ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Функция на щитовидната жлеза през зимата - какво трябва да знаете

С промяната на времето и понижаването на температурите през зимата, тялото също е изложено на редица промени и рискове. Щитовидната жлеза не просто е разположена в центъра на шията, тя заема централно място в редица хормонални дейности от регулиране на метаболизма и производството на енергия, до контрола на телесната температура.

За правилните функции на жлезата отговаря TSH - тироид-стимулиращия хормон. Неговите нива варират целогодишно, но през зимата имат тенденцията да се повишават. Това влияние на сезона върху работата на щитовидната жлеза я прави една от най-уязвимите части на тялото ви, дори и обичайно да нямате проблеми с нея.

В този материал ще ви запознаем по-подробно с функциите на щитовидната жлеза и как можете да се грижите за нея през зимата.

Какво представлява щитовидната жлеза и какви са нейните функции?

Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза с формата на пеперуда, разположена в предната част на шията, точно в областта под адамовата ябълка. Тя е значима част от ендокринната система - мрежа от жлези, които произвеждат и освобождават хормони, и регулират различни телесни функции. Основните два хормона, които щитовидната жлеза произвежда, са тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Те играят ключова роля в управлението на метаболизма.

Щитовидната жлеза притежава забележителна връзка с мозъка и има способността да реагира на сигнали от хипофизната жлеза. Именно тази жлеза е отговорна за производството на TSH - хормонът, който отговаря за регулирането на функциите на щитовидната жлеза.

Когато хипофизата усети ниски нива на хормони на щитовидната жлеза в кръвта, ѝ дава сигнал да освободи Т3 и Т4, които от своя страна да регулират процесите в цялото тяло.

Вероятно знаете колко е важна щитовидната жлеза за поддържането на цялостно здраве, но ще се изненадате колко разнообразни функции има тя. Освен, че отговаря за метаболизма, тя регулира телесната температура, определя пулса и има пряко влияние върху енергията на тялото.

Хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм - какви са разликите?

Дисбалансът във функциите на щитовидната жлеза може да доведе до състояния като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм. Те водят до причиняване на дисбаланс в производството на хормони и нарушават функциите на организма.

Хипотиреоидизъм

Когато щитовидната жлеза не е достатъчно активна и не произвежда достатъчно тироксин и трийодтиронин, говорим за хипотиреоидизъм. Този дефицит на хормоните може да доведе до забавяне на метаболитните процеси в организма. 

Честите симптоми на хипотиреоидизъм включват умора, наддаване на килограми, повишена чувствителност към студ, суха кожа и мускулна слабост. Най-честата причина за хипотиреоидизъм е автоимунно състояние, наречено тиреоидит на Хашимото, при което имунната система атакува щитовидната жлеза.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е състоянието, при което щитовидната жлеза е свръхактивна и произвежда повече хормони, отколкото е необходимо. Това свръхпроизводство забързва метаболизма на тялото и води до загуба на тегло, ускоряване на пулса, повишена тревожност и висока чувствителност към топлина.

Болестта на Грейвс е автоимунно заболяване, което е честа причина за хипертиреоидизъм. При това състояние имунната система стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече  тиреоиден хормон.

Как да се грижите за щитовидната си жлеза през зимата

Зимата може да повлияе на функциите на щитовидната жлеза по редица начини и макар хората със заболявания на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм или болест на Хашимото, да са по-податливи на тези влияния, никой не е защитен и е важно всеки да вземе подходящите мерки.

Обличайте се топло

При хипотиреоидизъм тялото има намалени способности за регулиране на температурата си, а излагането на силен студ може да стресира целия организъм. Важно е да излизате от дома си дебело облечени и да не забравяте за шапката и шала. 

Правилно хранене

В името на здравето си, ограничете до минимум консумацията на полуфабрикати, пакетирани храни и твърде много захар. Осигурете на организма си диета, богата на основни хранителни вещества, които да поддържат правилните функции на щитовидната жлеза.

Наблегнете на храни с високо съдържание на цинк, съдържащ се в много ядки и семена, както и селен, който можете да откриете в храни като овесени ядки, яйца, риба и спанак.

Селенът играе ключова роля в производството на тироксин, който влияние пряко върху метаболизма и нервната система. Препоръчваме  ви да го включите в менюто си и под формата на хранителна добавка - Акти Селен на Хербамедика съдържа  100mcg селен, извлечен натурално от растението черен синап.

Достатъчна хидратация

Сухият и студен зимен въздух често допринася за дехидратацията на организма, а това влияе пряко върху хормоните в тялото. Не забравяйте да пиете достатъчно вода през целия ден. Сезонът е идеален и за топли чайове, които също могат да подпомогнат здравето на организма ви.

Физическа активност

Регулярните тренировки са полезни за здравето на щитовидната жлеза и липсата им може потенциално да повлияе на нейните функции. Стремете се към 5 часа активен спорт седмично, за да поддържате организма си в оптимално здраве. Предвид сезона, заложете на активности на закрито.

Управление на стреса

Хроничният стрес може да повлияе отрицателно на функциите на щитовидната жлеза. Включете в ежедневието си медитативни практики като йога, водене на дневник, или упражнения за дълбоко и осъзнато дишане. Обмислете и приемът на натурална хранителна добавка, която да регулира нивата на стреса в организма ви.

Акти Ашваганда съдържа популярната билка ашваганда, позната като “индийския женшен”. Тя от векове се използва в традиционната медицина на Индия Близкия изток като натурално средство за справяне с безпокойството и стреса.

За управление на стреса и стимулиране правилните функции на щитовидната жлеза е от основно значение и да доставяте на организма си необходимите часове сън всеки ден. Изградете си навика да си лягате и ставате по едно и също време и си поставете за цел да спите поне 7 часа на нощ.

Следете нивата на хормоните

Последно в списъка, но в никакъв случай по важност, е редовното изследване на нивата на TSH в организма. Това е компонентът, който най-точно ще ви даде информация за състоянието на щитовидната ви жлеза и дали тя функционира правилно.

За регулиране на щитовидните хормони се препоръчва освен да следвате горепосочените съвети и практики от ежедневието, да откриете и подходящата хранителна добавка, която да поддържа целия ви организъм в добро здраве. Тироид Код е продукт с натурален произход, специално създаден за поддържане правилните функции на щитовидната жлеза.

Комбинацията от компоненти в Тироид Код като женшен, шизандра, ашваганда, манган, селен, цинк и витамини от групата В, осигуряват на организма хормонален баланс, стимулират кръвообращението и метаболизма и възстановяват оптималните нива на енергия в тялото.

Независимо дали сте здрави, или страдате от проблеми с щитовидната жлеза, това е една от най-уязвимите части от тялото през зимния сезон, и е от изключителна важност да вземете навременни мерки и да полагате необходимите грижи за организма си, за да се радвате на цялостно благополучие и щастлива зима.

С изграждане на здравословни навици в ежедневието, като правилно хранене, спорт, достатъчно сън и хидратация, и с прием на правилните хранителни добавки, можете да осигурите на тялото си крепко здраве и дълъг и безгрижен живот.

Използвани източници:

Kuzmenko NV, Tsyrlin VA, Pliss MG, Galagudza MM. Seasonal variations in levels of human thyroid-stimulating hormone and thyroid hormones: a meta-analysis. Chronobiol Int. 2021 Mar;38(3):301-317. doi: 10.1080/07420528.2020.1865394. Epub 2021 Feb 3. PMID: 33535823.

De Leo S, Lee SY, Braverman LE. Hyperthyroidism. Lancet. 2016 Aug 27;388(10047):906-918. doi: 10.1016/S0140-6736(16)00278-6. Epub 2016 Mar 30. PMID: 27038492; PMCID: PMC5014602.

Chaker L, Bianco AC, Jonklaas J, Peeters RP. Hypothyroidism. Lancet. 2017 Sep 23;390(10101):1550-1562. doi: 10.1016/S0140-6736(17)30703-1. Epub 2017 Mar 20. PMID: 28336049; PMCID: PMC6619426.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ