ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хипервитаминозата - не прекалявайте с витамините!

Витамините са ценни вещества за човека. Древна мъдрост гласи обаче, че всяко нещо трябва да има мяра. В следващите редове ни се иска да обърнем внимание на едно подценявано състояние – хипервитаминозата. Става дума за отравяне на организма вследствие на непремерен прием на витамини. Острата форма на заболяването възниква при еднократно приемане на голяма доза витамини, а хроническата – при продължително приемане на витамини, превишаващо здравословните норми.

Витамините служат като катализатори на всички обменни процеси в организма на човека. Те участват също така в процесите на развитие и растеж, особено при децата. Неоспоримо важна е ролята на витамините в процесите на самовъзпроизводство.

Основна причина за възникването на хипервитаминоза е предозирането, но съществуват и други. Например индивидуална непоносимост или пък висока чувствителност към витамини. В последните случаи за възникване на хипервитаминоза и поява на характерните симптоми е достатъчно да бъдат приети неголеми дози витамини.

Всеки вид хипервитаминоза има свои признаци. Най-често заболяването възниква при интоксикация с мастноразтворими витамини, тъй като те притежават способността да се натрупват в човешкото тяло. Това са витамините А, Е и D. Всички останали са водоразтворими и интоксикация заради прием на по-голяма от нормалната доза се наблюдава рядко.

Най-тежките хипервитаминози се провокират от мастноразтворимите витамини. Нека да разгледаме основните симптоми при пренасищане с витамини А, Е и D, а също така и някои други витамини.

Симптоми при хипервитаминоза А

Най-рисковата група са децата. При заболяване се наблюдават промени в поведението (вялост, слабост, нежелание за активни занимания), нарушения в съня, плач без причина, раздразнителност, нарушения в работата на стомашно-чревния тракт (понижаване на апетита, гадене и повръщане), симптоми на интоксикация (опадане на коса, суха кожа), чупливост на ноктите, ставни болки, повишено ниво на холестерол в кръвта, нарушения в работата на черния дроб и бъбреците.

Симптоми при хипервитаминоза В

Витамините от група В са повече от 15, най-силна интоксикация се наблюдава при хипервитаминоза с витамини В1, В3, В8, В15, В17.
Най-характерните сходни симптоми са: зачервяване на кожата, световъртеж и главоболие, болка в стомаха, гадене, свръхчувствителност и безсъние.

Симптоми при хипервитаминоза D

Предозирането на този витамин предизвиква тежки отклонения в развитието на децата. Симптомите включват промени в поведенческите реакции – слаба подвижност и капризи, възникване на необяснимо чувство за жажда, по-често ходене по малка нужда, понижаване на апетита, гадене и повръщане, намаляване на теглото, повишаване на температурата и спазми.

Симптоми при хипервитаминоза Е

Типични симптоми за това състояние са главоболие, мускулни болки, бързо уморяване, нарушения в работата на стомаха и червата, промяна в структурата на костната тъкан, по-лесно чупливост на костите, възникване на дефицит на други витамини.

Симптоми при хипервитаминоза К и К2 комплекс

При тази хипервитаминоза се наблюдават пожълтяване, силна мускулна слабост, болка в ставите, болка в областта на сърцето. Хроничната хипервитаминоза води до развитието на остеопороза.

Симптоми при хипервитаминоза H

Витаминът влиза в групата на витамините В, но често се разглежда отделно. Хипервитаминоза на витамин Н се наблюдава рядко, но при интоксикация предизвиква нарушения в работата на черния дроб.

Лечение на хипервитаминоза

Важно условие за правилното лечение на хипервитаминоза е да се провежда под наблюдението на специалист – особено в случаите с предозиране на мастноразтворими витамини. Необходимо е провеждане на терапия с цел детоксикиране на тялото. Често се отменя приемът на всякакви препарати, съдържащи витамини.

Профилактика

За да избегнете предозиране с витамини, старайте се да пиете витаминни добавки според план, установен от лекар. Отнасяйте се към приема на храна съзнателно – опознайте състава й! Природата е направила така, че витамините да са в помощ на човека, а не да го отслабват. От нас зависи обаче да контролираме този процес. Употребявайте витамините с мяра и бъдете здрави!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ