ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Глицин: Важна аминокиселина за нервна система, сън и памет

Живеем във времена, в които отговорността към личното здраве все повече се увеличава и хората обръщат повишено внимание на физическото и психическото си състояние. В основата на тази грижа за себе си основно място заема приемът на хранителни добавки.

Сред така популярните витамини и минерали обаче, силата и свойствата на аминокиселините често биват подценявани, а тези компоненти всъщност могат да бъдат също толкова значими и полезни за Вашето благополучие. Днес ще Ви представим именно една аминокиселина, която заслужава повече внимание заради безбройните си ползи за здравето - глицинът.

Какво е глицинът?

Глицинът е основна аминокиселина, един от градивните елементи на протеините. По структура той е една от най-простите аминокиселини, тъй като страничното му разклонение включва единствено един водороден атом. 

Въпреки невпечатляващата си композиция, глицинът играе жизненоважна роля в редица физиологични процеси в човешкото тяло, като допринася за различни функции в организма, сред които производството на колаген, синтеза на невротрансмитери, протичане на противовъзпалителни реакции, детоксикация на тялото и много други.

Какви са ползите и предимствата на глицина за човешкото тяло?

Както вече разбрахте, тази на пръв поглед проста аминокиселина предоставя редица ползи за Вашия организъм. Една от основните функции на глицина е неговото участие в производството на колаген. 

Колагенът е най-значимият протеин в тялото и е от съществено значение за здравината и еластичността на съединителните тъкани като кожа, сухожилия и връзки. Ролята на глицина при синтеза на колаген е да съхрани младежкия вид на кожата Ви максимално дълго и да поддържа здравето на ставите Ви, за да Ви предпази от потенциални проблеми на опорно-двигателната система.

Друго важно предимство на глицина е действието му върху нервната система. Известно е, че тази аминокиселина има успокояващ ефект върху мозъка и има свойствата да спомага за подобряване качеството на съня и намаляване на времето за заспиване.

С тези свои свойства глицинът допринася за подобряване на когнитивните функции, тъй като пълноценният сън е от ключово значение за добрата памет и умствена яснота.

Глицинът играе важна роля и в процесите на детоксикация на организма. Той помага на тялото да се отърве от вредните вещества, като действа като предшественик на глутатиона - мощен антиоксидант, известен с ролята си в клетъчната защита и детоксикация.

Аминокиселината също така притежава мощни противовъзпалителни свойства и по този начин намалява драстично риска от развитие на хронични заболявания. Друго негово полезно предимство е спомагането за поддържане на балансирано ниво на кръвната захар -  по този начин можете по-лесно да контролирате метаболизма и теглото си. 

Глицинът спомага още за по-лесното усвояване на мазнините от храната, като по този начин се избягва запушването на артериите и се намалява риска от атеросклероза. Аминокиселината още може да повлияе на кръвното налягане, като го регулира и намали риска от други сърдечни заболявания.

За кого е полезен глицинът?

Благодарение на многобройните си предимства за организма, глицинът се приема за универсална хранителна добавка, от която всеки може да се възползва и да открие полза за себе си.

Особено се препоръчва употребата му от спортни ентусиасти и професионални атлети. Глицинът подпомага растежа и развитието на мускулите и подпомага възстановяването на увредените тъкани, което го прави ценен компонент за хората, които водят активен начин на живот и търсят естествен начин за подобряване на издръжливостта по време на тренировка и по-бързото възстановяване след нея.

Заради ползите си за нервната система и подобряването качеството на съня пък глицинът е изключително полезен за хора, които са подложени на прекомерен стрес в ежедневието си и страдат от безсъние или нарушения на съня.

Благодарение на ролята си при синтеза на колаген пък, Ви препоръчваме приема на глицин за поддържане на красиви коса, кожа и нокти. Здравето не е само вътрешен процес, а красотата не е просто суета - тя е белег за здрав организъм. 

Най-общо казано, глицинът е аминокиселина с редица ползи, от които всеки, който се стреми към добро здраве и цялостно благополучие, може да се възползва. Независимо дали търсите облекчение на стомашния дискомфорт, естествено решение срещу безсънието, защита на организма си от заболявания, или просто добавка в грижата за външния си вид, тази аминокиселина е перфектното допълнение към всяка диета.

Как можете да си набавите глицин?

Глицинът е аминокиселина, която се среща естествено в човешкото тяло. Въпреки това, за да сте сигурни, че се възползвате от всичките му предимства за организма си, препоръчваме да си го набавяте допълнително от външни източници. 

Като структурен компонент на протеина, глицинът може да се открие в храни като месо, риба и млечни продукти. Алтернатива за веганите и вегетарианците е консумацията на бобови растения - при тях съдържанието на глицин не е така високо, но също е значимо  за организма.

Глицинът може да се приема и като хранителна добавка, под формата на капсули, течности или прах. Това е идеалният вариант за снабдяване на организма с аминокиселината, тъй като този прием е най-точен и контролиран и можете да го напаснете според индивидуалните си нужди.

Глицин на прах от Herbamedica

Вече сте запознати с безбройните предимства на глицина, а хранителната добавка Глицин на  Herbamedica е оптималният начин да го набавите на организма си по естествен път. Продуктът предоставя необходимата доза от аминокиселината, достатъчна за един месец ежедневна употреба.

За да се възползвате оптимално от свойството му, приемайте по една мерителна лъжичка, разтворена във вода или любимата Ви напитка, всеки ден преди лягане. Освен редицата ползи, които ще извлечете от хранителната добавка, друго нейно предимство е, че не съдържа подобрители и продукти от рибен или животински произход, което я прави перфектна ако диетата Ви е растителна.

Въпреки простата си химична структура, глицинът е мощна аминокиселина с редица предимства за Вас и Вашия организъм. Неговата гъвкавост по отношение на ползите му за здравето Ви го правят незаменим елемент от ежедневието, ако искате да се наслаждавате на спокоен и безгрижен живот. 

Използвани източници:

  1. Aguayo-Cerón KA, Sánchez-Muñoz F, Gutierrez-Rojas RA, Acevedo-Villavicencio LN, Flores-Zarate AV, Huang F, Giacoman-Martinez A, Villafaña S, Romero-Nava R. Glycine: The Smallest Anti-Inflammatory Micronutrient. Int J Mol Sci. 2023 Jul 8;24(14):11236. doi: 10.3390/ijms241411236. PMID: 37510995; PMCID: PMC10379184.
  2. Alves A, Bassot A, Bulteau AL, Pirola L, Morio B. Glycine Metabolism and Its Alterations in Obesity and Metabolic Diseases. Nutrients. 2019 Jun 16;11(6):1356. doi: 10.3390/nu11061356. PMID: 31208147; PMCID: PMC6627940.
  3. Pérez-Torres I, Zuniga-Munoz AM, Guarner-Lans V. Beneficial Effects of the Amino Acid Glycine. Mini Rev Med Chem. 2017;17(1):15-32. doi: 10.2174/1389557516666160609081602. PMID: 27292783.
  4. McCarty MF, O'Keefe JH, DiNicolantonio JJ. Dietary Glycine Is Rate-Limiting for Glutathione Synthesis and May Have Broad Potential for Health Protection. Ochsner J. 2018 Spring;18(1):81-87. PMID: 29559876; PMCID: PMC5855430.

Свързани продукти

18.60 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ