ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Хеликобактер пилори – отърви се завинаги от тази напаст

helicobacter_pylori

Хеликобактер пилори. Те са…

Малки.

Спираловидни.

Познаваме ги отдавна…

Не, не. Не си представяй фузили!

Една бактерия, позната на човечеството от хиляди години. Тя е не просто бактерия. Тя е грам-отрицателна бактерия. Тя е бактерия, която не знае какво е милост за стомаха ти. Хеликобактер пилори – една от най-демонизираните бактерии. Днес ще те запознаем с нейната същност и ще ти дадем полезни съвети за това, как да се справиш с нея.

Какво е хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е грам-отрицателна бактерия, която е устойчива на стомашната киселинност и дори много удобно живее в тази среда. Тя буквално се вгражда във вътрешните стени на стомаха, като по този начин става невидима за антителата на човешкото тяло.

Всички знаем, че когато статистиките говорят… дори и най-скептичният ум – мълчи. А те показват, че бактерията се изолира при 99% от случаите на язва на дванадесетопръстника, 80% при случаите на рак на стомаха и около 60% от случаите на различни стомашни язви. Най-разпространената, сред които е пептичната язва. Но нека хвърлим още няколко числа за повече яснота – хеликобактер пилори е част от стомашната флора на повече от 60% от населението по света, а при 80% от заразените – инфекцията протича безсимптомно.

Хеликобактер пилори има спираловидна форма с камшичета. Именно тези камшичета се захващат за стомашната мукоза. Наличието на тази бактерия в стомаха предизвиква отделянето на повече стомашна киселина, за да бъде бактерията унищожена. Този процес обаче не постига своя ефект и без да преувеличаваме солната киселина започва да разяжда стомашната лигавица. Резултатът е – гастрит, язва или дори по-лошо – рак на стомаха.

Хеликобактер пилори има спираловидна форма с камшичета.

Все още не е напълно ясно как се осъществява процесът на заразяване. Въпреки това, знае се, че бактерията се предава по въздушно-капков път. Достатъчен е допир, целувка или друг обмен на телесни течности, за да се сдобиеш с чисто нов член на семейството ти от бактерии. При това – нежелан. Най-честите посредници на заразяването са водата, храната и близостта с други заразени хора.

За да се предпазиш, до колкото можеш, от среща с хеликобактер пилори:

 • Спазвай добра хигиена, особено ходене до тоалетна.
 • Дезинфекцирай ръцете си преди да си приготвиш храна.
 • Пий вода, чийто произход е сигурен. Бъди внимателен, когато пътуваш и винаги залагай на пречистената вода.

Симптоми при инфекция с хеликобактер пилори

Както вече споменахме, в голям процент от случаите заразените дори не знаят, че са гостоприемник на хеликобактер пилори. Често симптомите се формират в продължение на години. Сред най-често срещаните симптоми са:

 • Наличието на язва, гастрит.
 • Наличието на рак на стомаха.
 • Наличието на анемия.
 • Подуване и болки в стомаха.
 • Киселини.
 • Оригване и лош дъх.
 • Много тъмни или черни изпражнения.
 • Понижен апетит.
 • Отпадналост и умора.
 • Повръщане (с консистенция на кафе).

Лечение на инфекция с хеликобактер пилори

Стандартното лечение на хеликобактер пилори е антибиотичното. Въпреки това, докладват се все повече случаи на резистентни към антибиотиците щамове на хеликобактер пилори. При такива случаи пациентите се подлагат на няколко курса антибиотично лечение, което нанася сериозни поражения на стомашно-чревната флора. Ти знаеш, че заедно с „лошите“ бактерии, с приема на антибиотици си заминават и „добрите“. Току-виж след едно подобно неуспешно лечение се сдобиеш с нова палитра от симптоми: запек, нарушено храносмилане, диария, улцерозен колит, отслабен имунитет, която може да предизвика друга каскада от нежелани последствие.

Lactobacillus reuteri

В научните среди съществуват убедителни изследвания, които посочват, че един специален щам на Lactobacillus reuteri подпомага ликвидацията хеликобактер пилори от стомашната флора. Става въпрос за патентования щам Pylopass™. Този специален вид лактобактерии се прикрепят за повърхността на хеликобактер пилори. След това формираният коагрегат се извежда извън организма посредством чревния тракт.

Ефектът от терапията се забелязва най-рано след 2 седмици, като редовният прием на Lactobacillus reuteri Pylopass™ колонизира дълготрайно стомашната флора. Предимството на този пробиотик е, че той не нарушава по никакъв начин баланса на стомашно-чревната флора.

Pylopass е специален щам на Lactobacillus Reuteri, който извежда хеликобактер пилори извън организма.

Най-добрият и сигурен подход за изкореняването на бактерията е едновременният прием на:

 • Lactobacillus reuteri Pylopass™ за извеждането на хеликобактер пилори извън организма и колонизирането на стомаха със защита срещу повторно заразяване с хеликобактер.
 • Качествени пробиотици с различни щамове на Lactobacillus и Bifidobacterium, които заздравяват стомашно-чревната флора.
 • Високи количества витамин С, които действат противовъзпалително, антимикробно и заздравяват лигавицата на стомаха и червата.
 • Натурални и алкалообразуващи минерали, които балансират стомашното pH.

Диета при инфекция с хеликобактер пилори

Не съществува диета, която директно да повлиява възстановяването от инфекция с хеликобактер пилори. Независимо от това, някои навици е добре да се държат под контрол:

 • Да не се приемат газирани напитки, кафе и алкохол, защото дразнят стомаха и изострят симптомите.
 • Да се преустанови тютюнопушенето, защото забавя процеса на възстановяване.
 • Да се намали консумацията на месо, защото създава киселинна среда, която още повече предразполага бактерията.
 • Да се ограничи консумацията на захар, под каквато и да е форма, защото „храни“ хеликобактер пилори и увеличава популацията му.

Най-добрата диета за хеликобактер пилори е алкализиращата – много плодове и зеленчуци под всякаква форма, както и консумацията на алкална вода.


Ако имаш дори и минимални предположения, че страдаш от инфекция с хеликобактер пилори, те съветваме да се консултираш с опитен лекар. Той ще ти назначи най-подходящото изследване и най-адекватната последваща терапия. Не предприемай самолечение на своя глава!

Екипът на Хербамедика ти пожелава слънчеви и здрави дни!

Препоръчани продукти

8 коментара

 1. Надежда Б. 18.05.2017 Отговор

  Благодаря за така полезната статия! Минала съм през много неуспешни антибиотични лечения за хеликобактер, които ми съсипаха чревната флора и ми осигуриха рецидив на бактерията всеки път. С голям ентусиазъм ще пробвам продукта, който предлагате!

  • Author

   Радваме се, че информацията Ви е харесала! Дръжте ни в течение за Вашето възстановяване, защото за нас е важно! Успех!

   • Надежда Б. 31.08.2017 Отговор

    Здравейте, отново!
    С радост ви пиша, за да ви споделя резултата от лечението си. След три месеца прием на ПроХелико и никакъв антибиотик, няма и помен от бактерията Хеликобактер Пилори. Направих си всички възможни изследвания, включително гастроскопия. Нямам думи да изразя благодарността си, че този продукт съществува! Смятам да си правя едномесечни курсове два пъти в годината като профилактика. Бихте ли ми дали вашето мнение по този въпрос!
    Сърдечни благодарности!

    Надежда Б.

    • Author

     Здравейте, Надежда,

     Много се радваме, че ПроХелико помогна и на Вас! Нашите клиенти са изключително доволни и благодарни, и в тази връзка, бихме искали да Ви помолим да поставите коментарът си под продукта: https://herbamedicabg.com/produkt/proheliko/ секция “отзиви”. Така Вие ще помогнете и други хора със същия проблем.
     Относно профилактиката: Поради пробиотичната същност на продукта, няма абсолютно никакъв проблем да се взема и профилактично. Дори препоръчваме Вашите най-близки хора да направят също профилактичен курс, поради това, че бактерията helicobacter pylori е силно заразна и съответно широкоразпространена.

     Бъдете здрава!

 2. Силвия Стефанова 28.05.2017 Отговор

  Здравейте,
  Искам да попитам как е най-добре да се взимат пробиотика и Прохелико – едновременно или с интервал по между им?

  • Author

   Здравейте, г-жо Стефанова,

   Няма индикации за несъвместимост при едновременния прием на двата продукта. Можете да ги взимате и едновременно, и по отделно (през 15 или 30 минути). Изборът е Ваш!

   Ако приемате антибиотици, по една или друга причина, е добре да има интервал от поне 3 часа между антибиотика и пробиотиците (ПроХелико и Про10Биотик).

   Очакваме обратна връзка за Вашите резултати. Успех!

   Поздрави,
   Екипът на Хербамедика

 3. Невена Христова 17.11.2017 Отговор

  Здравейте, трябва ли да мина курс с антибиотика за да започна да приемам ПроХелико или направо мога да го почна него.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*