функция и здраве

Скрит под защитната “стена” на гърдите, черният дроб, тежащ приблизително 1.5 кг. (а при изпълване с кръв 2.5 кг.), е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло. Въпреки скромния си размер, този забележителен орган играе ключова роля в поддържането на цялостното ни здраве и благополучие. 

Черният дроб е като мълчалив войник, работещ неуморно, за да детоксикира телата ни, да регулира нивата на кръвната захар и да обработва хранителни вещества. Благодарение на него се секретира жлъчка, усвояваме хранителни вещества и се обезвреждат токсични вещества и лекарства от организма. 

В тази статия ще ви разкажем повече за виталните функции на черния дроб, както и ще разкрием кои хранителни и други вещества могат да подпомогнат оптималната му работа. 

Жизненоважните задачи на черния дроб

Черният дроб е отговорен за различни задачи, включително детоксикация, разграждане на хранителни вещества, производство на жлъчка, съсирване на кръвта и съхранение на хранителни вещества. Тези функции са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве и са необходими на абсолютно всяка възраст. Ето поглед към някои от най-важните функции на този упорито работещ орган:

 • Детоксикация: Черният дроб действа като първичен орган за детоксикация на тялото, като филтрира вредни вещества като алкохол, лекарства и токсини. Той метаболизира тези вещества и ги превръща в по-малко вредни странични продукти, които след това се елиминират от тялото.
 • Разграждане на хранителните вещества: Черният дроб играе централна роля в разграждането на хранителните вещества от храната. Той превръща въглехидратите в глюкоза, която е основният източник на енергия за нашите клетки. Той също така обработва мазнините и протеините, като гарантира, че тези основни компоненти се разпределят в тялото за оптимална функция.
 • Производство на жлъчка: Жлъчката е жълтеникаво-зелена течност, произвеждана от черния дроб, която играе решаваща роля в храносмилането. Тя помага за разграждането на мазнините на по-малки молекули, което позволява тяхното усвояване в червата.
 • Съсирване на кръвта: Черният дроб произвежда няколко протеина, участващи в съсирването на кръвта, които са от съществено значение за предотвратяване на прекомерно кървене.
 • Съхранение на хранителни вещества: Черният дроб съхранява основни хранителни вещества като глюкоза, витамини и минерали, осигурявайки готов източник на енергия за тялото между храненията.
 • Регулиране на нивата на кръвната захар: Черният дроб помага за регулиране на нивата на кръвната захар, като произвежда и съхранява глюкоза, както и я освобождава в кръвния поток, когато е необходимо.
 • Производство на протеини: Черният дроб произвежда различни протеини, които играят важна роля в съсирването на кръвта, имунната функция и регулирането на хормоните.
 • Детоксикация на вредни вещества: Черният дроб неутрализира и елиминира вредни вещества като алкохол, лекарства и токсини, предпазвайки тялото от техните вредни ефекти.

Симптоми на чернодробни нарушения

Въпреки че черният дроб е невероятно издръжлив орган, той може да се претовари, ако е подложен на прекомерен стрес или е увреден от фактори като злоупотреба с алкохол, прекомерно наддаване на тегло или хронични инфекции. Когато черният дроб изпитва затруднения, това може да прояви с определени симптоми, включително:

 • Жълтеница: Това пожълтяване на кожата и очите се причинява от натрупване на билирубин, страничен продукт от разграждането на червените кръвни клетки.
 • Болка в корема: Болка или дискомфорт в горната дясна част на корема, където се намира черният дроб, може да е признак за проблеми с черния дроб.
 • Умора: Хроничната умора може да бъде симптом на различни чернодробни заболявания, тъй като черният дроб е отговорен за производството на богата на енергия глюкоза.
 • Тъмна урина: Черният дроб е отговорен за отстраняването на отпадъчните продукти от кръвта, а по-тъмната от нормалната урина може да показва нарушена чернодробна функция.
 • Намален апетит: Загубата на апетит или гаденето могат да бъдат причинени от чернодробна дисфункция, тъй като черният дроб помага за регулиране на храносмилането и усвояването на хранителни вещества.
 • Подуване на краката: задържането на течности, особено в краката и глезените, може да е признак на чернодробно заболяване.

Храни за здравето на черния дроб

Подкрепата на черния дроб със здравословна диета може значително да подобри цялостната му функция и да намали риска от развитие на чернодробни заболявания. Някои ключови диетични препоръки за здравето на черния дроб включват консумация на:

 • Плодове и зеленчуци: Стремете се към цветно разнообразие от плодове и зеленчуци, тъй като те осигуряват основни хранителни вещества и антиоксиданти, които предпазват черния дроб от увреждане.
 • Пълнозърнести храни: Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, киноа и овесени ядки, са богати на фибри, които подпомагат функцията на черния дроб и насърчават здравето на червата.
 • Здравословни мазнини: Включете здравословни мазнини от източници като зехтин, авокадо и ядки, тъй като те осигуряват основни мастни киселини, които допринасят за здравето на черния дроб.
 • Нетлъсто месо: Изберете максимално чисти източници на протеин като риба, птиче месо и боб, които осигуряват незаменими аминокиселини без излишни мазнини.

Естествени средства за здравето на черния дроб

В допълнение към здравословната диета има няколко естествени природни средства, които могат да поддържат здравето на черния дроб и да насърчат всички негови функции. Естествените компоненти, които могат да допринесат за здрав черен дроб, са:

Бял трън: Белият трън е растение, което традиционно се използва от векове за поддържане здравето на черния дроб. Съдържа силимарин, съединение с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че силимаринът може да помогне за защита на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, алкохол и други вредни вещества.

Curcuma longa (Куркума): Куркумата е подправка с мощни противовъзпалителни свойства. Съдържа куркумин, съединение, за което е доказано, че предпазва черния дроб от увреждане и подпомага неговите естествени процеси на детоксикация. Куркумата може да се консумира като подправка в храната или като добавка. 

Taraxacum officinale (Глухарче): Глухарчето е често срещана билка с множество ползи за здравето, включително поддържане на черния дроб. Съдържа разнообразие от хранителни вещества, включително витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на черния дроб от увреждане и насърчаване на неговата функция. Глухарчето може да се консумира като чай или като добавка. 

N-ацетил цистеин (NAC): NAC е предшественик на глутатиона, най-разпространеният антиоксидант в тялото. Глутатионът играе решаваща роля в детоксикацията на черния дроб и NAC може да помогне за повишаване на нивата на глутатион и да предпази черния дроб от увреждане. NAC може да се приема като добавка.

Витамин B6: Витамин B6 е от съществено значение за здравето на черния дроб, тъй като помага на черния дроб да преобразува аминокиселините в използваеми форми. Дефицитът на витамин B6 може да увреди чернодробната функция, а добавките могат да помогнат за поддържане на необходимите нива на витамина. 

L-метионин: L-метионинът е основна аминокиселина, която участва в детоксикацията на черния дроб. Помага на черния дроб да разгражда токсините и да насърчава цялостната му функция.

Глицин: Глицинът е аминокиселина, която играе жизненоважна роля за здравето на черния дроб. Помага на черния дроб да детоксикира амоняка, страничен продукт от протеиновия метаболизъм. 

L-таурин: L-тауринът е аминокиселина, която е особено изобилна в черния дроб. Помага на черния дроб да поддържа своята структура и функция и подпомага детоксикацията на вредните вещества.

L-глутамин: L-глутаминът е аминокиселина, която е от съществено значение за здравето на черния дроб. Помага на черния дроб да възстанови увредените клетки и насърчава цялостната му функция.

ПроХепа за регенериране и подкрепа на черния дроб

Всички гореизброени компоненти са част от формулата на единствения по рода си хепатопротектор ПроХепа/ProHepa. Prohepa е хранителна добавка, която съдържа смес от билкови екстракти и витамини, предназначени да поддържат здравето на черния дроб от А до Я. Освен витамини и билкови екстракти, Prohepa е добър източник на други хранителни вещества, които са важни за здравето на черния дроб, като глицин, таурин и L-глутамин. Тези хранителни вещества помагат на черния дроб да възстанови увредените клетки, да детоксикира вредните вещества и да произвежда жлъчка, която е необходима за храносмилането.

Ето някои от потенциалните ползи от Prohepa:

 • Предпазва черния дроб от увреждане: антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на Prohepa могат да помогнат за предпазване на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, алкохол и други.
 • Подпомага функцията на черния дроб: комбинацията от хранителни вещества на Prohepa може да помогне на черния дроб да функционира оптимално.
 • Подобрява здравето на черния дроб: Prohepa може да помогне за подобряване на здравето на черния дроб и намаляване на риска от чернодробно заболяване.

Източници

"A Comprehensive Review of Liver Function Tests and Their Interpretation" by J.M. Hall, published in the journal "Clinical Chemistry" (2019)

"Liver Biomarkers: Current Status and Future Directions" by R.F. Enns, published in the journal "Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology" (2013)

Kalra A, Yetiskul E, Wehrle CJ, et al. Physiology, Liver. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/ 

Gong J, Tu W, Liu J, Tian D. Hepatocytes: A key role in liver inflammation. Front Immunol. 2023 Jan 18;13:1083780. doi: 10.3389/fimmu.2022.1083780. PMID: 36741394; PMCID: PMC9890163. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ