ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Гама-аминомаслена киселина или ГАБА - за мозъчната функция, имунитета и още

Повечето хора никога не са чували дори за GABA и не подозират какви ползи може да донесе на организма. За тези, които страдат от тревожност или безсъние, този важен невротрансмитер може да бъде ключът за намаляване на симптомите. Всъщност много лекарства, които се използват за лечение на тези състояния, функционират чрез засилване на активността на този невротрансмитер в мозъка. 

Зад съкращението „габа“ се крие наименованието 

„гама-аминобутирова киселина“, която освен за мозъчното здраве може да бъде полезна и в още много отношения. 

Какво представлява ГАБА

Значението на този ключов невротрансмитер е признато едва през последните години, но вече се разглежда в контекста на множество здравословни състояния, включително синдром на дефицит на вниманието, безсъние, депресия, тревожност, възпаление и предменструален синдром.

Гама-аминомаслената киселина - често наричана GABA, е аминокиселина и невротрансмитер, вид химикал, отговорен за пренасяне на информация от една клетка в друга. Тя се произвежда естествено в организма, като също е широко достъпна под формата на добавки. 

За разлика от много хранителни добавки, GABA не може да се намери в обикновените храни. Определени храни обаче, включително плодове, зеленчуци, чайове и червено вино, могат да окажат значително влияние върху модулацията на GABA. Понастоящем не се разбира ясно дали определени храни увеличават или намаляват въздействието на гама-аминобутировата киселина върху мозъка. 

Тя се произвежда се в мозъка от глутамат. Този процес се катализира от активната форма на витамин В6 и ензима глутамат декарбоксилаза. Основната му функция е да намалява активността на нервните клетки в нервната система. Има нови изследвания, които са установили, че може да играе роля при много състояния, включително депресия, тревожност и стрес.

Смята се, че гама-аминомаслената киселина има естествен успокояващ ефект и че намалява чувството на безпокойство и страх чрез отслабване възбудимостта на невроните.

ГАБА играе критична роля в развитието на клетките на централната нервна система, известни като неврони. Наличието ѝ позволява на клетките да се диференцират в подходящ брой неврони по време на формирането на мозъка и след това. Когато GABA молекулата взаимодейства с двата си рецептора, GABA-A и GABA-B, настъпва промяна в конформацията на рецептора, което задейства освобождаването на пептиди и хемокини, които могат да потушат свръхвъзбудимостта на мозъчните клетки.

В зависимост от зоната на засегнатия мозък, свръхвъзбудимост на невроните може да се прояви като припадъци, главоболие, мускулни спазми, безпокойство, безсъние, тикове или психиатрични разстройства. Има много причини за повишена активност на невроните, но важна физиологична причина е или поради намалена активност на GABA, или при повишен глутамат.

GABA, магнезий и цикълът на съня

ГАБА рецепторите се намират и в хипоталамуса, който съдържа уникална анатомия. Именно тя контролира циркадния ритъм и цикъла на съня и събуждане. Много лекарства за сън работят именно за повишаване на активността на GABA. 

Магнезият е важен минерал и също е агонист на тази мастна киселина, което означава, че се придържа към ГАБА рецепторите и активира рецептора, както би направила ГАБА. Магнезият не само стимулира рецепторите да поддържат функцията на GABA, но има и свойства, които допринасят за стабилизиране на клетъчните мембрани.

Производството на гама-аминомаслена киселина зависи от способността на мозъка да образува и разгражда глутамат, използвайки специален ензим, наречен ензим глутаминова киселина декарбоксилаза. 

Той помага да се произведе GABA от глутамат, както вече споменахме. Този ензим изисква витамин В6 като ко-фактор, за да функционира ефективно.

В6 е водоразтворим витамин, който може да се намери в спанак, банани, картофи, ориз, нахут и други храни.

ГАБА и състоянието на митохондриите – нашите енергийни складове

Освен положителните свойства, които може да прояви ГАБА при наличието си в организма, ако е в прекомерни нива тя може да създаде здравословни проблеми. И по-точно – да причини летаргия, отпадналост, сънливост и умора.

За поддържане на контрола върху концентрацията и баланса на нивата на ГАБА, тя се метаболизира с помощта на митохондриален ензим, известен като GABA трансаминаза (GABA-T). Този ензим работи добре в присъствието на витамин Е. 

Витамин Е е мастноразтворимо хранително вещество, което може да се намери в няколко различни вида ядки и семена, спанак и растителни масла.

Като се има предвид жизненоважната роля на митохондриите да произвеждат енергия за клетката и, като допълнение, мястото, на което действа ГАБА (мозъка), ролята на амино-маслената киселина е незаменима. Мозъкът, в който работи ГАБА, е изключително богат на митохондрии и ако невротрансмитерите определящи работата ѝ са в неблагоприятно състояние, резултатът може да е летаргичност и отпадналост. Този дисбаланс може да бъде коригиран с помощта на оптимални количества гама-аминобутирова киселина и съответните ензими.

Приложение и предимства на GABA

Облекчава безпокойството

Една от основните функции на GABA е да намалява нервната възбудимост, която може да бъде свързана с чувство на безпокойство и страх. Това е така, защото има успокояващ ефект и често се използва като естествено средство за облекчаване на тревожност. Всъщност определени тревожни разстройства дори са свързани с понижени нива на GABA. 

В допълнение към GABA, има много други естествени лекарства за тревожност, като медитация, етерични масла или корен на валериана. Точно така – това е добре познатата ни билка, която помага за повишаване нивата на GABA и за инхибиране на нервната дейност.

Облекчаване симптомите на ПМС

Предменструалният синдром е група симптоми, които почти всяка жена изпитва преди менструалния цикъл. Такива са промени в настроението, умора и желание за хапване, които се появяват за няколко дни преди самия менструален цикъл и изчезват, когато започне. Проучванията показват, че нивата на GABA се нарушават от менструацията и могат да намалеят през менструалния цикъл.

Намалява възпалението

Въпреки че възпалението е нормален отговор, предизвикан от имунната система в резултат на заболяване или нараняване, хроничното възпаление може да допринесе за заболявания като рак, сърдечни заболявания и дори артрит. Някои изследвания установяват, че ГАБА може да помогне за намаляване на възпалението и може да бъде полезна при лечението на тези състояния.

При безсъние

Безсънието е състояние, характеризиращо се със затруднено заспиване, което засяга приблизително 20 процента от възрастните по целия свят. Гама-аминобутировата има успокояващ и релаксиращ ефект и може да бъде в състояние да подпомогне естествения сън чрез намаляване на възбудимостта на нервите.

Спомага за справяне с депресията

Освен че предотвратява тревожността и регулира съня, невротрансмитерът GABA също се смята, че играе централна роля при депресията. Изследванията са установили, че хората с депресия са склонни да имат по-ниски нива на GABA от тези без депресия.

Увеличава нивата на хормона на растежа

Човешкият хормон на растежа е хормон, произвеждан в хипофизата, който допринася за постигане на по-добра мускулна сила, по-малък риск от сърдечни заболявания и по-здрави кости. Недостигът на този основен хормон може да доведе до симптоми като забавен пубертет и забавен растеж при деца, както и депресия, сексуална дисфункция, инсулинова резистентност и повишен риск от сърдечни заболявания при възрастни.

Проучванията показват, че допълнителният прием на ГАБА под формата на суплементи може да повиши нивата на човешкия хормон на растежа.

Добавки, храна и други начини за повишаване на ГАБА по естествен път

Този невротрансмитер е неразделна част от това как функционира мозъкът ни и как се чувстват телата ни. Суплементирането на витамините, необходими за синтеза и метаболизма на GABA, като магнезий, витамин В6 и витамин Е, е в основата на нейното действие.

За да е ефективна добавка с ГАБА, тя трябва да се асимилира добре и да е в оптимални дози за организма. Ако предпочитате естествената форма на набавяне, то цели храни, които поддържат функцията на GABA, както и храни, които съдържат съединения, укрепващи здравето на митохондриите, са подходящи.  

Витамини и съединения подкрепящи дейността на митохондриите са коензим Q10, рибоза, аргинин, витамин С и ГАБА, разбира се.

Много билки демонстрират подобна на ГАБА активност, като се държат като агонисти на GABA рецепторите. Тези ботанически продукти включват валериана, пасифлора, ашваганда и лимонов балсам и обикновено се препоръчват при безсъние и тревожност.

Акти Габа – за подпомагане на мозъчната функция, безпокойството и още

Използването на добавки за подобряване на здравето е по-добър избор, когато те са натурални, без съдържание на алергени и дразнещи агенти. Ние от Хербамедика произвеждаме точно такива добавки – без глутен и соя, мляко и млечни продукти, глутен и с натурален състав.

И тъй като сме наясно със значението на ГАБА за здравето, включихме такъв продукт в асортимента си. Акти Габа + В6 е комбинация от гама-аминобутирова киселина и витамин В6, за да се осигури по-добро усвояване на киселината в организма. Така може да се реализира пълният потенциал на съединението, което има широко приложение и предназначение.

Свързани продукти

24.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ