ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хомеопатични средства за подкрепа на имунитета

Стремежът към природосъобразен начин на живот, който в последните години от мода се превърна в ноу-хау за мнозина, оказва своето влияние и върху медицината. Отношението към традиционните лекарствени средства на основата на различни химикали става все по-негативно, а все повече хора (включително лекари специалисти) се обръщат към възможностите за лечение на различни състояния с натурални продукти, търсят се холистични подходи, иновативни методи и процедури, възстановяващи основните механизми на тялото за самолечение.

Един такъв метод несъмнено е хомеопатията, но около нея витаят много въпроси, на които ние ще се опитаме да дадем отговори. Вярваме, че хомеопатията има място в лечението и терапията на различни заболявания и може да допринесе за подобрен имунитет.

Как работи хомеопатията?

Хомеопатията е метод за лечение базиран на работата със силно разредени субстанции. Практикуващите хомеопати твърдят, че с тези средства помагат на тялото да се самолекува.

Хомеопатията е част от алтернативната медицина. Това означава, че се различава коренно от конвенционалната западна такава по редица съществени показатели. Води началото си от края на XVIII в. в Германия, където доктор Самуел Ханеман открива т.нар. “принцип на подобието”. Този принцип се основава на схващането, че ако една субстанция може да причини определени симптоми, може също така да подпомогне и премахването им.

Втората ключова база на принципа е свързана с концентрацията на субстанциите – колкото по-разредени са те, толкова по-голяма е силата им да повлияват симптомите. Така много от хомеопатичните препарати представляват вещества, разтваряни във вода толкова много пъти, че от тях накрая не остава нищо или почти нищо – ето защо тя е считана от някои привърженици на традиционната медицина за недостатъчно ефективна.

Методът се използва за третиране на много широк спектър от заболявания и състояния като:

астма;

инфекции на ушите;

висока температура;

психични заболявания и състояния като депресия, стрес, тревожност;

алергии, включително хранителни такива;

дерматити;

артрити;

високо кръвно налягане и други.

Как работи имунната система и защо е важна за общото здравословно състояние на организма ?

Имунната система представлява своеобразна крепостна стена, която предпазва тялото от външни влияния или патогени – гъбички, паразити,вируси и други. Част от патогените обаче съществуват и вътре в самия организъм, и са отговорни за автоимунните заболявания или онкологичните такива.

Така доброто функциониране на имунната система зависи до много голяма степен от природата, но много често има нужда и от малко външна помощ. Въпреки че добре работещата имунна система остава по-често незабелязана, всяка нейна слабост може да доведе до редица заболявания.

Работата на имунната система е пряко свързана с тази на стомашно-чревния тракт и по-специално със способността за преработване и усвояване на нутриентите, които постъпват в тялото ни с храната. Един здрав организъм с добре работещ имунитет разгражда и изхвърля своевременно зловредните субстанции и възстановява бързо нормалното си функциониране.

Ако обаче стомашно-чревният тракт е дисбалансиран, метаболизмът е засегнат, а от тук автоматично следва и спад в имунната защита и естествената съпротива на тялото. Най-често това се случва заради натрупани токсини от лошо преработена храна, които създават благоприятна за развитието на различни патогени среда. Така става ясно, че не конкретните симптоми са заболяването – то е не главоболието, болните сливици или бактериалната инфекция, а дисбалансът в организма.

Подпомагане на имунната система

Казаното по-горе води до заключението, че здравата имунна система е жизненоважна – това означава, че организмът може сам да отблъсне всяка външна атака. Хиляди пъти дневно тялото се бори с опитите за инвазия на различни невидими врагове – вируси, бактерии, паразити и множество други “натрапници”. Причините за това понякога то да не може да се справи са много, но е особено важно да подпомогнем възстановяването на съпротивителните сили на организма в такива случаи максимално бързо.

Тук е мястото да напомним, че превенцията е по-добра от лечението – това означава, че поддържането на доброто здраве и подпомагането на имунната система предпазват от разболяване изначално.

Защо да се доверите на хомеопатичните продукти за поддържане на имунната система?

Причините са много и различни – на първо място, хомеопатичните продукти са изцяло натурални. Основният принцип на хомеопатията, както стана ясно по-горе, е именно подобряването на самото общо състояние и съпротивителните сили на организма. Така тя:

няма същата цел като традиционната западна медицина, а именно неутрализиране на инфекциите чрез външна намеса – хомеопатията подпомага организма по пътя на самостоятелното справяне с патогените;

работи активно за детоксикация на организма. Натрупването на токсини е една от основните причини за отслабване на имунитета – това означава, че цялото тяло има нужда от помощ за премахването им от ключови органи и системи като костният мозък, черният дроб, далакът, лимфоцитите, лимфните възли.

Наред с това, приемът на хомеопатични продукти е изключително лесен – формулите им обикновено са капки, силно разредени водни разтвори, полусладки гранули или прахове.

Хомеопатията се оказва ефективна при всеки проблем, който може да бъде пряко свързан с намален имунитет. Обикновено действието ѝ се проявява в общото състояние на пациента – например, подложеният на лечение с хомеопатия възвръща апетита си много по-бързо от този, който се лекува с традиционни лекарствени средства.

Методът е подходящ за всички възрастови групи и представлява своеобразна система за контрол на всяка потенциална инфекция, която може да се отдаде на компрометирана имунна система.

Кои хомеопатични продукти са подходящи за подсилване на имунитета през есента?

Капките Епискорит са създадени специално за  подобряване на общото състояние на организма и имунния отговор, но действат много добре и при дихателни проблеми и такива с уринарния тракт.

Активната съставка тук е ехинацеята – растение с широко приложение във фармакологията, което подпомага произвеждането на бели кръвни клетки, пряко отговорни за правилната имунна защита на организма.

Квентакел Д5 също е хомеопатичен продукт в течна форма, съдържат стерилен лиофилизат и пречистена вода. Той е разработен за лечение на редица вирусни и смесени инфекции, но помага и за облекчаване на мигрена, вертиго, Мениеров синдром и други заболявания. Освен оралния прием, Квентакел Д5 позволява и втриване, и инхалации като начини на приложение.

Utilin D6 е препарат, много добре повлияващ редица хронични заболявания с разнообразен произход. Той е модулатор на имунната система – подпомага адаптивността ѝ така, че тя да се бори по-успешно с бактериални и вирусни инфекции. Облекчава някои ендокринни нарушения, подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, бори се с някои нарушения след менопаузата и такива в имунния отговор благодарение на натуралния си произход от непатогенните бактерии Bacilus subbitis.

Цитрокел капки съдържат лимонена киселина, която се грижи за доброто клетъчно дишане и клетъчен метаболизъм – това я прави особено подходяща при редица състояния и заболявания с различен произход (практически при всеки болестен процес). Тя се бори успешно с нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и такива в алкално-киселинния баланс на тялото, които се считат за сигурни признаци на натрупани токсини в организма, но също така повлиява добре и заболявания на дихателните пътища, общо неразположение, артериални и венозни проблеми.

Натуралните методи са най-добрият вариант за подпомагане правилната работа на всички органи и системи в тялото – природните подходи, сред които се нарежда и хомеопатията, повишават естествените съпротивителни сили на организма, а в дългосрочен план се грижат за възстановяване на цялостния баланс отвътре вместо да се борят с конкретни симптоми, но не и с причината за появата им.

Използвани източници

  1. Bellavite, P., Conforti, A., Pontarollo, F., Ortolani, R. (2006) Immunology and homeopathy. 2. Cells of the immune system and inflammation, Hindawi 3(1): 13-24, doi: 10.1093/ecam/nek018
  2. Gardner, F. (2018) Homeopathy and boosting your immune system, Monarch integrative health, https://www.monarchintegrativehealth.com/blog-feed/2018/8/30/homeopathy-and-boosting-your-immune-system-by-franca-gardner
  3. Homeopathy, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/homeopathy/
  4. Rana, V., How homeopathy boosts immunity and why it should be the first line of treatment? , https://www.lybrate.com/topic/how-homeopathy-boosts-immunity-and-why-it-should-be-the-first-line-of-treatment/a3c7bb26ae12f4c1a5b32839a3697c0f
  5. How does homeopathy improve our immunity? , MonHomeo MonChoix, https://www.monhomeomonchoix.fr/en/essentials/how-does-homeopathy-improve-our-immunity/


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ