ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Гастрит - симптоми, диагностика и лечение

Коремните болки и неразположения са проблем, който може да засегне всеки един от нас. Те могат да подсказват за поява на гастрит.Той има пряка връзка със съвременния начин на живот, който водим и с храните, които консумираме.

Забързаното ежедневие, стресът и напрежението в работата могат да ни превземат до такава степен, че да забравим да се храним. А ако се храним, то може и да не е винаги здравословно. В такива условия може да ви застигне колит, гастрит и дори язва на стомаха.

В този материал ще разгледаме особеностите на гастрита и дали има начини за облекчаване и лечение на заболявването.

Какво представлява гастритът

Това е медицинско наименование за възпаление на лигавицата на стомаха. При наличие на гастрит може да се говори за възпалителна реакция, която се развива в стомаха. Заболяването се предизвиква от различни инфекции, причинени от бактерии като Helicobacter Pylori, усилена консумация на алкохол или нахлуване на жлъчни сокове от дванадесетопръстника.

Гастрит може да се развие постепенно (хроничен) или да възникне изведнъж (остър). За неговата поява има роля защитният слой на стомаха, който е отслабен или повреден и благоприятства появата на заболяването. Слабостите в това отношение могат да попречат на защитния слой да изпълни функциите си и да го направят уязвим за появата на гастрит или колит.

Има ли различни видове гастрит

За остър гастрит   говорим, когато има остро възпаление на стомашната лигавица вследствие на някой от следните фактори:

 • Консумация на много студена или много гореща храна
 • Консумация на люти, пикантни или киселинни храни
 • Натоварване на стомаха със семчести и люспести храни

Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен или аспирин могат да се причислят към причините за остър гастрит.

Хроничният гастрит  е възпаление на стомашната лигавица и се характеризира с фази на изостряне и подобрение. Този вид гастрит се развива вследствие на инфекция с бактерии – предимно Helicobacter Pylori е основният заподозрян. От медицинска гледна точка се дели на атрофичен, повърхностен, гигантски и ерозивен.

Независимо дали е остър или хроничен, на гастрита трябва да се обърне внимание, защото не е обикновено състояние, което отшумява от само себе си. Ако се остави без лечение може да доведе до усложнения – стомашна язва или рак на стомаха.

Характерни симптоми

Симптоматиката може да включва, но не се изчерпва със следните признаци за поява на гастрит:

 • Обилно слюноотделяне
 • Сухота в устата
 • Тежест в горната част на корема
 • Гадене или виене на свят
 • Обложен език в сиво-бял цвят

Обикновено болките се появяват след хранене, а при някои случаи лекарствата или алкохолът могат на момента да предизвикат симптоми на гастрит. Освен горепосочените прояви на заболяването, то може да предизвика киселини, подуване на стомаха и дори газове.

Неприятно състояние, предизвикано от различни фактори, но напълно лечимо и подлежащо на контрол. Когато лигавицата на стомаха е възпалена това се отразява на целия храносмилателен тракт и на храносмилателната система. Ако човек не може да се храни нормално поради някаква причина, това може да попречи на нормалното му ежедневие, работните му задачи и лични занимания.

Затова подходът при лечение трябва да се очертае след консултация със специалист и провеждане на изследване. Той трябва първо да потвърди наличието на даден вид гастрит с помощта на диагностични средства.

Някои от изследванията или манипулациите, които се назначават при гастрит, са:

 • Биохимичен анализ на кръвта
 • Горна ендоскопия
 • Кръвни тестове

Ако обстоятелствата и оплакванията сочат, че е по-вероятно да страдате от хроничен гастрит, то има няколко метода за откриване на Хеликобактер:

 • Лабораторен анализ на изпражнения
 • Респираторен тест
 • Кръвен тест за наличие на антитела срещу бактерията

С помощта на тези методи се дава по-пълна представа и ясна информация за състоянието и неговата история на развитие.

Лекува ли се успешно

След провеждане на изследванията и установяване на точния вид гастрит, се преминава към медикаментозно лечение, предписано от специалист.

Гастритът подлежи на лечение, като в това отношение трябва да се направят следните промени:

 • Избягване на лютиви или богати на мазнини храни
 • Процедури за понижаване на киселинната стомашна секреция
 • Отхвърляне на алкохолни напитки и лекарства, които могат да предизвикат симптоми на гастрит

Важно е на заболелия да бъде изготвен диетичен хранителен режим, защото той е в основата на лечението. Обикновено то продължава по-дълго време, като целта е да се намали киселинната стомашна секреция и консумацията на вредни храни и алкохол.

А какво се хранене се препоръчва на хора с гастрит?

Консумацията на ориз, плодове (бананите са чудесен избор), пресни зеленчуци и достатъчно вода. Всички продукти, които имат антиоксидантно съдържание и намаляват възпалителните процеси също са добре дошли. Такива храни са ябълки, ленено семе, целина, лук, чесън, мед и други.

Винаги има още нещо, което може да направите, за да подобрите състоянието си освен балансираното хранене. Знаете ли, че някои билки влияят благотворно на хора с гастрит?

Освен с подходяща диета, билколечението може паралелно да действа като помощник в лечението на гастрит. Изпробвайте лайка, ехинацея, мащерка, женско биле и невен.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ