ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Глицин – заменима аминокиселина с незаменими свойства

Когато говорим за здраве, винаги има нещо ново и полезно, което можем да научим, особено на фона на динамично развиващите се технологии и революционни научни открития. Човешкият организъм е толкова комплексно и мултидисциплинарно устроен, че няма как да узнаем всичко за него  дори за цял един живот, но пък трябва да знаем поне толкова, че да осигурим пълноценна грижа на тялото и психиката си, нали?

Въпреки че има много популярни теми в областта на здравето, например диетите, витамините и минералите, суперхраните и адаптогените, аминокиселините са не по-малко важни. Може да не сте запознати конкретно с тях, но със сигурност тялото ви разчита на аминокиселини, включително глицин, всеки ден.

Поглеждайки към заглавието виждаме, че става въпрос за заменима аминокиселина с незаменими свойства. А какво значи заменима и какви са тези ценни свойства, които притежава и за какво е полезен глицинът? Разказваме за всичко това подробно в нова статия по темата.

За какво се използва глицинът?

Подробен преглед на научната литература ни разкрива множество области, в които е полезен глицинът. Тази аминокиселина е от съществено значение за много различни мускулни, когнитивни и метаболитни функции в човешкото тяло. Тя помага за разграждането и транспортирането на хранителни вещества като гликоген и мазнини, които след това се използват от клетките за енергия. 

В тези процеси глицинът поддържа вашата мускулна, имунна, храносмилателна и нервна системи в отлично състояние и пълноценна функционалност.

Класифициран като условно заменима аминокиселина, глицинът може да се произвежда в малки количества от човешкото тяло, но много хора могат да си набавят повече от диетата, насърчавайки полезните ефекти на аминокиселината.

Ползите на глицина за здравето

Глицин и глутатион

Глицинът е прекурсор на редица важни метаболити като глутатион, порфирини, пурини и креатин. Тази аминокиселина действа като невротрансмитер в централната нервна система и има много роли, които изпълнява. В това число са антиоксидант, противовъзпалително и имуномодулиращо средство в периферните и нервните тъкани.

Ключов факт за глицина е, че е една от трите аминокиселини, които тялото ви използва, за да произвежда глутатион. Това е мощен антиоксидант, който помага да защитите клетките си от окислително увреждане, причинено от свободните радикали. 

Глицин и креатин

Глицинът също е една от трите аминокиселини, които тялото ви използва, за да създаде съединение, наречено креатин. Креатинът осигурява на мускулите ви енергия за извършване на бързи, енергоемки движения и осигуряване на повече сила и издръжливост. 

Глицин за метаболитно здраве

Глицинът може също така да е от полза за метаболитното здраве и да помогне на хората с диабет. По-високите серумни нива на глицин са свързани с по-ниска инсулинова резистентност, по-добра инсулинова чувствителност и по-малко коремни мазнини. Тяхното натрупване е рисков фактор, свързан с метаболитни нарушения, включително затлъстяване и автоимунни заболявания.

По въпроса за метаболитното здраве можем да добавим, че глицинът стимулира глюкагона, който помага на инсулина да отстрани глюкозата от тялото и така се подпомагат нормалните нива на кръвна захар.

По-доброто регулиране на глюкозата има сериозни ползи за здравето на всички, не само на диабетиците. Способността за по-добро регулиране на нивата на кръвната захар през целия ден може да е от полза за вашето умствено и физическо здраве като цяло. Когато апетитът е извън контрол, това е предпоставка за емоционално хранене и други лоши навици, водещи до проблеми с теглото и свързани заболявания.

Глицин - основна аминокиселина в колагена

Колагенът е структурен протеин, който съдържа големи количества глицин. Всъщност всяка трета до четвърта аминокиселина в колагена е глицин. Колагенът на свой ред е най-изобилният протеин в тялото и осигурява сила и здравина на вашите мускули, кожа, хрущяли, кости и лигаменти. 

Ето защо е толкова важно да си набавяте глицин като част от разнообразната здравословна диета - той ще ви помогне да се радвате на по-здрава и младежка коса, устойчиви кости и функционални хрущяли.

Глицин за пълноценен сън

Някои изследвания показват, че добавките с глицин могат да подобрят продължителноста и качеството на съня при хора, страдащи от безсъние. Например, проучване от 2015 г. проведено в Япония оценява защо сънят се подобрява при плъхове след суплементиране с глицин. 

В друго проучване върху хора от 2012 г. изследователите оценяват ефектите на глицина върху дневните показатели при участници с ограничен сън. В рандомизирано единично заслепено кръстосано проучване, седем здрави възрастни без нарушения на съня имат намалено време за сън с 25% за три нощи. След това са им дадени 3 грама глицин или плацебо 30 минути преди лягане.Участниците оценяват своята дневна сънливост, умора и работоспособност. 

Резултатите сочат, че глицинът значително подобрява усещането за умора, намалява сънливостта и подобрява производителността в сравнение с плацебо групата.

Глицинът има кардиопротективно действие

Все повече доказателства сочат, че глицинът предлага защита срещу сърдечни заболявания и може да защити сърцето  от увреждане. Той предотвратява натрупването на съединение, което във високи количества е свързано с атеросклероза, втвърдяване и стесняване на артериите - Аполипопротеин Е.

Глицинът противодейства на загубата на мускулна тъкан

Глицинът може да намали загубата на мускулна маса (атрофия) и при двата пола. Това е състояние, което възниква при стареене, недохранване и когато тялото ви е под стрес, като например при рак или други тежки здравословни състояния.

Загубата на мускулна тъкан води до намаляване на мускулната маса и сила, което влошава функционалния статус и засяга пълноценната функция на цялата опорно-двигателна система. 

Друга аминокиселина, която може да възпрепятства разпада на мускулна тъкан, е левцин. Той е изследван като средство за лечение на загуба на мускулна тъкан, тъй като силно инхибира разграждането на мускулите и подобрява изграждането им. 

Натурални решения за здраве от Хербамедика 

Глицин/Glycine - 90 g е нашето предложение за чиста аминокиселина глицин, която да приемате за оптимално мускулно, имунно и когнитивно здраве. Продуктът е под формата на висококачествена хранителна добавка на прах, която може да разтворите просто във вода или да добавите към смути или протеинов шейк. Глицин/Glycine е подходящ и за вегетарианци и вегани, тъй като НЕ съдържа животински алергени.

Освен глицина обаче, за оптимално мускулно-ставно здраве е необходима голяма палитра от аминокиселини, като около 20 от тях са най-важни. В АминоАкти/AminoActi са включени всички осем незаменими и три условно незаменими аминокиселини, необходими за нормална мускулна и нервна система, растеж и развитие на организъм със силна имунна защита. 

Използвани източници

  1. Lopez MJ, Mohiuddin SS. Biochemistry, Essential Amino Acids. [Updated 2022 Mar 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/ 
  2. McCarty, M. F., & DiNicolantonio, J. J. (2014). The cardiometabolic benefits of glycine: Is glycine an ‘antidote’ to dietary fructose? Open Heart, 1(1), e000103. https://doi.org/10.1136/openhrt-2014-000103
  3. Rom, O., Villacorta, L., Zhang, J., Chen, Y. E., & Aviram, M. (2018). Emerging therapeutic potential of glycine in cardiometabolic diseases. Current Opinion in Lipidology, 29(5), 428–432. https://doi.org/10.1097/mol.0000000000000543
  4. Chilibeck PD, Candow DG, Landeryou T, Kaviani M, Paus-Jenssen L. Effects of Creatine and Resistance Training on Bone Health in Postmenopausal Women. Med Sci Sports Exerc. 2015 Aug;47(8):1587-95. doi: 10.1249/MSS.0000000000000571. PMID: 25386713. 
  5. Razak MA, Begum PS, Viswanath B, Rajagopal S. Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1716701. doi: 10.1155/2017/1716701. Epub 2017 Mar 1. Erratum in: Oxid Med Cell Longev. 2022 Feb 23;2022:9857645. PMID: 28337245; PMCID: PMC5350494. 
  6. Creatine - Examine - Supplements - Creatine https://examine.com/supplements/creatine/ 
  7. Kawai N, Sakai N, Okuro M, et al. The sleep-promoting and hypothermic effects of glycine are mediated by NMDA receptors in the suprachiasmatic nucleus. Neuropsychopharmacology. 2015 May;40(6):1405-16. doi:10.1038/npp.2014.326.
  8. Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. Front Neurol. 2012;3:61. doi:10.3389/fneur.2012.00061
  9. Chen CY, Ching LC, Liao YJ, Yu YB, Tsou CY, Shyue SK, Chen YM, Lee TS. Deficiency of glycine N-methyltransferase aggravates atherosclerosis in apolipoprotein E-null mice. Mol Med. 2012 Jul 18;18(1):744-52. doi: 10.2119/molmed.2011.00396. PMID: 22415010; PMCID: PMC3409278

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ