ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хормонален дисбаланс при Хашимото - какви са нужните изследвания и добавки

От момента, в който сме родени, нашите хормони диктуват нашия апетит, моделите на съня, как реагираме на стреса, нашето либидо, дали сме щастливи или тревожни и множество други процеси. Безброй неща могат да се случат, когато хормоните излязат извън контрол дори и съвсем малко. Обикновено това се случва по-често при жените, тъй като се предполага, че те се влияят повече от стресови фактори и има повече предпоставки за хормонален дисбаланс. Затова искаме да обърнем внимание на една много важна тема, тъй като е наболял проблем и определено има нужда от яснота по темата за Хашимото.

Влиянието на хормоните за здравето и хормонален дисбаланс

Хормоните са най-мощните химически агенти в телата ни, казвайки на тялото какво да прави и кога точно трябва да го направи по правилния начин. Ето защо, когато вашите хормони са дисбалансирани, може да почувствате необичайни усещания или да има неблагоприятни ефекти.

Независимо дали става дума за безсъние, умора, наддаване на тегло, загуба на коса или промени в настроението, те може да са обусловени от промени в хормоналните нива.

За щастие, тези дисбаланси са обратими, но процесът е дълъг и зависи от много фактори. Първо трябва да се изследват и идентифицират дисбалансите, след което да се потърсят причините за тях и да се отстранят. Едва след това идва място за лечение и терапия, но всичко това зависи и от добрият лекарски подход, който задължително ще ви е необходим. С помощта на тази статия искаме да ви помогнем да узнаете как да балансирате хормоните по естествен път и да върнете хормоналния си дисбаланс обратно в баланс.

Какви точно са симптомите, които подсказват за наличие на хормонален дисбаланс? Ето някои от първите признаци на хормонален дисбаланс:

 • Имате проблеми със заспиването или съня през нощта;
 • Трудно ви е ставането от леглото дори след седем до девет часа непрекъснат сън;
 • Нуждаете се от кофеин задължително почти всяка сутрин, за да се събудите и да потръгне деня;
 • Нуждаете се от повече кофеин или захар около 10 часа сутринта и след това отново в следобедните часове, за да продължите с ежедневните дейности;
 • Забелязвате емоционални симптоми на ПМС, като промени в настроението, гневни изблици и енергийни сривове. Това са моменти, в които рязко имате прилив на енергия, а скоро след това той изчезва;
 • Огладнявате значително по-често, отколкото би трябвало за нормално хранещ се човек с тегло в нормите.

Какво е Хашимото и защо се получава хормонален дисбаланс

Като автоимунно разстройство, Хашимото се появява в резултат на това, че имунната система на тялото атакува щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза е подложена на атака, тя не е в състояние да произвежда хормони, които контролират метаболизма и горивната ефективност на тялото.

Основни хормони тук са Т3 и Т4, както и още THS. TSH е хормонът, който се произвежда от щитовидната жлеза, за да произвежда хормони Т3 и Т4. Хипофизната жлеза контролира щитовидната жлеза, но когато имунната система на организма атакува щитовидната жлеза, тя я прави практически неактивна.

Основното състояние, свързано с Хашимото, е хипотиреоидизъм или недостатъчно производство на тироиден хормон. Това състояние означава, че тялото не е в състояние ефективно да използва горивото и енергията, за да функционира.

Симптомите на Тиреоидит на Хашимото може да не са очевидни в ранните стадии на заболяването. Умората, увеличаването на теглото и депресията първоначално водят много хора дори до отслабване. Бавният метаболизъм на организма забавя храносмилането, което причинява запек.

Бледото, подпухнало лице, изтъняване на косата, болките в ставите и мускулите и усещането за студ са досадни и изтощаващи. Сърцето се забавя като реакция на ниско енергизиращи хормони. Проблемите с бременността се усложняват от понижената хормонална функция.

Възможно е да има уголемен размер на шията заради жлезата или гуша, които водят до извода, че щитовидната жлеза е под обсада на имунната система.

Добре, ясни са вече симптомите, но какви са възможните причини, които разбъркват хормоните? Потенциалните и възможни причини за хормонален дисбаланс могат да се обобщят в следния списък:

 • Понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм);
 • Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм);
 • Хроничен стрес;
 • Диабет;
 • Прием на противозачатъчни или хормонозаместителна терапия;
 • Непълноценна диета, в която липсват витамини, минерали, омега-3 мазнини;
 • Синдром на Кушинг;

Следните пет основни симптома могат да ви помогнат да определите дали имате хормонален дисбаланс, за да се насочите към изследвания и проверка на състоянието:

Умора

Разбира се, всички се уморяваме, но и се възстановяваме с адекватна почивка, хидратация и балансирана диета. Ако смятате, че се грижите за себе си, но все още пак се изтощавате лесно или не можете да спортувате или да тичате след детето си както преди година, помислете за цялостна оценка на нивата на хормоните.

Надбъбречната умора и хипотиреоидизмът са по-разпространени в нашето модерно и стресирано общество, отколкото си мислите и тестът за хормонален дисбаланс може да помогне за диагностицирането на това.

Тревожност

Не си мислете, че си въобразявате или се стресирате излишно. Твърде възможно е да страдате от тревожност като състояние. Почти 10% от населението в страната страда от разстройство, свързано с тревожност и все повече хора страдат от депресивно разстройство.

Жените могат да са изложени на по-висок риск, тъй като промените в естрогена по време на менструалния цикъл, бременността или менопаузата са свързани с влошаване дейността на хормоните и депресията.
Проучване за ефекта на естрогенните рецептори в мозъка установява, че естрогенът успокоява отговора на страха и безпокойството у хората и гризачите.

Повишаване на теглото или затруднено отслабване

Защо толкова много хора се борят със загуба на тегло и намаляването му? Обикновено това е защото те се хранят твърде малко и работят прекалено усилено, като това е сериозна предпоставка за натрупване на килограми. А съчетано и с недоспиване ситуацията се изяснява.

Тялото преработва този тежък труд като стрес и когато тялото е подложено на стрес, преминава в режим на оцеляване, произвеждайки кортизол. Когато сте хронично стресирани, вашият кортизол винаги е висок и в усилие да се предпазите от каквато и да е опасност, тялото ви държи мазнините като форма на енергия. А по принцип основен източник на енергия трябва да са въглехидратите в балансирани количества.

Проблеми със съня и заспиването

Безсънието може да бъде свързано с нерегулирана хипоталамична хипофизарна надбъбречна ос, която е вашата централна система за реакция на стреса. Там вашата ендокринна система и централната нервна система си взаимодействат.

Също така тази ос е отговорна за регулирането на цикъла на съня и събуждането чрез освобождаване на хормоните мелатонин и кортизол. Мелатонинът действа върху частта от мозъка, която контролира циркадния ритъм, като ни позволява да заспим по-бързо и да спим по-дълго. Неспособността за отделяне на мелатонин може да доведе до затруднено заспиване или приспособяване към нов модел на сън.

Проблеми с храносмилането

Знаете ли, че има повече невротрансмитери в червата, отколкото в мозъка? Не бива да се изненадвате, че тревожността и депресията понякога се съпътстват от храносмилателни симптоми.

Хормоните влияят върху чревната функция чрез микробиома и бактериалната система в червата, така че хормоналния дисбаланс може да повлияе на популацията и функцията на бактериите в червата, което води до симптоми като подуване на корема, диария или гадене.

Изследвания и хранителни добавки при Хашимото

Диагнозата на заболяването на щитовидната жлеза, както при болестта на Хашимото, е кръвна проба като за начало. Кръвта се изследва за наличието на Т1, Т3 и TSH, както и за антитела. Наличието им в твърде високи количества би потвърдило атаката на имунната система, която ги произвежда.

Кръвният тест може първоначално да не покаже очевидните признаци на проблеми с щитовидната жлеза, така че ако има симптоми и други индикации за възможни проблеми с щитовидната жлеза, се прилагат допълнителни тестове.

Възможно е нивата на хормоните да са в норма, но тези на антителата да са завишени. В такъв случай отново може да се говори за хормонален дисбаланс, но трябва да се направят допълнителни изследвания.

Освен кръвни тестове, оглед на жлезата с ехограф също е добър диагностичен и задължителен инструмент. Така може да се провери за наличието на диспропорции, кисти, възли и други образувания. Като най-висш специализиран метод за диагностика може да се приложи и ултразвуково изследване.

Подходът при откриване на хормонален дисбаланс е строго зависим от знанията и препоръките на лекуващия лекар ендокринолог. Но терапиите винаги включват хормони, за да се балансират нивата им.
При хора с хипотиреоидизъм, синтетичният тиреоиден хормон левотироксин (Levothroid, Levoxyl, Synthroid, Unithroid) може да помогне за равновесие на хормоналните нива и най-често той се предписва като заместително лечение. Обичайно се започва с ниска доза и постепенно се увеличава спрямо нивата на ТСХ, който се изследва на 4-8 седмици.

Лекарят трябва да състави оценка на пациента, определена от теглото, възрастта, нивата на хормоните, нивото на антителата и други фактори. Затова ако срещате някакви трудности със здравето, описани тук, направете необходимите изследвания и проверете състоянието си. То подлежи на контрол с подходящите мерки. Към тях може да се включат и някои хранителни добавки:

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ