ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Функции на аминокиселините в тялото - детайлен преглед

Аминокиселините са градивните елементи, които образуват полипептиди и в крайна сметка - протеини. Това прави аминокиселините основни компоненти на нашите тела, които са жизненоважни за физиологични функции като синтез на протеини, възстановяване на тъкани и усвояване на хранителни вещества. В днешния материал разглеждаме по-отблизо свойствата на аминокиселините, как се използват в тялото и откъде идват.  Разбира се, ще обърнем внимание и на най-добрите им източници в случай, че тялото не може да си ги произведе самостоятелно.

Какво са аминокиселините

Аминокиселините са органични съединения, които се комбинират, за да се образуват протеини. Протеините са големи биомолекули или макромолекули, състоящи се от една или повече дълги вериги аминокиселини. Протеините изпълняват широк спектър от функции в организма, включително катализиращи метаболитни реакции, репликация на ДНК, реагирайки на стимули, осигурявайки структура на клетките и организми и транспортиране на молекули от едно място до друг. 

Знаете, че имате нужда от кислород и вода, за да живеете, но знаете ли, че същото важи и за аминокиселините? Те са неразделна част от живота и играят роля в почти всяка функция, от която телата ни се нуждаят, за да оцелеят. Храносмилане, изграждане на мускули, производство на енергия и хормони, здрава кожа и дори усещане за щастие – не можете да имате нито едно от тези неща и много други, ако нямате нужните аминокиселини.

Доказано е, че аминокиселините и протеините, които изграждат, са от съществено значение за човешкото тяло. Аминокиселините могат да се използват и като източник на енергия от тялото, за което също има интересни проучвания. Способността за бързо усвояване/освобождаване на аминокиселини от конски и човешки еритроцити предоставиха доказателства за подкрепят теорията, че еритроцитите при бозайниците имат важна роля в транспорта на аминокиселини от черния дроб до тъкани, мускули и органи.

Има три групи аминокиселини, обособени по следния начин:

Есенциални аминокиселини - есенциалните аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от нулата от организма със скорост, съизмерима с неговото търсене и следователно трябва да бъдат осигурени чрез диетата. Някои от примерите за такива аминокиселини са фенилаланин, валин, треонин, триптофан, метионин, левцин, изолевцин, лизин и хистидин. 

Неесенциални аминокиселини - незаменимите аминокиселини могат да се произвеждат от тялото. Тези несъществени аминокиселини поддържат имунната функция, образуването на червени кръвни клетки, синтеза на хормони, растежа и възстановяването на тъканите. Това показва, че тялото ни произвежда аминокиселината, дори ако не я получаваме от храната, която консумираме. Някои от примерите за несъществени аминокиселини са аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, пролин, серин и тирозин.

Условни аминокиселини - условните аминокиселини не са толкова полезни за човешкото тяло, колкото другите видове, но имат своя важен принос заедно с тях. Те помагат за намаляване на стреса и заболяванията и също така подкрепят защитата от сърдечно-съдови заболявания. Някои от примерите за условни аминокиселини са аргинин, глутамин и цистин.

Функции на аминокиселините в тялото

Най-общо казано, аминокиселините допринасят за следните ползи в тялото:

Растеж на мускули, съединителна тъкан, подпомагане образуването на нови клетки - изолевцинът и валинът подпомагат здравословната мускулна функция, докато левцинът работи за възстановяване на мускулите. Лизинът насърчава усвояването на калций, необходим за растежа на костите. Тези аминокиселини са полезни за здрави, тонизирани мускули и силни кости. Изолевцин и валин са често срещани съставки в добавките за тренировка, тъй като те са насочени към мускулите и повишават енергията.

Нормално храносмилане - вашето тяло произвежда хистамин, за да помогне на храносмилателната система да работи правилно. Хистидинът е една от аминокиселините, които подпомагат генерирането на хистамин. В някои случаи обаче може човек да изпитва хистаминова непоносимост, при която в организма има прекомерно количество хистамини, надвишаващи прага на толеранс. Такава непоносимост може да се изследва с Тест за хистаминова непоносимост.

Осигуряване на здравословен цикъл на сън/събуждане - неправилните навици за сън, причинени от проблеми като безсъние, сънна апнея и стрес, могат да повлияят на цялостното ви здраве. Хистидинът и триптофанът помагат да поддържате нормален циркаден ритъм за пълноценен и редовен нощен сън.

Подкрепа на имунната функция - хистидин, лизин и треонин помагат за повишаване на имунитета, така че тялото ви да може по-добре да се бори с вирусите и други патогенни микроорганизми.

Производство на невротрансмитери - тези химикали са начинът, по който нервната система комуникира с тялото, регулирайки всичко - от апетита до настроението, хормоналния баланс и други неща. Фенилаланинът, например, произвежда не само някои невротрансмитери, но и други видове аминокиселини.

Подпомагане производството на хормони в организма - аминокиселини като лизин са полезни за поддържане на оптимални хормонални нива. Примери за такива хормони включват епинефрин и норепинефрин, които контролират реакцията на тялото на стреса, и тироксин, който играе роля в метаболизма.

Поддържане на здрава коса, кожа, нокти, подобряване здравината на тъканите.

Диетични източници на аминокиселини

Следните храни съдържат всички аминокиселини и могат да бъдат пълноценен техен източник:

  • Месо
  • Морска храна
  • Домашни птици
  • Яйца
  • Млечни продукти
  • Соя
  • Киноа
  • Елда

Бихме добавили още гъбите, които съдържат общо 17 аминокиселини, включително всички основни. Бобовите растения също са чудесен източник на висококачествен протеин –20-45% от протеина им е богат на аминокиселината лизин. Грахът и бобът съдържат 17-20% висококачествен протеин, докато лупина и соя съдържат 38-45%. Изварата също има място в списъка на диетичните източници - една порция извара от 100 грама осигурява около 25% от дневната стойност на протеини и съдържа значителни количества от няколко аминокиселини, включително треонин и триптофан.

Хранителни добавки, осигуряващи аминокиселини 

АминоАкти - съдържа всички осем незаменими аминокиселини и три условно незаменими аминокиселини, а именно:

Левцин - Левцинът помага при синтеза на протеини, възстановяването на мускулите, мускулния растеж, заздравяването на рани, регулирането на нивата на кръвната захар и синтеза на хормони на растежа.

Лизин - Лизинът помага при синтеза на протеини, ензими, колаген и еластин, усвояването на калций, производството на енергия и имунната функция.

Изолевцин - Изолевцинът помага в мускулния метаболизъм, засилва имунната функция, синтеза на хемоглобин и регулирането на енергията.

Валин - Валинът помага за мускулния растеж, регенерацията на тъканите и е необходим за производството на енергия.

Треонин - Треонинът е важна част от структурните протеини, като колаген и еластин, които осигуряват структура на кожата и съединителната тъкан и спомагат за образуването на кръвни съсиреци.

Хистидин - Хистидинът участва в синтеза на хистамин, който е невротрансмитер, подпомагащ имунната функция, храносмилането, регулирането на съня и сексуалната функция.

Цистеин - Цистеинът е неесенциална аминокиселина, важна за производството на протеини и за други метаболитни функции. Намира се в бета-кератина. Това е основният протеин в ноктите, кожата и косата. Цистеинът е важен за производството на колаген.

Фенилаланин - Фенилаланинът е предшественик на мозъчни химикали като допамин, епинефрин и норепинефрин. Така той допринася за доброто настроение, концентрацията и регулиране производството на ензими.

Метионин - Метионинът е уникална аминокиселина, съдържаща сяра, която може да се използва за изграждане на протеини и производство на много молекули в тялото.

Тирозин - Тирозинът също помага за производството на невротрансмитери като допамин, норепинефрин и епинефрин. Той помага и за производството на хормона тироксин.

Триптофан - Триптофанът е аминокиселина, необходима за нормалния растеж при кърмачетата и за производството и поддържането на телесните протеини, мускули, ензими и невротрансмитери. 

L-arginine Natural - Тази аминокиселина е от голяма полза за здравето на сърцето ви. Аргининът освобождава азотна киселина в тялото, която разширява съдовете, за да може кръвта да тече по-свободно и така да се поддържа нормално кръвно налягане. Може да си осигурите аргинин от пуешко месо, свинско филе, тиквени семки, пилешко, както и чрез добавка Л-Аргини Натурал. 

Акти L-Лизин - Лизинът допринася за здрави кости и кожа. Тази аминокиселина действа, за да улесни тялото да усвои калций, а също така произвежда колаген и еластин. Достъпна е в добавка като Акти L-Лизин, която осигурява ценната аминокиселина в лесноусвоима форма за тялото.

Има много важни роли на аминокиселините, така че е от решаващо значение да се набавят достатъчно от тях. Добрата новина е, че обикновено е лесно да получите адекватни количества от есенциалните аминокиселини, ако се храните здравословно. Въпреки това, дефицитите, макар и необичайни, могат да възникнат в резултат на лоши хранителни навици или медицински състояния, които прекъсват абсорбцията на аминокиселини в тялото. Признаците на дефицит включват изтъняване на косата, кожни рани, отоци и загуба на мускулна маса.

Използвани източници

Zhang, S., Zeng, X., Ren, M. et al. Novel metabolic and physiological functions of branched chain amino acids: a review. J Animal Sci Biotechnol 8, 10 (2017). https://doi.org/10.1186/s40104-016-0139-z

Thorn B, Dunstan RH, Macdonald MM, Borges N, Roberts TK. Evidence that human and equine erythrocytes could have significant roles in the transport and delivery of amino acids 

Li, P., Yin, Y., Li, D., Woo Kim, S., & Wu, G. (2007). Amino acids and immune function. British Journal of Nutrition, 98(2), 237-252. doi:10.1017/S000711450769936X 

Vissers, Y., Debats, I., Luiking, Y., Jalan, R., Van der Hulst, R., Dejong, C., & Deutz, N. (2004). Pros and cons of L-arginine supplementation in disease. Nutrition Research Reviews, 17(2), 193-210. doi:10.1079/NRR200490

Lopez MJ, Mohiuddin SS. Biochemistry, Essential Amino Acids. [Updated 2021 Mar 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/

Yongqing Hou, Guoyao Wu, Nutritionally Nonessential Amino Acids: A Misnomer in Nutritional Sciences, Advances in Nutrition, Volume 8, Issue 1, January 2017, Pages 137–139, https://doi.org/10.3945/an.116.012971

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ