ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Грижа за дихателната система с Бронхал - за по-добро респираторно здраве

Ако някой ви каже думите „здравословен живот“ в момента, какво бихте си помислили? Всъщност тази тема трябва да е доста актуална предвид факта, че от две години се налага да живеем в изолация и на социална дистанция заради COVID-19. Новият коронавирус е още една причина, която трябва да насочи вниманието към средствата за подобряване на респираторното здраве и благосъстоянието на организма като цяло.

При споменаването на “здравословен живот” повечето хора вероятно биха се сетили за диетата и теглото си или за упражняване на спортни активности. Но колко биха го асоциирали и със силна респираторна система и здравето на белите дробове?

Днешната тема е богата селекция от ценни съвети за за по-добро респираторно здраве, полезни храни за белите дробове и идеи как да се грижим за едни от най-ценните чистачи в човешкия организъм.

Ролята на белите дробове за здравето

Белите дробове и дихателната система ни позволяват да дишаме. Те внасят кислород в тялото (чрез вдишване) и изхвърлят въглероден диоксид чрез издишване. Този обмен на кислород и въглероден диоксид се нарича дишане. Необходима е и помощ от структури извън белите дробове, за да се диша правилно. За дишане използваме мускула на диафрагмата, междуребрените мускули , мускулите на корема, а понякога дори и мускулите на шията. 

Белите дробове и дихателната система правят възможно използването на кислорода от въздуха, като същевременно позволяват на организма и да се отърве от въглеродния диоксид във въздуха. Клетките в тялото се нуждаят от кислород, за да останат живи и функциониращи. 

На всеки няколко секунди по време на вдишване въздухът изпълва голяма част от милионите алвеоли, намиращи се в белите дробове. В процеса, наречен дифузия, кислородът се движи от алвеолите към кръвта през капилярите (малки кръвоносни съдове), облицоващи стените на алвеолите. Веднъж попаднал в кръвния поток, кислородът се улавя от хемоглобина в червените кръвни клетки.

Тази богата на кислород кръв след това се връща обратно към сърцето, което я изпомпва през артериите до гладните за кислород тъкани в цялото тяло. Този уникален цикъл от две действия се случва около 22 хиляди пъти дневно! Без кислород не можем да съществуваме повече от 4 до 6 минути, а необратими промени в мозъка настъпват още след 4-тата минута. За сравнение, можем да оцелеем без вода около 3-4 дни и без храна - до 3 седмици… 

Дишането може да се променя в различни ситуации и при различни активности. Когато тренираме, танцуваме, тичаме и изобщо сме физически активни, дишането се учестява и белите дробове започват да работят по-усилено. Когато спим или сме в покой, темпото на дишане се регулира и забавя.

Дишането е най-познатата роля на белите дробове, но те изпълняват и други важни функции като:

 • регулиране на pH баланса
 • Участват в речта и говора - без въздушен поток не бихме могли да говорим
 • Защитна функция при инциденти 
 • Защита от инфекции (някои мембрани в белите дробове отделят имуноглобулин А)
 • Мукоцилиарен клирънс (премахване на слузта, която покрива дихателните пътища и улавя прахови частици и бактерии)
 • Резервоар за кръв (белите дробове могат да съхраняват от 500 мл до 1 литър кръв).

Природни средства и храни за респираторно здраве

Добавете малко зеленина в дома си

Нека са истински растения, ако имате възможност да гледате такива. Не само е добре за дишането, но и за естетиката и хармонията в дома ви. 

Отглеждането на растения в дома увеличава концентрацията на кислород и качеството на въздуха в жилището, благодарение на естествените способности на растенията да премахват определени токсини от въздуха и да произвеждат кислород. Това е особено важно през зимните месеци, когато прекарваме по-голямата част от времето си на закрито заради студеното време навън.

Поддържайте физическа форма и бъдете активни всеки ден

Да, упражненията са полезни и за белите дробове, тъй като стимулират детоксикацията и поддържането на нормално тегло и кръвно налягане. Редовната физическа активност също подобрява кръвообращението и укрепва мускулите – два изключително важни фактора, от ключово значение за цялостното благосъстояние на организма. Ваш е изборът какъв спорт да практикувате според сезоните, свободното ви време и предпочитанията, но ето няколко идеи - пилатес, танци, високо интензивни тренировки, силови тренировки, колоездене, бягане и други.

Пълноценно хранене

Здравословната диета е толкова важна за белите ви дробове, колкото и за всяка друга част от тялото. Сред най-важните нутриенти за белите дробове са:

 • Витамини А, С и Е
 • Минерали: цинк, калий, селен и магнезий
 • Други: NAC, хуминова киселина, ехинацея (може да си я набавите с хомеопатичния продукт Епискорит).

Храни, от които може да си осигурите най-важните нутриенти за респираторно здраве са:

 • Ябълки - поради наличието на антиоксиданта кверцетин, доказано е, че ябълките намаляват увреждането на белите дробове дори при тютюнопушене
 • Цвекло - доказано е, че цвеклото е полезно за функцията на белите дробове, понижава кръвното налягане и оптимизира усвояването на кислорода
 • Тиква - тиквите са богати на каротеноиди, които са свързани с подобрена белодробна функция. Каротеноидите също притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да са от полза при възпалителни заболявания и инфекции
 • Зеленолистни зеленчуци - бок чой, спанак и кейл са богати източници на антиоксиданти, желязо, калий, калций и витамини. Тези хранителни вещества имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, което може да помогне за намаляване на възпалението на белите дробове и да насърчи цялостния имунитет
 • Ядки, семена и други източници на здравословни мазнини
 • Протеини от чисто месо, бобови култури и яйца
 • Плодове богати на антиоксиданти - череши, боровинки, ананас, грозде и други.

Пийте много вода

Колкото и клиширано да звучи, това е много важно - трябва да пиете достатъчно вода, за да сте здрави. Поддържането на добра хидратация играе роля и за здравето на белите дробове: водата помага за разреждане на секретите, които естествено се натрупват в белите дробове всеки ден, което след това ви позволява да дишате по-леко.

Бронхал за подсилване на дихателната система

Бронхал е специализиран продукт за цялостна грижа за дихателната система. Може да се използва както за профилактика, така и като средство за лечение на възпаления или инфекции на дихателните пътища. Бронхал насърчава разграждането на секретите, за които споменахме преди малко и помага извеждането им от дробовете. 

Мощната билкова формула включва растителни екстракти от:

 • Босилек
 • Джинджифил
 • Лайка
 • Сладник
 • Драка
 • Лен

Тези шест изцяло натурални съставки допринасят за естествен белодробен детокс и прочистване, подкрепят функциите на дробовете и освобождаването на слузта. Растителният състав е безопасен и не води до сънливост, дразнимост на стомаха, замайване и други странични ефекти.

Актуално: Какво причинява COVID-19 на белите дробове

Няма как да пропуснем да кажем няколко думи и за коронавируса по отношение на белодробното здраве. По същество вирусът на COVID-19 - SARS-CoV-2, навлиза в дихателните пътища и “превзема” клетките, облицоващи дихателните пътища, карайки ги да произвеждат нови вирусни части. 

Докато инфекцията преминава през дихателните пътища, имунната система се бори с вируса. Белите дробове и дихателните пътища набъбват и се възпаляват. Това може да започне в една част на белия дроб и да се разпространи, ако не бъде правилно третирано.

Около 80% от хората, които имат COVID-19, получават леки до умерени симптоми. Възможно е да имате суха кашлица или възпалено гърло. Някои хора стигат до пневмония - белодробна инфекция, при която алвеолите са възпалени.

Клетките, които нормално регенерират белодробната лигавица, също биват частично унищожени. Тъй като течността и клетъчните остатъци стават все повече, те започват да се натрупват, причинявайки сенките, които виждаме на рентгенова снимка, показващи пневмония. Тъй като голяма част от здравите белодробни единици биват опустошени от инфекцията, те по-трудно извършват основната си функция - да внасят кислород и премахват въглеродния диоксид. Това е причината за кашлица и задух, които са едно от основните оплаквания на болните пациенти.

Обобщение

До голяма степен грижата за здравето, включително това на белите дробове, е в нашите ръце. И от нас зависи да се храним пълноценно, да се движим активно, да имаме чисти помисли и хубава енергия, която да ни преведе през трудностите. Затова не забравяйте, че в гърдите ви “работят” два бели дроба, които ви даряват всяка глътка живот. Отказът от тютюнопушене, придържане към диета с подходящи храни и спортът ще ви помогнат да подобрите респираторното си здраве във всеки един момент.

Използвани източници

 1. Berthon BS, Wood LG. Nutrition and respiratory health--feature review. Nutrients. 2015;7(3):1618-1643. Published 2015 Mar 5. doi:10.3390/nu7031618
 2. Taking care of your lungs during COVID and beyond by Kelly Malcom November 08, 2021 5:00 AM, Michigan Medicine https://healthblog.uofmhealth.org/wellness-prevention/taking-care-of-your-lungs-during-covid-and-beyond
 3. Jacobs DR Jr, Kalhan R. Healthy Diets and Lung Health. Connecting the Dots. Ann Am Thorac Soc. 2016;13(5):588-590. doi:10.1513/AnnalsATS.201601-067ED
 4. Lee SA, Joshi P, Kim Y, Kang D, Kim WJ. The Association of Dietary Macronutrients with Lung Function in Healthy Adults Using the Ansan-Ansung Cohort Study. Nutrients. 2020;12(9):2688. Published 2020 Sep 3. doi:10.3390/nu12092688 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ