ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Колаген

Показване от 1 до 20 от общо 20 (1 страници)

ОПИСАНИЕ

Структурната единица на човешкото тяло

„Колаген“ идва от гръцката дума „kólla“, която означава „лепило“ и френското-gène, която означава „нещо, което произвежда“. С други думи, колагенът е "произвеждащ лепило" протеин. Той е нужен, за да се формират и лекуват почти всички тъкани в тялото ви. Ето защо той е и най-изобилстващият протеин - 30% от общия протеин в тялото ви е колаген. 

Той е концентриран в една важна структура: извънклетъчната матрица или ЕСМ. ECM е слой, който поддържа клетките във всяка отделна тъкан на тялото. 

Колагенът често се нарича „комплексен протеин“, което не е изненадващо, като се има предвид, че съдържа 19 различни аминокиселини. Те включват комбинация от неесенциални (наричани още условни) и есенциални типове. Колагенът е особено подходящ начин за получаване на повече неесенциални аминокиселини, като аргинин, глутамин, глицин и пролин.

Познати са изключително много видове колаген, като сред най-разпространените са тип I, II и III, но ще ви представим още два вида колаген. Всеки от тях има различни специфики и свойства, както следва:

  • Колаген тип I: той е най-разпространеният тип, намира се в почти всяка тъкан на тялото ви: сухожилия, кожа, кости, хрущяли, съединителна тъкан и зъби. Този тип колаген е по-устойчив от стомана и има невероятна издръжливост;
  • Колаген тип II: Намира се главно в хрущялите, ставите и чревната мукоза;
  • Колаген тип III: Тип III може да бъде открит заедно с тип I и в мускулите, органите, артериите и тип специална съединителна тъкан, наречена ретикуларно влакно, която образува черния дроб, мастната тъкан, костния мозък, далака и др.
  • Колаген тип IV: образува базалната ламина, слой от извънклетъчната матрица - мрежата, която поддържа клетките, която седи под епитела. Основно, базалната ламина дава външна подкрепа на вашите кожни клетки;
  • Колаген тип V: Колаген V може да бъде намерен в костната матрица, роговицата и в съединителната тъкан, която съществува между клетките на мускулите, черния дроб, белите дробове и плацентата (известна също като интерстициална матрица).

Една малка част от ползите за здравето, които ви носи колагенът, са превенция на сърдечно-съдови заболявания, лечение на пропускливи черва и заздравяване на чревните стени, подобряване здравината и издръжливостта на костите и ставите, връщане на еластичността на кожата. 

Всичко това обаче става малко по-трудно след навършване на 25-годишна възраст, когато естествените способности на тялото да произвежда колаген, се забавят. Затова е необходимо допълнително да си набавяте колаген от различен вид с помощта на храни, които го съдържат или хранителни добавки като хидролизиран котешки колаген, Флекс Код Премиум и Флекс Код Голд, рибен колаген или друг морски колаген.

Най-оптималните животински източници на колаген са някои видове риби като треска и  телешки колаген от свободно пасящи животни. Хранителните добавки, които ще намерите тук, са в различна форма според предпочитанията. Има продукти в течна форма като Флекс Код, както и морски колаген на прах с витамин Ц и рибен колаген комплекс на капсули Seagarden.