ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Хранителни добавки за имунитет по време на грипния сезон

Есента несъмнено е магичен сезон, но освен красотата на природата, падналите листа, аромата на тиквено лате и уюта на топлите пуловери, тя носи със себе си и сезонните заболявания.

Грипният сезон започва в началото на есента и продължава до пролетта, като през това време изправя имунната ви система пред редица предизвикателства за здравето и дихателните пътища. Запушеният нос, болките в тялото и температурата са далеч от приятни усещания, а и понякога на пръв поглед безобидни, могат да доведат до сериозни последици.

Превенцията е най-добрата възможна защита, затова е важно да подготвите организма си за рисковия сезон още от самото му начало, с цел да се предпазите от досадния грип и да се наслаждавате безгрижно на едно от най-красивите годишни времена.

От избягване на пренаселени места и близък контакт със заразени, до лична хигиена и укрепване на имунната система, съществуват редица начини, по които можете да защитите организма си през грипния сезон. Днес ще обърнем внимание именно на начините за превенция и Вашата подготовка за битката с грипа.

Какво представлява сезонният грип?

Грипният сезон не е просто временно неудобство. Той може да доведе до множество неприятни симптоми, от висока температура и кашлица до болки в тялото и физическа умора. В някои редки и по-тежки случаи, макар и да изглежда безобиден, грипът може да доведе до хоспитализация или дори да бъде животозастрашаващ, особено за уязвими групи като възрастни хора, или хора с отслабена имунна система.

За да си осигурите защита от неприятните вируси, е необходимо да вземете превантивни мерки в ежедневието си. Грипът се причинява предимно от грипни вируси, които са силно заразни и имат потенциал за бързо разпространение на места като работа, училище и други затворени пространства с много хора. 

Естествено, най-доброто, което можете да направите, е да избягвате струпването на хора на едно място и контакт с такива, които са болни. Укрепването на имунната система обаче може да бъде също толкова ефективно за намаляване на риска от заразяване. 

Значението на имунната система в сезона на грипа

Здравата имунна система е вашият най-сигурен и мощен щит срещу инфекции като сезонния грип. Представете си, че притежавате армия от силни войници, които пазят вашата крепост. Е, крепостта е организмът ви, а армията е имунната ви система, която представлява сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят в симбиоза, за да разпознават и унищожават всички заплахи. 

Силната имунна система е жизненоважна не само по време на грипния сезон, но и за благосъстоянието ви през цялата година. Когато имунната система функционира оптимално, тя може ефективно да идентифицира и елиминира всички вируси и бактерии, на които сте изложени в ежедневието си. 

Тази защитна система може да бъде компрометирана от някои фактори в ежедневието, за които дори не подозирате, че имат ефект върху имунитета. Стресът, лошото и небалансирано хранене, липсата на качествен и пълноценен сън и липсата на физическа активност могат сериозно да повлияят на естествените защитни реакции на тялото. За да намалите риска от заболявания по време на грипния сезон, е от ключово значение да приоритизирате изграждането на тези здравословни навици.

Хранителни добавки за здрава имунна система

Здравословните навици са ключов, но не единствен елемент в укрепването на имунната система и защитата от сезонния грип. В разгара на вирусите и настинките е препоръчително да положите извънредни грижи за устойчивостта си на бактерии и вируси, а хранителните добавки са идеалното допълнение за това.

Серията продукти за имунитет на Herbamedica предлага широка гама от добавки за цялото семейство, които спомагат за подсилване на естествените защитни функции на организма и го защитават от потенциални настинки и сезонен грип. Вирал Асепт е 100% натурален продукт, който подобрява имунната дейност и има противовъзпалителни свойства, за да се бори с вирусните агенти.

При вече възникнала настинка, продуктът облекчава симптомите на заболяването и ускорява оздравяването. В състава му ще откриете черен бъз и ехинацея, известни със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Други важни компоненти са витамини В1 и D3, които укрепват организма и го правят устойчив дори на най-упоритите вируси.

Вирал Протект е друго натурално средство за укрепване на имунната система, което заради мощните си свойства е препоръчано като подходяща хранителна добавка в официалния протокол за лечение на COVID-19.

Натуралната формула от минерали, антиоксиданти и мощни витамини като C и D осигурява висока степен на защита срещу сезонния грип и е идеална превенция за здравето на дихателните пътища. Съставът на продукта го прави перфектен и за вегани и вегетарианци

Хранителни добавки за деца

Имунната система укрепва с течение на времето и при децата тя не е достигнала пълното си развитие. Това прави малките особено податливи на грип и настинка, най-вече по време на пиковия сезон.

Този факт обуславя нуждата от допълнителна защита за детския организъм чрез подходящи продукти, които да подсилят крехкия имунитет на най-малките. 

Вирал протект за деца е иновативен продукт от гамата на Herbamedica, специално създаден за деца, за да се погрижи за техния имунитет и здравето на дихателните пътища. Натурален сок от боровинки в комбинация с мощни витамини и съставки от природата предлагат 100% натурален състав с приятен вкус и лесна за прием от всяко дете консистенция.

Практики в ежедневието за силна имунна система

След като вече се запознахте с подходящите хранителни добавки за защита от сезонния грип, е време да обърнем повече внимание и на практиките в ежедневието, които могат да ви осигурят защита. Да, продуктите за подсилване на имунитета са чудесен начин да се погрижите за здравето си, но те са само част от пъзела, оформящ завършената картина на вашата оптимално функционираща имунна система.

За да позволите на хранителните добавки да свършат своята част по отношение на защитните функции на организма, е необходимо да им предоставите стабилна основа за действие. 

Един от най-простите, но най-ефективните начини да поддържате имунната система, е хидратацията. Тя помага на тялото да функционира оптимално и може да предотврати често срещани проблеми като сухота в гърлото.

Качественият сън също е жизненоважен за здрава имунна система. Осигурете на тялото си между 7 и 9 часа на денонощие, за да му предоставите достатъчно време да се възстанови. В активните части от деня пък не забравяйте да сте наистина активни - отделете поне 3 часа седмично на любимия си спорт.

Хроничният стрес може значително да отслаби имунната ви система. Практикуването на техники като медитация или йога могат да Ви помогнат да сте по-балансирани и уравновесени.

Говорейки за баланс, няма как да пропуснем и балансираната диета, която трябва да включва храни, съдържащи основни хранителни вещества за укрепване на организма. Намалете полуфабрикатите и заложете на пресни храни и сезонни плодове и зеленчуци. 

Последно, но не и по важност, е информираността по отношение на метеорологичните условия. Обличайте се топло и избягвайте излагането на влажно и студено време, както и не стойте на течение.

Тези на пръв поглед елементарни навици от всекидневието могат всъщност да са от изключително значение за предпазването от сезонни заболявания. Хранителните добавки са важно средство за укрепване на имунитета, но ако вие сами не се грижите за себе си през цялото време, не очаквайте чудеса, разчитайки единствено на външни източници. Ключът към защитата са съвместните усилия, плод на вашето отношение към самите вас, и силата на имуностимулантите.

Грипният сезон е ежегодно предизвикателство, но с правилните продукти и практики можете да устоите на вирусите и да останете здрави. Подходящата за вас хранителна добавка в комбинация с качествен сън, балансирана диета и редовни упражнения могат да ви превърнат в непобедими воини срещу сезонния грип. Обличайте се топло, пийте си витамините и се наслаждавайте на красотата не есента без да се притеснявате от настинките!

Използвани източници

  1. Moghadami M. A Narrative Review of Influenza: A Seasonal and Pandemic Disease. Iran J Med Sci. 2017 Jan;42(1):2-13. PMID: 28293045; PMCID: PMC5337761.
  2. Chow EJ, Doyle JD, Uyeki TM. Influenza virus-related critical illness: prevention, diagnosis, treatment. Crit Care. 2019 Jun 12;23(1):214. doi: 10.1186/s13054-019-2491-9. PMID: 31189475; PMCID: PMC6563376.
  3. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):236. doi: 10.3390/nu12010236. PMID: 31963293; PMCID: PMC7019735.
  4. Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555. PMID: 35056870; PMCID: PMC8779769.
  5. Martel JL, Kerndt CC, Doshi H, et al. Vitamin B1 (Thiamine) [Updated 2022 Oct 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ