ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  0884 64 43 46

Хранителни добавки с Витамин Д могат да подобрят сърдечното здраве по време на отслабване: ИЗСЛЕДВАНЕ

sarce-zdrave

От Стивън Даниелс, 22.04.2009

Според данни публикувани в  Американското списание по клинично хранене /American Journal of Clinical Nutrition/,  хранителни добавки с витамин Д могат да подсилят сърдечно-съдовата система на човека по време  на загуба на тегло, независимо с колко килограма отслабваме.

Немските учени, под ръководството на Армин Зитерман от Клиниката по гръдна и сърдечно-съдова хирургия в Бад Оиенхаузен, докладват: „Резултатите сочат, че добавката от 83 микрограма дневна доза от витамин Д, не вреди на загубата от тегло и е в състояние да повиши няколко сърдечно-съдови маркери, показващи опасност от заболявания при пациенти с наднормено тегло и неадекватен витамин Д статус, участващи в програмата за намаляване на теглото.”

Наднорменото тегло и високите темпове на увеличаване дела на населението с такова, не само в развитите страни, но и в новите с нарастващо богатство и бързо развиващи се пазари, налагат да се обръща все по-значимо внимание към начините за  намаляване теглото на човека. Резултатите от това ново рандомизирано, двойно – сляпо, плацебо – контролирано изследване показват, че добавките от витамин Д могат да бъдат полезни като средство за повишаване здравето на сърцето по време на отслабване.

За витамин Д

Витамин Д  е свързан с два биологично неактивни  предшественика –  Д3, познат като холекалциферол, и Д2 – ергокалциферол. Първият, който се произвежда в кожата под въздействието на слънцето, при излагане на UVB радиация ( 290 до 320 nm), се счита за по-биоактивен.

Поради това, че телата ни произвеждат витамин Д под влияние на слънчевите лъчи, в северните страни, където те са толкова слаби през зимата, практически в организма на живеещите там хора не се добива витамина. Ето защо, според мнозина хранителните добавки и обогатените с витамин храни се считат за най-добрия начин за увеличаване приема на витамин Д.

Дефицитът от витамин Д при възрастните може да  предизвика или обостри заболявания като остеопения, остеопороза, мускулна слабост, фрактури, често срещани ракови заболявания, инфекциозни и сърдечно- съдови заболявания.  Има известни доказателства, че витамин Д може да намали обсега на някои видове рак и диабет тип – 1.

Детайли от изследването

Зитерман и неговите колеги набират 200 здрави, но с наднормено тегло хора, със средни 25 (ОН)D нива от 30 nmol / L  ( 12 ng/ml), и  на случаен принцип предписват прием на  витамин Д или плацебо за период от една година. Всички участници са едновременно включени в програма за отслабване.

В края на изследването се установява, повишаване на 25 (ОН) D  нивата  с 55.5 nmol/L  в групата приемала витамин Д  и само 11.8 nmol/L  увеличение при тази с плацебо. Нещо повече, 26.5 процента намаление нивата при паратиреоидния хормон (PTH)  се наблюдава при първата група, в сравнение с 18.7 % при втората. „ Високата концентрация на паратхормон в кръвта се счита за нов маркер за сърдечно-съдови заболявания.”, обясняват  учените.

Подобрение в нивата на триглицеридите се наблюдава в групата, приемала витамин Д, което се отбелязва с 13,5 % намаление, докато при групата с плацебо е увеличение с 3%.

И накрая, нивата на маркера за възпалителни процеси TNF-alpha е с намаление от 10,2 % при участниците, приемали добавка витамин Д и само 3,2% при тези с плацебо.

Изследователите отбелязват: „ Благоприятните биохимични ефекти са независими от загубата на телесно тегло, мастна тъкан и секс.”

От друга страна, обаче учените отбелязват, че се наблюдава повишение в нивата от средно 5,4%  на LDL – холестерола при  участниците, приемали добавка витамин Д.

Източник: American Journal of Clinical Nutrition
May 2009, Volume 89, Pages 1321-1327, doi:10.3945/ajcn.2008.27004
“Vitamin D supplementation enhances the beneficial effects of weight loss on cardiovascular disease risk markers”
Автори: A. Zittermann, S. Frisch, H.K. Berthold, C. Götting, J. Kuhn, K. Kleesiek, P. Stehle, H. Koertke, R. Koerfer

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*