ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хиалуронова киселина – ключова съставка за възстановяване на костна тъкан

Съчетанието хиалуронова киселина може да звучи страшно, но всъщност е напълно естествено съединение, което е изключително полезно за кожата, косата и съединителната тъкан. Ние произвеждаме хиалуронова киселина в (особено в ставите, очите и други области с много течности), където тя помага на тялото да запази количествата ценен колаген. Важно е да знаете повече както за изграждането, така и за разрушаването на хиалуроновата киселина. С напредването на възрастта синтезът на хиалуронова киселина започва да се забавя. Различните роли на хиалуроновата киселина в костната тъкан включват образуването на хиалинен хрущял – дебелата мека субстанция, която покрива краищата на костите като бедрената кост и раменната кост. Този хрущял се намира и на края на носа, в ларинкса и трахеята, както и между гръдната кост и ребрата.

Основни функции на хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина присъства във всяка тъкан на тялото. Най-концентрирана е в синовиалната течност, в стъкловидното тяло на окото и в кожата.

Задържането на вода е една от най-важните биологични функции на хиалуроновата киселина.

С по-ниско от адекватното количество хиалуронова киселина, хранителните вещества не могат да бъдат преместени в тези клетки и отпадъците не могат да бъдат елиминирани от клетките. Хиалуроновата киселина спомага за подобряване на здравето на ставите - особено омекотяване на движението им, подобряване на качеството на синовиалната течност и облекчаване на фините линии на кожата. Последните клинични изследвания ясно идентифицират хиалуроновата киселина като ключов фактор за здравословно ремоделиране на костите. Данните показват, че точно както изграждането на нова мускулна тъкан изисква първо разграждане на мускулните влакна, отстраняването на старата кост е от съществено значение, за да може да бъде заменено с млада и здрава кост. И точно както хиалуроновата киселина подпомага възстановяването на мускулните влакна, тя улеснява естествения процес на разрушаване на старата костна тъкан, както и създаването на здрава костна тъкан на клетъчното ниво. Може да се изненадате, че трябва да увеличите нивата на вещество, което ускорява разрушаването на костите. Но всъщност е точно обратното. Отстраняването на старата кост е от съществено значение, за да може да бъде заменена с млада и здрава такава. Очевидно е, че подпомагането на тялото в синтеза на хиалуроновата киселина е само поддържане на един напълно естествен процес. Освен ролята ѝ за костното здраве, хиалуроновата киселина е ключов компонент на хрущяла. Хрущялът е специализирана форма на съединителна тъкан. Хиалинният хрущял е най-преобладаващата форма на хрущяла в тялото. Тя придава сила и гъвкавост, която ни е необходима за извършване на всякакви движения – ходене, тичане, клякане и всички други.

Ключов компонент на хрущяла е именно хиалуроновата киселина

Хрущялът също е аваскуларен - без кръвоносни съдове. Хранителните вещества се доставят от синовиалната течност, която е богата на хиалуронова киселина към хрущяла, който също е богат на хиалуронова киселина. В естествената си форма или под формата на хранителна добавка, хиалуроновата киселина смазва ставите и други меки тъкани и дори може да помогне на тялото да се излекува от нараняване. Тя служи да се ускори възстановяването от нараняване, независимо дали става дума за порязване и ожулване или за увреждане на меките тъкани и ставите.

Красива кожа и хиалуронова киселина

Една от най-вълнуващите ползи от хиалуроновата киселина е за кожата. В кожата, извънклетъчната матрица се състои от хиалуронова киселина и други сулфатирани глюкозамини, комбинирани с колаген и еластин. В ECM се съхраняват големи количества вода. Когато еластинът не е обграден от вода, той става сух и крехък, което кара кожата да изглежда суха, крехка, дори набръчкана. Периодът на полуразпад се определя като времето, необходимо за половината от общото количество на дадено вещество, което трябва да бъде консумирано, разрушено или изчерпано. Времето на полуразпад на хиалуроновата киселина в хрущяла е 2-3 седмици. Но полуразпадът на хиалуроновата киселина в кожата е по-малко от 1 ден! Тя е градивен елемент както в дермата, така и в епидермиса. 50% от естествено произведената в организма хиалуронова киселина, която се намира в епидермиса, се метаболизира и изхвърля за по-малко от 24 часа. Инжекциите с хиалуронова киселина може да се използват за подобряване на контура и заличаване на неравности в кожата, дължащи се на акне, белези, нараняване или фини линии. Веднага или в рамките на няколко часа след инжектирането мястото може да бъде червено и подуто. Това обикновено изчезва до една седмица. Още едно или две третирания (най-малко с една седмица промеждутък) може да са необходими за постигане на желаната корекция. Дори инжектирането на хиалуронова киселина не е с постоянен ефект. Подобно на естествената хиалуронова киселина, произведената хиалуронова киселина след инжектиране в кожата постепенно ще се разпадне и ще се абсорбира от тялото. В повечето случаи разграждането продължава между 6-9 месеца.

Други форми на прием на хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина може да се приема в течна форма за ефект върху кожата и може да се прилага чрез инжектиране като течност. Но най-лесният начин е чрез таблетки. При всеки случай, точната дозировка и прием трябва да бъдат съгласувани със специалист.

Хиалуроновата киселина може също да забави скоростта на загуба на костна маса и да повиши активността на остеобластите (клетки, които изграждат нова костна тъкан). Всеки трябва да се грижи за здравето на костите, но тази полза е особено важна за жени, които са изложени на по-висок риск от остеопороза и загуба на костна маса. Хиалуроновата киселина е от съществено значение за здравето на синовиалната течност, която поддържа костите и ставите, както и за добрия вид на кожата. Не пренебрегвайте нейното значение. Ще я откриете в добавки за стави и кости, колаген за пиене като Флекс Код Премиум.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ