ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Голямото ходене - първата крачка към здравето

Вървенето е един от най-древните движенчески модели, познати на човечеството. Нашите праотци са започнали да ходят изправени, защото това е било жизненоважно за оцеляването им. Тъй като в природата формата винаги следва функцията, телата ни са се развили по такъв начин, че да имат нужда от движение. За съжаление, съвременният човек рядко прекарва достатъчно време в разходки. Според различни статистики между 10 и 13 часа от дните ни преминават в седнала позиция и това има множество здравословни последици за нас.

На първо място, заседналият начин на живот води до по-слаба мускулна активност. Това рефлектира не само върху физическия ни тонус, но и върху перисталтиката ни, метаболитните процеси, инсулиновата сензитивност и, разбира се, опорно-двигателната ни система. Липсата на движение води до слаба коремна мускулатура и нетонизиран псоас. Често това е причината за появата на проблеми като хиперлордоза (твърде изявена извивка в кръста) или дископатия. Когато тежестта на торса не се разпределя равномерно върху площта на цялото тазово дъно, това създава определени изкривявания и търкания на гръбначните прешлени, особено в лумбалния дял.

Що се отнася до горната част на тялото, часовете пред компютъра водят до специфично изместване на главата напред, което натоварва определени мускулни групи във врата и раменете. От една страна това създава дискомфорт и хронична схванатост, а от друга може да причини слабо мозъчно кръвоснабдяване и последващи мигрена и лоша концентрация.

Липсата на тонус прави мускулуте ни слабо сензитивни към хормона инсулин и те започват да усвояват по-малко глюкоза. Тъй като най-често глюкозата, която попада в кръвта обаче, не намалява като количество, тялото трябва да я усвои. За да се случи това панкреасът започва да произвежда повече инсулин и по този начин стимулира мускулатурата към специфичния за нея биологичен отговор. Свръхпроизводството на инсулин от своя страна, има множество негативни здравословни последствия. Инсулиновата резистентност е не просто сигнал за преддиабетно състояние, тя може да е причината за болести като затлъстяване, поликистоза на яйчниците и дори Алцхаймер.

Вътрешните органи също са подложени на специфични неблагоприятни притискания при продължително седене. Това често е причината за слабата перисталтика и лошите метаболитни процеси, които водят до запек. При някои хора констипацията може да се превърне в хронично състояние и дори да доведе до болки в кръста. Съвсем не е случайно, че в нашето съвремие, особено около празниците, лаксативите са толкова масово разпространени. Често обаче, една енергична 30-минутна разходка може да доведе до същите или дори по-добри резултати.

Ползите от редовните разходки

Въпреки че вървенето само по себе си не предоставя оптимално физическо натоварване, то има множество ползи за здравето ни. Както вече отбелязахме, то е един от най-древните модели на движение и едно от първите неща, които всяко дете се научава да извършва самостоятелно. За да се направи само една крачка, се активират стотици мускули. Тъй като ходенето ангажира цялото тяло, то има всеобхватно въздействие върху дейността на различните органи и системи.

На първо място, редовните разходки подобряват драстично метаболизма ни. Това означава не просто, че изгаряме калории, а че повишаваме способността на организма да извлича нутриенти от храната, която консумираме. Вървенето действа и като нежен масаж на вътрешните органи, което допълнително стимулира перисталтиката ни. Последно, но не и по важност, когато се движим имаме нужда да приемаме повече течности, а тяхното изхвърляне е част от естествената детоксикация на тялото ни.

В действителност, всички телесни течности се задвижват по време на ритмично вървене. От синовиалната, която отговаря за подвижността на ставите, през лимфната, която е пряко свързана с имунитета ни до гръбначно-мозъчната течност.

Последната е изключително важна за дейността на мозъка и нервната система. Нейното движение се определя от систолитичното и диастолитичното налягания, които се повлияват добре при ходене. Дишането също може да окаже влияние, тъй като при вдишване гръбнакът се издължава и грънбачно-мозъчната течност се придвижва нагоре, а при издишване се случва обратното.

Ритмичното дишане, синхронизирано с движения има доказан благоприятен ефект върху дейността на всички телесни системи. Когато мускулната активност се съчетае с дъха се получават вълнообразни пулсации, които задвижват течностите през кухините в организма. Така се получава специфичен масаж на вътрешните органи, който подпомага дейността им и ни осигурява цялостно здраве и виталност.

Когато първата крачка е трудна

Често радостта от движението е помрачена от вече съществуващи здравословни проблеми. Болезнените и сковани стави могат да спрат дори най-големия ентусиаст по пътя към доброто здраве. Ето защо ние от Herbamedica разработихме мисия ГОЛЯМОТО ХОДЕНЕ. Целта ни е да подпомогнем на всеки, който иска да бъде активен и здрав. Ваш пръв помощник по пътя ви към по-доброто здраве ще бъде Флекс Код Премиум.

С всяка опаковка Флекс Код Премиум ви подаряваме крачкомер, с помощта на който можете да следите направените от вас крачки и изминатите ежедневно разстояния. В допълнение, ви даваме шанс да  участвате в томбола с три шанса за печалба. За най-активните сме подготвили и специална награда от 7-дневен СПА уикенд за двама.

Повече информация за Флекс Код Премиум ще откриете тук.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ