ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  0884 64 43 46

Хондроитин сулфат облекчава сковаността, причинена от остеоартрит

artrit

Добавката на хондроитин сулфат може да облекчи болките, свързани с остеоартрита (ОА) на ръцете и да намали сутрешната скованост – това се твърди в ново изследване (Finger osteo Arthritis Chondroitin Treatment Study – FACTS).

Резултатите от изследването, публикувани в списание Arthritis & Rheumatism, сочат 8.7 намаление на болката, при дневен прием на хондроитин сулфат, отчетена по добре установена скала.

И още – изследователите от Медицинския университет в Женева, Швейцария, докладват, че добавката подобрява функционирането на ръцете.

„Откритията ни показват, че лечението с хондроитин сулфат е безопасно и ефективно при пациенти с остеоартрит на ръцете”, казва д-р Габей, ръководител на проучването. „Алтернативни терапии, като например с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, водят до подобен ефект на намаляване на болката, но причиняват значителна интоксикация при приемане за по-дълго време”.

Пазарна информация

Хондроитин сулфатът се извлича от животински хрущяли, например от акула. В хранителните добавки съединението често е комбинирано с глюкозамин. Според Nutrition Business Journal от тази комбинирана добавка през 2005 г. в САЩ са се осъществили продажби за 810 милиона долара (563 млн. €).

Предишни проучвания, включително пробите с Глюкозамин/Хондроитин (Glucosamine/chondroitin Arthritis Intervention Trial  – GAIT), финансирани от Националния здравен институт, също съобщават за положителни резултати.

Детайли от проучването

В новото изследване се използва препаратът Chondrosulf, който е лицензиран като медикамент в Европа. Изследователите отбелязват, че в САЩ хондроитин сулфат се продава като хранителна добавка и често се комбинира с глюкозамин.

В проучването FACTS участвали 162-ма пациенти с остеоартрит на ръцете. За период от 6 месеца на случаен принцип някои от тях получавали по 800 мг хондроитин сулфат дневно, а други получавали плацебо.

В края на проучването изследователите докладват, че при пациентите от групата, приемала хондроитин сулфат, болките в ръцете значително намалели, в сравнение с пациентите от плацебо групата.

Значително се подобрила и раздвижеността на ръцете, силно намаляла сутрешната скованост.

„Наличието на положителен ефект върху еволюцията на функцията на ръката за 6 месеца е показателно за положителния клиничен ефект на хондроитин сулфат”.

Разпространение на заболяването в световен мащаб

Според доклада на Global Burden of Disease за 2000 год. за Световната здравна организация (СЗО) се посочва, че около 10% от световното население на възраст над 60 години има симптоми на остеоартрит. Предишни проучвания показват, че между 20 и 30% от възрастните страдат от ОА на ръцете, като този процент нараства до над 50 при хората след 60 годишна възраст.

Източник: Arthritis & Rheumatism

Автор: Стивън Даниълс, 8 септември 2011

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*