ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хеликобактер пилори - отърви се завинаги от тази напаст

Хеликобактер пилори. Те са…

Малки.

Спираловидни.

Познаваме ги отдавна…

Не, не. Не си представяй фузили!

Една бактерия, позната на човечеството от хиляди години. Тя е не просто бактерия. Тя е грам-отрицателна бактерия. Тя е бактерия, която не знае какво е милост за стомаха ти. Хеликобактер пилори – една от най-демонизираните бактерии. Днес ще те запознаем с нейната същност и ще ти дадем полезни съвети за това, как да се справиш с нея.

Какво е хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е грам-отрицателна бактерия, която е устойчива на стомашната киселинност и дори много удобно живее в тази среда. Тя буквално се вгражда във вътрешните стени на стомаха, като по този начин става невидима за антителата на човешкото тяло.

Всички знаем, че когато статистиките говорят… дори и най-скептичният ум – мълчи. А те показват, че бактерията се изолира при 99% от случаите на язва на дванадесетопръстника, 80% при случаите на рак на стомаха и около 60% от случаите на различни стомашни язви. Най-разпространената, сред които е пептичната язва. Но нека хвърлим още няколко числа за повече яснота – хеликобактер пилори е част от стомашната флора на повече от 60% от населението по света, а при 80% от заразените – инфекцията протича безсимптомно.

Хеликобактер пилори има спираловидна форма с камшичета. Именно тези камшичета се захващат за стомашната мукоза. Наличието на тази бактерия в стомаха предизвиква отделянето на повече стомашна киселина, за да бъде бактерията унищожена. Този процес обаче не постига своя ефект и без да преувеличаваме солната киселина започва да разяжда стомашната лигавица. Резултатът е - гастрит, язва или дори по-лошо – рак на стомаха.

Хеликобактер пилори има спираловидна форма с камшичета.

Все още не е напълно ясно как се осъществява процесът на заразяване. Въпреки това, знае се, че бактерията се предава по въздушно-капков път. Достатъчен е допир, целувка или друг обмен на телесни течности, за да се сдобиеш с чисто нов член на семейството ти от бактерии. При това – нежелан. Най-честите посредници на заразяването са водата, храната и близостта с други заразени хора.

За да се предпазиш, до колкото можеш, от среща с хеликобактер пилори:

 • Спазвай добра хигиена, особено ходене до тоалетна.
 • Дезинфекцирай ръцете си преди да си приготвиш храна.
 • Пий вода, чийто произход е сигурен. Бъди внимателен, когато пътуваш и винаги залагай на пречистената вода.

Симптоми при инфекция с хеликобактер пилори

Както вече споменахме, в голям процент от случаите заразените дори не знаят, че са гостоприемник на хеликобактер пилори. Често симптомите се формират в продължение на години. Сред най-често срещаните симптоми са:

 • Наличието на язва, гастрит.
 • Наличието на рак на стомаха.
 • Наличието на анемия.
 • Подуване и болки в стомаха.
 • Киселини.
 • Оригване и лош дъх.
 • Много тъмни или черни изпражнения.
 • Понижен апетит.
 • Отпадналост и умора.
 • Повръщане (с консистенция на кафе).

Лечение на инфекция с хеликобактер пилори

Стандартното лечение на хеликобактер пилори е антибиотичното. Въпреки това, докладват се все повече случаи на резистентни към антибиотиците щамове на хеликобактер пилори. При такива случаи пациентите се подлагат на няколко курса антибиотично лечение, което нанася сериозни поражения на стомашно-чревната флора. Ти знаеш, че заедно с „лошите“ бактерии, с приема на антибиотици си заминават и „добрите“. Току-виж след едно подобно неуспешно лечение се сдобиеш с нова палитра от симптоми: запек, нарушено храносмилане, диария, улцерозен колит, отслабен имунитет, която може да предизвика друга каскада от нежелани последствие.

Lactobacillus reuteri

В научните среди съществуват убедителни изследвания, които посочват, че един специален щам на Lactobacillus reuteri подпомага ликвидацията хеликобактер пилори от стомашната флора. Става въпрос за патентования щам Pylopass™. Този специален вид лактобактерии се прикрепят за повърхността на хеликобактер пилори. След това формираният коагрегат се извежда извън организма посредством чревния тракт.

Ефектът от терапията се забелязва най-рано след 2 седмици, като редовният прием на Lactobacillus reuteri Pylopass™ колонизира дълготрайно стомашната флора. Предимството на този пробиотик е, че той не нарушава по никакъв начин баланса на стомашно-чревната флора.

Pylopass е специален щам на Lactobacillus Reuteri, който извежда хеликобактер пилори извън организма.

Най-добрият и сигурен подход за изкореняването на бактерията е едновременният прием на:

 • Lactobacillus reuteri Pylopass™ - ProHelico за извеждането на хеликобактер пилори извън организма и колонизирането на стомаха със защита срещу повторно заразяване с хеликобактер.
 • Качествени пробиотици с различни щамове на Lactobacillus и Bifidobacterium, които заздравяват стомашно-чревната флора.
 • Високи количества витамин С, които действат противовъзпалително, антимикробно и заздравяват лигавицата на стомаха и червата.
 • Натурални и алкалообразуващи минерали, които балансират стомашното pH.

Диета при инфекция с хеликобактер пилори

Не съществува диета, която директно да повлиява възстановяването от инфекция с хеликобактер пилори. Независимо от това, някои навици е добре да се държат под контрол:

 • Да не се приемат газирани напитки, кафе и алкохол, защото дразнят стомаха и изострят симптомите.
 • Да се преустанови тютюнопушенето, защото забавя процеса на възстановяване.
 • Да се намали консумацията на месо, защото създава киселинна среда, която още повече предразполага бактерията.
 • Да се ограничи консумацията на захар, под каквато и да е форма, защото „храни“ хеликобактер пилори и увеличава популацията му.

Най-добрата диета за хеликобактер пилори е алкализиращата – много плодове и зеленчуци под всякаква форма, както и консумацията на алкална вода.


Ако имаш дори и минимални предположения, че страдаш от инфекция с хеликобактер пилори, те съветваме да се консултираш с опитен лекар. Той ще ти назначи най-подходящото изследване и най-адекватната последваща терапия. Не предприемай самолечение на своя глава!

Екипът на Хербамедика ти пожелава слънчеви и здрави дни!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ