ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хидролизиран Телешки колаген за перфектна кожа и здрава коса

Красотата е мисия на всяка дама и още от зараждането на цивилизациите до ден днешен всяка жена иска да изглежда по възможно най-добрия начин. В преследването на безупречния външен вид хората се доверяват на редица процедури и продукти за подобряване на външността и забавяне на процесите на стареене на кожата.

Сред изобилието от предложения в козметичната индустрия една съставка се е доказала неведнъж като една от най-добрите по отношение на естествената красота. Става въпрос за колагена - тайната за свежест и младост, която освен, че подобрява вида на кожата, може да укрепи косата и ноктите - същинска магия за красота, не мислите ли?

В тази статия ще ви разкажем повече за колагена, кои са различните видове и кой е най-подходящият за вас според индивидуалните ви цели.

Колагенът - чудото на красотата

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, съставляващ около 30% от общата протеинова маса. Той служи като основен структурен компонент в съединителните тъкани като кожа, кости, хрущяли, сухожилия и връзки, като им осигурява сила, опора и еластичност. 

В допълнение към своята структурна роля, колагенът играе решаваща роля в различни физиологични процеси, като зарастване на рани и възстановяване на тъкани. Помага за поддържане целостта на кожата, като насърчава хидратацията и еластичността, допринася за здравината и гъвкавостта на костите и ставите, и поддържа функцията на органите и кръвоносните съдове.

Производството на колаген естествено намалява с възрастта, което води до видими признаци на стареене като бръчки, отпусната кожа и скованост на ставите. Фактори като излагане на ултравиолетови лъчи, тютюнопушене, лоша диета и генетично предразположение могат да ускорят разграждането на колагена, като допълнително влошат тези ефекти.

Заради своето значение за здравето и красотата, колагенът е все по-популярен като хранителна добавка, която да компенсира намалелите му количества в организма. Познати са близо 30 различни видове колаген, като всеки от тях има различна роля и ползи за човека. В следващите редове ще обърнем специално внимание на най-разпространените от тях.

Видове колаген

Колаген тип I

Като най-разпространения тип колаген в човешкото тяло, колаген тип I служи като основен градивен елемент за кожата, костите, сухожилията, връзките и органите. Този тип колаген осигурява структурна опора и цялост на тъканите, а в кожата помага за поддържане на стегнатост, еластичност и хидратация, като едновременно с това намалява появата на бръчки и фини линии. 

Колаген тип II

Колаген тип II се намира предимно в хрущяла, гъвкавата съединителна тъкан, която омекотява ставите и насърчава плавното движение. За разлика от колаген тип I, който образува плътни структури, колаген тип II съществува в по-свободно организирана мрежа, което позволява гъвкавост и поемане на удари. В хрущяла колаген тип II осигурява структурна опора и устойчивост, като помага за поддържане на здравето и мобилността на ставите. Добавки, съдържащи колаген тип II, често се използват за поддържане на функцията на ставите и облекчаване на симптомите на остеоартрит и други свързани със ставите състояния.

Колаген тип III

Въпреки че е по-малко познат от колаген тип I, колаген тип III също играе важна роля в поддържането на структурата и функцията на различни тъкани, включително кожа, кръвоносни съдове и органи. В комбинация с колаген тип I, колаген тип III допринася за еластичността и гъвкавостта на кожата, като спомага за поддържането на нейния младежки вид. 

Колаген тип IV

Колаген тип IV е уникален с това, че образува специализирана мрежа от протеини, известна като базална мембрана, която е в основата на епителните и ендотелните тъкани. Тази мембрана действа като скеле, осигурявайки структурна опора за клетките. Колаген тип IV е от съществено значение за правилното функциониране на бъбреците и кръвоносните съдове.

Колаген тип V

Колаген тип V играе решаваща роля в регулирането на образуването и организацията на колагенови фибрили. Често се среща в комбинация с колаген тип I, където помага за модулиране на размера и подреждането на колагеновите влакна. Колаген тип V също участва в процесите на възстановяване и ремоделиране на тъканите.

Кой е най-подходящият колаген за красиви коса, кожа и нокти?

Колаген тип I се смята за най-ефективен като разкрасителна съставка, поради високото му естествено наличие в кожата и ролята му за поддържане на стегнатостта, еластичността и хидратацията. Като основен структурен компонент на дермата, колаген тип I осигурява подкрепа и устойчивост, като помага за намаляване на появата на бръчки и фини линии.

Хидролизиран колаген от Herbamedica

Хидролизираният колаген е специализирана форма на колаген, която е претърпяла процес, наречен хидролиза, който разгражда протеина на по-малки, по-лесно смилаеми пептиди. Това прави хидролизирания колаген високо бионаличен, което означава, че той може да се абсорбира по-ефективно от тялото и съответно да има по-голям ефект. Хидролизираният телешки колаген доставя мощна доза колаген директно към кожата, косата и ноктите, насърчавайки оптимално здраве и жизненост отвътре навън.

Включването на хидролизиран телешки колаген тип I в ежедневието ви може да донесе безброй ползи за вашата кожа и коса, като намаляване на появата на бръчки и фини линии, укрепване на ноктите и насърчаване на растежа на косата. 

Животните са единственият доказан и пълноценен източник на колаген, а макар и редица козметични продукти със съдържание на колаген да обещават ефект върху кожата, най-ефективният начин тази съставка да подейства на вашия организъм, е да се приема вътрешно.

Телешкият колаген тип 1 на Herbamedica е естествен протеин с неутрален мирис и вкус и отлична разтворимост, което дава възможност да го приемате по разнообразни начини, било то в храната или любимата си топла или студена напитка. Натурално добавеният аромат на череша допринася за удоволствието от приема на тази почти вълшебна съставка за красота.

Редовният прием на хидролизиран телешки колаген носи редица ползи за кожата, като по-добра еластичност, повишена хидратация, редуциране на бръчките и предотвратяване на появата на нови такива, защита от UV лъчи и изглаждане на релефа на лицето.

В допълнение, продуктът има предимства и за косата и ноктите, като прави косата здрава и лъскава и стимулира растежа на нова такава, а в същото време укрепва ноктите и ги прави по-устойчиви на счупвания.

За максимален ефект, препоръчваме да приемате по три мерителни лъжички колаген на гладно всяка сутрин, както и същото количество вечер.

Използвани източници

Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct 17;11(10):2494. doi: 10.3390/nu11102494. PMID: 31627309; PMCID: PMC6835901.

Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):308-19. doi: 10.4161/derm.22804. PMID: 23467476; PMCID: PMC3583892.

Burgeson RE, Nimni ME. Collagen types. Molecular structure and tissue distribution. Clin Orthop Relat Res. 1992 Sep;(282):250-72. PMID: 1516320.

Shenoy M, Abdul NS, Qamar Z, Bahri BMA, Al Ghalayini KZK, Kakti A. Collagen Structure, Synthesis, and Its Applications: A Systematic Review. Cureus. 2022 May 9;14(5):e24856. doi: 10.7759/cureus.24856. PMID: 35702467; PMCID: PMC9177216.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ