ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хипогликемия - опасно ли е за здравето

Наскоро разгледахме темата за повишена кръвна захар или хипергликемия, която представлява състояние на увеличена глюкоза в кръвта и се свързва с появата на диабет.

Съществува и обратната ситуация, при която е налице твърде малко количество кръвна захар (под 70 mg/dL) и тогава говорим за хипогликемия.

Хипогликемията е в тясна връзка с терапията при диабет и може да сполети всеки, който приема инсулин или други перорални медикаменти за намаляване на кръвната захар.

Симптоми на хипогликемия

При ситуация, в която кръвната захар спада под 3,3 ммол/л, вашия организъм и мозъкът най-вече изпитват остър недостиг на глюкоза. А това е основният източник на енергия за мозъка!

Симптомите на това опасно състояние могат да се появят и при стойности на кръвната захар от 4,4 ммол/л, ако тя падне много рязко. Хипогликемия може да се появи и да се развие светкавично, за няколко кратки минути.

Някои типични симптоми могат да се проявят едновременно или по различно време, но каквато и да е ситуацията трябва да се реагира навременно. Хипогликемията е опасно състояние, което може да се познае по следните симптоми:

 • Треперене, изпотяване и пребледняване
 • Замаяност, нервност и липса на координация
 • Ускорен сърдечен ритъм
 • Студена пот
 • Трудно запазване на равновесие

При липса на обичайното количество глюкоза и достигане на хипогликемия възниква невъзможност за изпълнение на обичайни задачи от ежедневието. Настъпва объркване в поведението или настроението, зрението може да се замъгли и дори да се стигне до припадък.

Хипогликемия може да настъпи и вследствие на системно гладуване или недохранване (при заболявания като анорексия) или при диети с оскъдно количество въглехидрати (НВ-ВМ диета).

Като най-показателен и достоверен сигнал за настъпване на хипогликемия е загубата на концентрация. Независимо от възрастта на пострадалия трябва да се зададе въпрос, свързан с просто изчисление и при липса на правилен отговор може да се потвърди наличието на хипогликемия.

С времето симптомите се улавят и има няколко стъпки, които могат да се предприемат за овладяване на ситуацията. Приемът на няколко лъжички мед, подсладена напитка или 15 гр глюкоза могат да спасят положението за 15 минути. Ако и след това отново се появят признаци на хипогликемия е необходимо да се приемат бързоусвоими въглехидрати.

Причини за поява на хипогликемия

В някои случаи ниските нива на кръвна захар при хипогликемия се дължат на:

 • Повишено производство на инсулин от организма
 • Хормонален дисбаланс
 • Проблеми с функциите на надбъбречните жлези
 • Заболявания на бъбреците

Ако се овладее своевременно, хипогликемията не представлява опасно състояние, но в някои случаи пострадалият (особено ако е болен от диабет) не може да предприеме мерки и се стига до припадък.

Попадайки в ситуация на диабетик с тежка хипогликемия трябва да му помогнете с подсладена газирана напитка, сладък сок или разтворена захар, но с повишено внимание. Трябва да съблюдавате да не се задави и влоши, като подобрението се очаква след поне 15 минути.

В най-напреднала фаза на хипогликемия е необходимо инжектирането на ампула глюкагон мускулно, ако подобрение няма, веднага се търси бърза помощ.

Диагностика и лечение на хипогликемия

Като всяко друго състояние, и при хипогликемия има стандартни критерии за диагностициране. Лекуващият лекар ще ви разпита за следните основни неща:

 • Симптоми и проявления на хипогликемията
 • Провеждане на изследвания на кръвната захар
 • Други придружаващи заболявания, хронични болести или алергии

Тялото има механизми за приспособяване към хипогликемията, което в никакъв случай не е решение или лечение. Поради тази причина и всички гореизброени проявления на състоянието е задължителна консултация с лекар за коригиране на медикаментите и следене на състоянието.

Измерването на кръвната захар е едно от основните средства, които ще помогнат в процеса на лечение и контрол. За това може да се използва специален уред – глюкомер, който измерва нивата на глюкозата с изключителна точност.

За да се избегнат опасни за живота ситуации, хора с диабет или такива, които изпадат в състояние на хипогликемия, трябва да следят стойностите на кръвната си захар редовно. Същото важи и преди извършване на някои по-специфични дейности, включващи работа с машини, спортни дейности, шофиране и други.

И в този ред на мисли – за хора, които са склонни към изпадане в хипогликемия, не се препоръчва употребата  на алкохол или екстремни физически занимания.

Приетите за нормални нива на кръвна захар са между 3,9-6,1 mmol/L (милимола на литър) или 70-110 mg/dL (милиграма на литър кръв).

Нашите предложения за контрол на глюкозата са Метабол Контрол (за хора с метаболитен синдром, инсулинова резистентност и други) и Диабекс (при диабет тип II), изцяло натурални хранителни добавки на Herbamedica.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ