ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хормонално акне - по какво да го разпознаете и как да се справите с него

Хормоналното акне е често срещано кожно заболяване, което засяга хора от всички възрасти, но е най-разпространено през юношеството и зрелостта. Много хора смятат, че проблемът приключва с края на тийнейджърството, но всъщност най-засегнати от състоянието са най-вече дамите на възраст между 20 и 40 години. 

За разлика от обикновеното акне, което се образува в следствие неправилно почистване на кожата и други външни фактори, хормоналното акне се предизвиква от колебания в нивата на хормоните, а това води до постоянни обриви и кожни възпаления. 

В тази статия ще разгледаме причините и симптомите, по които да разпознаете, че кожните Ви проблеми са именно хормонално акне, и кои са правилните начини да се справите с него и да си осигурите здрава и красива кожа. 

Какво представлява хормоналното акне?

Хормоналното акне възниква при дисбаланс на хормоните в тялото, както вероятно Ви става ясно и от името на състоянието. По време на определени етапи от живота, като пубертет, менструален цикъл, бременност и менопауза, нивата на хормоните варират, което допринася за развитието на акне. Андрогените (мъжките хормони) стимулират мастните жлези да произвеждат излишен себум, докато естрогените (женските хормони) влияят на възпалителните процеси в кожата.

Кои са основните причинители на хормоналното акне?

Нека се върнем на хормоните. Освен андроген и естроген, прогестеронът също участва в появата на несъвършенства по кожата, особено по време на менструация, когато нивата му биват нарушени. Кортизолът, хормонът на стреса, също може да повлияе на епидермиса - тялото Ви има способността да се самолекува и в стремежа си да “изхвърли” стреса от организма, може да причини възпаления по кожата. Най-просто казано, представете си, че несъвършенствата са стресът в тялото ви, който напира да излезе от него през порите Ви.

Вече разбрахте, че хормоналното акне се получава в следствие дисбаланс в хормоните в тялото, а сега нека резюмираме най-честите поводи за този дисбаланс:

 • Пубертет
 • Менструален цикъл
 • Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
 • Бременност
 • Менопауза
 • Стрес

Как да различите хормоналното акне от обикновеното?

По вида си, хормоналното акне изглежда като всяко друго, и може да се изрази както в запушени пори и гнойни възпаления, така и в болезнени подкожни кисти, които оставят белези. Как тогава да разберете, че несъвършенствата по кожата Ви са в следствие именно на хормонален дисбаланс? В следващите редове ще разгледаме няколко признака, по които да разпознаете хормоналното акне.

 • Продължавате да се борите с акне дори след тийнейджърските си години
 • Акнето се образува най-често около брадичката и челюстта
 • Забелязвате, че възпаленията се появяват приблизително по едно и също време всеки месец
 • Подложени сте на високи нива на стрес в ежедневието си
 • Дълбоките, болезнени кисти, преобладават над по-леките черни и бели точки

Има ли лечение на хормоналното акне?

Има, разбира се! Бъдете подготвени, че проблемът е упорит и изисква търпение и упорити усилия, но Ви уверяваме, че с постоянство и правилен подход, с течение на времето ще започнете да се наслаждавате на красива и здрава кожа без несъвършенства. Ето и кои са нашите съвети за справяне с натрапниците:

Правилната грижа за кожата

“Качество, а не количество” важи с пълни сили по отношение на грижата за проблемна кожа. Забравете за 10-степенната рутина и заложете на малко на брой, но ефективни продукти за грижа. 

Всичко, от което се нуждаете, се изчерпва с нежен почистващ продукт и дълбоко хидратиращ крем. В състава му се оглеждайте за ретиноиди (при тях е задължителна ежедневната слънцезащита), цинк и бензоил пероксид - съставките герои в борбата с акнето.

За да атакувате проблема от няколко страни, можете да заложите и на прием на цинк под формата на таблетки - препоръчваме Ви Акти Цинк Карнозин на Herbamedica, който има благотворно състояние върху целия организъм, включително и за здрава и сияйна кожа.

За справяне с хормоналното акне е препоръчително да откриете и добър козметик или дерматолог, който по възможно най-неинвазивният начин да спомогне за екстракцията на излишната секреция, натрупана в несъвършенствата по кожата Ви. От решаващо значение е да откриете професионалист, който е наясно с работата си, за да не си причините белези за цял живот.

Променете начина си на живот

Както вече разбрахте, стресът е един от основните виновници за хормонален дисбаланс и образуване на акне. Осигурете си спокойствие в ежедневието и заложете на терапевтични практики като йога, дълбоко дишане и медитация, за да се чувствате добре в тялото и ума си.

Хранителните навици също са от ключово значение за красива кожа - заложете на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, и избягвайте вредните въглехидрати. Заменете газираните напитки със здравословни такива - полезните смутита и шейкове не е необходимо да съдържат само зеленчуци - прахообразният бери екстракт от касис е чудесен избор за приготвяне на вкусна напитка, която освен това действа благоприятно на кожата и цялото Ви тяло.

Обмислете приема и на подходяща хранителна добавка за хубава кожа - колагенът действа не само по отношение на красивите коса, кожа и нокти, но се грижи и за здравето на ставите Ви и тонуса на цялото тяло. Можете да заложите на телешки колаген в комбинация с витамин C, който играе ролята на мощна анти-ейдж съставка, или да се спрете на веган алтернатива на колагена, в случай, че спазвате определена диета.

Обърнете се към здравен специалист

За разлика от обикновеното акне, причинителите на хормоналното идват “отвътре” и в някои случаи то не е основният проблем, а индикация за по-сериозен дисбаланс в тялото Ви. Докато се грижите за естетическата страна на нещата, не пренебрегвайте и консултацията със специалист, който да Ви помогне да установите вътрешният проблем, за който акнето е белег.

Хормоналното акне е често срещано състояние на кожата, което освен че в някои случаи е болезнено, може да повлияе и на самочувствието Ви. Не се отчайвайте и знайте, че не сте сами в това - много хора страдат от кожни проблеми в зряла възраст. Добрите новини са, че с упоритост, постоянство и правилното лечение, акнето може да остане в миналото, а Вие можете да се наслаждавате на безупречна кожа без следа от несъвършенства! 

Използвани източници

Bagatin E, Freitas THP, Rivitti-Machado MC, Machado MCR, Ribeiro BM, Nunes S, Rocha MADD. Adult female acne: a guide to clinical practice. An Bras Dermatol. 2019 Jan-Feb;94(1):62-75. doi: 10.1590/abd1806-4841.20198203. Erratum in: An Bras Dermatol. 2019 Mar-Apr;94(2):255. Machado MCR [corrected to Rivitti-Machado MC]. PMID: 30726466; PMCID: PMC6360964.

Leyden J, Stein-Gold L, Weiss J. Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne. Dermatol Ther (Heidelb). 2017 Sep;7(3):293-304. doi: 10.1007/s13555-017-0185-2. Epub 2017 Jun 5. PMID: 28585191; PMCID: PMC5574737.

Branisteanu DE, Toader MP, Porumb EA, Serban IL, Pinzariu AC, Branisteanu CI, Vicovan A, Dimitriu A, Fartusnic IA, Boda D, Branisteanu DC, Brihan I, Nicolescu AC. Adult female acne: Clinical and therapeutic particularities (Review). Exp Ther Med. 2022 Feb;23(2):151. doi: 10.3892/etm.2021.11074. Epub 2021 Dec 16. PMID: 35069832; PMCID: PMC8753972.

Ghosh S, Chaudhuri S, Jain VK, Aggarwal K. Profiling and hormonal therapy for acne in women. Indian J Dermatol. 2014 Mar;59(2):107-15. doi: 10.4103/0019-5154.127667. PMID: 24700926; PMCID: PMC3969667.

Elsaie ML. Hormonal treatment of acne vulgaris: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016 Sep 2;9:241-8. doi: 10.2147/CCID.S114830. PMID: 27621661; PMCID: PMC5015761.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ