ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хлорелата гони токсините и укрепва имунитета, костите, мускулите и сърцето

Джинджифил, чесън, боровинки, авокадо, бадеми, ленено семе, куркума, канела, риган, розмарин, зелен чай, хлорела, спирулина, червено вино. Това са само част от суперхраните и суперподправките, чийто състав ги прави изключително благоприятни за здравето ни. Те са богати на антиоксиданти и десетки много полезни за организма ни вещества, сред които срещаме и фитонутриентите хлорофил и фикоцианин. Разликата между суперхраните е в конкретния им състав. Не си мислете, че е едно и също, дали ще ядете бадеми или ще слагате канела в млякото си. Всяка една суперхрана се характеризира със свой специфичен състав, който я прави уникална и подходяща за различни здравословни състояния.

Така, например, някои суперхрани са богати на протеини и фибри, а други на много витамини и минерали. Трети пък съдържат фитонутриенти, витамини и минерали, но са бедни на протеини. Решението се крие в разнообразното хранене, което ще ни гарантира прием на възможно най-различни, полезни за здравето ни хранителни вещества.

В настоящата статия ще разгледаме една от високоценените в наши дни суперхрани – хлорела. Става дума за зелено едноклетъчно водорасло, в което се съдържат много протеини и всичките осем есенциални аминокиселини. Освен това хлорелата е богата на хлорофил, нуклеинова киселина и бета каротин – вещества, които играят ключова роля за извеждането на токсините и прочистването на тялото ни, за обновяването на клетките и тъканите и за намаляването на оксидацията в организма. Водораслото е ценено и, поради наличието на витамини А, С и Е, витамини от групата В, магнезий, натрий, калций, цинк, желязо, ДНК и РНК, както и ензими като хлорофилаза и пепсин. За вегетарианците хлорелата е безценна поради високото съдържание на протеини в нея.

Ползите от употребата на хлорела са многобройни. Поради тази причина, тя не бива да бъде пренебрегвана. На Изток, например, микроводораслото е широко прилагано заради детоксикиращите му свойства (извежда тежките метали от организма) и благоприятното му влияние върху храносмилателния тракт. Наред с това хлорелата има важното свойство да подпомага тялото ни при усвояването на магнезия – елемент от изключителна важност за правилното функциониране на сърцето. Наличието на хлорофил в хлорелата, пък я прави добър помощник при лечението на анемия и образуването на червени кръвни телца. Наричан неслучайно „храна за мозъка”, хлорофилът подпомага оросяването на мозъка. Водораслото се прилага също така за нормализиране на нивото на кръвната захар, при лечението на рак и за понижаване киселинността на тялото.

Заради изключително богатия си състав и най-вече заради високото съдържание на протеини (около 50 %), тази суперхрана е високо ценена от спортистите. Пълноценният протеин във водораслото подпомага растежа и поддържането на мускулната маса и оптималното състояние на костите. Съдържащият се в хлорелата ензим пепсин е важен за разграждането на протеините в храната, а наличието на ХРФ (хлорела растежен фактор) обуславя свойството на хлорелата да стимулира възстановяването на тъканите и възпроизводството на клетките.

Не на последно място по важност ще споменем, че тази суперхрана притежава потенциала да укрепва имунната ни система и да ни предпазва от инфенкции. Хлорелата е безценен помощник и за правилното функциониране на стомашно-чревната система. Освен това се използва, както при лечението на язви, колит, болест на Крон и дивертикулоза, така и за предпазване от тях.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ