ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хистамин Пробиотикс: иновативен бленд при повишени хистаминови нива

Хистаминът е малка, но мощна молекула, която играе ключова роля в редица телесни функции, и предизвикваща много реакции, вариращи от алергични реакции до невротрансмисия. Макар присъствието му в организма често да се свързва най-вече с алергични обриви и сенна хрема, хистаминът оказва влияние върху много други компоненти от човешката физиология, включително и здравето на червата.

Съединението хистамин се открива естествено в човешкия организъм и се освобождава в следствие на защитна реакция, когато тялото ви влезе в досег с някаква външна заплаха, като например алерген. Когато нивата на хистамин в тялото се повишат значително обаче, организмът развива хистаминова непоносимост, която се изразява в редица неприятни симптоми.

Дори и повечето прояви на хистаминова непоносимост да са безобидни, тя може да засегне и храносмилателната система и в частност червата, като причини подуване и коремна болка, а в някои случаи дори диария или запек. В тази статия ще ви запознаем по-подробно с функциите на хистамина, влиянието му върху чревния микробиом и как можете да поддържате това съединение в балансирани нива в организма си.

Повече информация за хистамина

Хистаминът е биогенен амин, вид органично съединение, намиращо се естествено в тялото и в определени храни. Той играе решаваща роля в редица физиологични процеси, които вече споменахме. Хистаминът се синтезира от аминокиселината хистидин от ензима хистидин декарбоксилаза и се съхранява в специализирани имунни клетки, наречени мастоцити и базофили.

В имунната система хистаминът действа като сигнална молекула, която предизвиква възпалителни реакции в отговор на нараняване, инфекция или алергени. Когато мастните клетки и базофилите се активират от алергени или други стимули, те освобождават хистамин в околните тъкани. 

След това хистаминът се свързва със специфични рецептори на близките клетки, включително кръвоносни съдове, нерви и имунни клетки, предизвиквайки поредица от физиологични ефекти. Ето и кои са някои от ключовите функции на хистамина:

Разширяване на кръвоносните съдове - то води до повишен кръвен поток и спомага за доставянето на имунни клетки и хранителни вещества до места на нараняване или инфекция, с цел по-ефективното справяне с външни агресори.

Повишена съдова пропускливост - хистаминът повишава пропускливостта на кръвоносните съдове, позволявайки на течности, протеини и имунни клетки да проникнат в околните тъкани. Това улеснява набирането на имунни клетки към мястото на възпалението и помага за изолирането и неутрализирането на патогените.

Контракция на гладката мускулатура - хистаминът може да причини контракция на гладките мускулни клетки в дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и кръвоносните съдове. В дихателните пътища индуцираната от хистамин контракция на гладката мускулатура може да допринесе за симптоми на астма и алергични реакции, като бронхоконстрикция и затруднено дишане.

Невротрансмисия - в централната нервна система хистаминът действа като невротрансмитер, който регулира различни физиологични функции, включително будност, апетит и когнитивни способности. Хистаминергичните неврони в мозъчния ствол освобождават хистамин, за да ни поддържат будни.

Макар и хистаминът да играе важна роля в редица телесни процеси, неговото прекомерното или нерегулирано освобождаване в организма може да доведе до неблагоприятни ефекти и да допринесе за различни здравословни състояния. Хистаминовата непоносимост е състояние, характеризиращо се с нарушен метаболизъм на хистамин, което води до натрупване на хистамин в тялото и проява на симптоми като главоболие, стомашно-чревен дискомфорт и кожни реакции.

Каква е връзката между чревния микробиом и хистамина?

Хистамин в храните - някои храни, като кисело зеле, сушени меса, както и някои плодове и зеленчуци, съдържат високи нива на хистамин или могат да предизвикат освобождаването на хистамин в тялото. За хора с непоносимост или чувствителност към хистамин, консумацията на такива храни може да доведе до симптоми на стомашно-чревен дискомфорт.

Хистамин и чревна пропускливост - хистаминът може да повлияе на пропускливостта на чревната бариера - защитната обвивка на червата, която регулира преминаването на хранителни и други вещества в кръвния поток. Повишените нива на хистамин могат да допринесат за състояние, известно като "спукани черва", при което чревната бариера се нарушава, позволявайки на несмлени хранителни частици, токсини и патогени да навлязат в кръвния поток. Това може да предизвика възпаление и имунни реакции, водещи до симптоми като коремна болка, подуване на корема и диария.

Хистамин и чревния микробиом - чревният микробиом, съставен от трилиони бактерии и други микроорганизми, играе решаваща роля в поддържането на здравето на червата и цялостното ви благосъстояние. Дисбалансът в чревната микробиота, известен като дисбиоза, може да наруши метаболизма на хистамин. Някои бактериални видове, като Lactobacillus, участват в метаболизма на хистамин и могат да повлияят нивата на хистамин в червата.

Хистамин и имунни функции - хистаминът участва в имунните реакции и възпалението, действайки като сигнална молекула, която помага за регулирането на различни имунни процеси. При състояния като възпалително заболяване на червата и синдром на раздразнените черва, нерегулираните имунни отговори и възпалението в червата могат да допринесат за повишени нива на хистамин и да изострят симптомите. 

Хистамин Пробиотикс при повишени хистаминови нива

Хистамин Пробиотикс Бленд е продукт на Хербамедика, който представлява уникален пробиотичен микс, насочен към подобряване на здравето на червата, поддържане баланса на чревната флора и регулиране на нивата на хистамин в организма.

Хранителната добавка съдържа комплекс от специално подбрани пробиотични микроорганизми, всеки от които изпълнява важни функции в храносмилателната система. Приемът на Хистамин Пробиотикс носи редица ползи за здравето на вашия организъм - освен, че подпомага здравето на червата и баланса на чревната флора и регулира хистаминовите нива, продуктът също така благоприятства за правилните функции на имунната и храносмилателната системи.

Прекомерните нива на хистамин в организма могат да доведат до редица неприятни симптоми, включително и проблеми с храносмилателната система и баланса на чревния микробиом. Придържането към разнообразен и здравословен начин на хранене, избягването на алергени и приемът на подходящите хранителни добавки може да поддържа нивата на хистамин във вашия организъм в нормалните граници и да ви помогне да живеете нормално и спокойно.

Използвани източници

Smolinska S, Winiarska E, Globinska A, Jutel M. Histamine: A Mediator of Intestinal Disorders-A Review. Metabolites. 2022 Sep 23;12(10):895. doi: 10.3390/metabo12100895. PMID: 36295796; PMCID: PMC9610630.

Sánchez-Pérez S, Comas-Basté O, Duelo A, Veciana-Nogués MT, Berlanga M, Vidal-Carou MC, Latorre-Moratalla ML. The dietary treatment of histamine intolerance reduces the abundance of some histamine-secreting bacteria of the gut microbiota in histamine intolerant women. A pilot study. Front Nutr. 2022 Oct 21;9:1018463. doi: 10.3389/fnut.2022.1018463. PMID: 36337620; PMCID: PMC9633985.

Schnedl WJ, Enko D. Histamine Intolerance Originates in the Gut. Nutrients. 2021 Apr 12;13(4):1262. doi: 10.3390/nu13041262. PMID: 33921522; PMCID: PMC8069563.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ