ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хормонален дисбаланс и напълняване - каква е връзката

Със сигурност познавате някой, който ви е казвал следното: “Ех, нищо не ям и пак пълнея! Сигурно има нещо във въздуха и е от това”... Или пък самите вие сте го казвали след раждането или преместването на ново място, на нова работа? В основата на напълняването стоят две неща - стресът и хормоните. За тях ще говорим днес надълго и нашироко, търсейки причините за хормоналния дисбаланс и напълняването. Оказва се, че те са неразривно свързани.

Защо напълняваме (и затлъстяваме)

Има много причини за наддаване на тегло, дори и стриктно да следите калорийния си прием или да внимавате с какво точно се храните. Само един лош навик, като преяждането късно вечер или прекомерната консумация на въглехидрати и захар, са достатъчни да доведат до покачване на теглото.

Различни фактори могат да допринесат за увеличаване на теглото, включително прием на лекарства, неактивен начин на живот, хроничен стрес, водна задръжка и липса на достатъчно сън. Хормоналните дисбаланси също са причина да имаме вариации в теглото както нагоре, така и надолу. Тези вариации естествено са свързани и с калорийния прием, който при желание за отслабване трябва да е намален до калориен дефицит според възрастта, пола и желаното крайно тегло. Доста по-редки са случаите на хора, които предприемат покачване на тегло по свое желание и тогава е нужен калориен излишък. 

С течение на времето се случват още няколко неща, които предразполагат към повишаване на теглото, а именно: 

 • Вашият метаболизъм се забавя
 • Композицията на тялото ви се променя
 • Вашите хормонални нива се променят

Хормонален дисбаланс и напълняване - каква е връзката

Един от основните виновници за неспособността да отслабнете или за наддаването на тегло са, разбира се, вашите хормони. При жените производството на по-малко естроген в тялото започва около средата на 30-те години и кара мазнините в тялото леко да мигрират към коремната област. В допълнение към забавянето на метаболизма, телата ни също започват да губят мускулна и костна тъкан в процеса на остаряване. Най-добрата превенция за загуба на тези тъкани е физическата активност. Но по-късно ще стигнем до нея.

Когато наддаването на тегло е резултат от изменения в хормоналния фон, промените в диетата и навиците за спорт не винаги са достатъчна мярка. Индивидуалната диагностика е необходима следваща стъпка, за да се идентифицира източникът и да се предпише правилно лечение и терапия. Важно е да се установи кои хормони не са в норма, да се направят генетични изследвания при нужда, дали тъканите са задържали множество токсини, какви са нивата на оксидативен стрес и много други фактори, които медицинските специалисти оценяват.

Защо хормоните ни създават проблеми?

По същество те са химически пратеници на тялото, контролиращи важни характеристики на здравето като растеж, сексуална функция, възпроизводство, метаболизъм, температура, настроение, сън и други. И промените в тези хормони понякога могат да доведат до неочаквано - и неконтролируемо - наддаване на тегло. Ето няколко примера:

 • Инсулин - неговата цел е да балансира нивата на кръвната захар (глюкоза). Когато инсулинът не получава адекватен отговор от тъканите и покачва непрекъснато нивата си, се стига до състояние на инсулинова резистентност. В тази ситуация трябва да се разбере дали специфична храна е пряко свързана с проблемите с инсулина; дали в менюто присъстват възпалителни храни; дали има проблеми в чревния тракт и микробния баланс. Такава резистентност може да се развие и при други хормони, включително естрогени и  тестостерон. 
 • Щитовидни хормони - Намалената активност на щитовидната жлеза, наричана още хипотиреоидизъм, забавя способността на тялото да гори калории. Умората, подпухналостта, сутрешното отичане са някои от изявите на намалената тироидна функция и ако сте забелязали, че напълнявате, то изследването на щитовидните хормони е абсолютно задължително. Тук важните хормони, които трябва да се изследват, са T3, RT3, T4, TSH.
 • Кортизол - ключов хормон, който при стресови условия осигурява на тялото глюкоза чрез използване на протеинови запаси чрез глюконеогенеза в черния дроб. Тази енергия може да помогне на индивида да се пребори или да избяга от стресора. Въпреки това, повишеният кортизол в дългосрочен план постоянно произвежда глюкоза, което води до повишени нива на кръвната захар. Освен това се покачва и адреналинът, което може да доведе до високо кръвно налягане, стомашно-чревни проблеми и наддаване на тегло.
 • Естрогени - По време на менопаузата намаляването на естрогена е свързано с по-ниска мускулна маса и увеличени запаси от мазнини при жените, особено в коремната област. Обратно, по-високите от нормалните нива на естроген могат да причинят ендометриоза, фиброиди или подуване. 
 • Тестостерон - Както за мъжете, така и за жените, намаляването на тестостерона означава намаляване на мускулната маса, което намалява скоростта на метаболизма на тялото. Това на свой ред предразполага към увеличаване на телесните мазнини.
 • Андрогени - При жените повишените нива на андрогени са свързани със синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ), който не само пречи на плодовитостта, но може да причини кисти и наддаване на тегло.
 • Лептин - Лептинът помага за контролиране на апетита и ситостта. Неговата задача е да предупреждава мозъка, когато запасите от енергия в черния дроб и телесните мазнини намаляват. Докато нивото на лептин се увеличава с количеството телесни мазнини, има доказателства, че някои хора със затлъстяване може да са резистентни към лептин. Наличието на лептинова резистентност или твърде малко лептин може да попречи на нормалната функция на хормона, както и на други.

Други фактори, водещи до напълняване

Лечението на диабет може да доведе до наддаване на тегло, ако дневният предписан прием на инсулин е по-висок от енергията, която тялото изгаря ежедневно. Също така, противовъзпалителните кортикостероиди, които често се предписват при лечение на медицински проблеми като рак, лупус и някои кожни заболявания могат да доведат до покачване на теглото като страничен ефект.

Подуването на корема, задържането на течности и повишеният апетит може да са симптоми на ендометриоза. Това състояние е пряко свързано с хормоните - ендометриозата е силно зависима от естрогена. Предписването на противозачатъчни в този случай също може да доведе до наддаване на тегло.

Както виждате, има много здравословни състояния свързани с функциите на хормоните, които могат да доведат до покачване на теглото. Хормоналното наддаване на тегло възниква, когато хормоните, които контролират наддаването и загубата на тегло, не работят оптимално. Това може да се случи, когато тялото ви се съпротивлява на определен хормон. Може да възникне и когато имате твърде много или твърде малко от даден хормон.

Хормоналното напълняване не е проблем, с който трябва да се справите сами. Важно е на първо място да се установят причините за напълняването, след което да се избере подходящ лечебно-терапевтичен план за нормализиране на хормоните и килограмите. 

Предлагаме на вашето внимание и видео от доктор Радослав Тошков на тема “Хормонално напълняване”, което ще даде още по-подробна информация по темата.

Използвани източници

 1. Pétré B, Scheen A, Ziegler O, et al. Weight loss expectations and determinants in a large community-based sample. Prev Med Rep. 2018;12:12-19. doi:10.1016/j.pmedr.2018.08.005
 2. Hall KD, Ayuketah A, Brychta R, et al. Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: An inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metab. 2019;30(1):67-77.e3. doi:10.1016/j.cmet.2019.05.008
 3. Lee, D. Y., Kim, E., & Choi, M. H. (2015). Technical and clinical aspects of cortisol as a biochemical marker of chronic stress. BMB reports, 48(4), 209–216. https://doi.org/10.5483/bmbrep.2015.48.4.275 
 4. Gomes-Lima, C., Wartofsky, L., & Burman, K. (2019). Can Reverse T3 Assay Be Employed to Guide T4 vs. T4/T3 Therapy in Hypothyroidism?. Frontiers in endocrinology, 10, 856. https://doi.org/10.3389/fendo.2019.00856
 5. Chantalat E, Valera MC, Vaysse C, et al. Estrogen receptors and endometriosis. Int J Mol Sci. 2020;21(8):2815. doi:10.3390/ijms21082815

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ