ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Храносмилателни и протеолитични ензими - защо са важни и как действат

Няма нищо по-добро от вкусно ястие и ситостта след това. Няма значение дали е празник или просто сте си направили много вкусна вечеря след тежък ден - винаги е приятно да се насладите на вкусна храна. Но понякога храната, която обичаме, не ни отвръща със същото. „Виновна“ обаче не е храната сама по себе си, а може би ензимите, които би трябвало да я разградят. Недостатъчни или изцяло липсващи, храносмилателните ензими са ви абсолютно необходими за разграждане и усвояване на приетата храна. Гастроинтестиналните прояви като подуване на корема и метеоризъм може да се случват точно поради невъзможността за разграждане на хранителните вещества поради липса на ензими. 

Храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими са вещества, секретирани от слюнчените жлези и клетки, покриващи стомаха, панкреаса и тънките черва. Тяхното предназначение е да подпомогнат храносмилането по естествен начин, както и абсорбирането на хранителни компоненти. Храносмилателните ензими се освобождават както при помирисване на храна, така и по време на самия храносмилателен процес. Някои храни имат естествени храносмилателни ензими, които допринасят за разграждането на определени специфични хранителни вещества.

Недостигът на храносмилателни ензими е свързан с различни здравословни проблеми. Особено проблемни са състояния, които засягат работата на панкреаса, тъй като той отделя важни ензими.

Панкреасът е основният орган, отговорен за производството и освобождаването на амилаза, протеаза и липаза. Когато хранителните продукти преминават през храносмилателния тракт, той стимулира освобождаването на тези важни ензими, за да стимулира ефективното разграждане на въглехидратите, протеините и мазнините на по-малки частици. По този начин ги подготвя за успешно усвояване.

Важни видове храносмилателни ензими

Амализата е отговорна за разрушаването на връзките в нишестетата, полизахаридите и сложните въглехидрати до по-лесни за усвояване прости захари. Слюнчената амилаза е първата стъпка в химическото усвояване на храната. Това е една от основните причини, поради които е важно храната да се дъвче добре.

Протеазите са друг важен вид ензими за ефективното усвояване на приетата храна. Те са отговорни за първичното разграждане на протеини и полипептиди от животни и растения и за пролин дипептиди от глутен и казеин. За тях сме отделили повече информация във втората половина на статията.

Докато амилазите и протеазите вършат отлична работа по разграждането на въглехидратите и протеините, тялото се нуждае от друг ензим за разграждането на мазнините, маслата и триглицеридите. Тук се появява липазата. Тя е необходима за пълноценното усвояване на мазнините до по-малките им компоненти на мастните киселини.

Критерии за избор на храносмилателни ензими

Активни съставки

Има много специализирани храносмилателни ензими, които съответстват на липсите, които може да изпитва организма. Ако млечните продукти са проблемни за усвояване, тогава добавка с лактаза трябва е вашето решение. Такъв продукт е ЛактоКонтрол – той съдържа ензима лактаза. Лактазата е храносмилателен ензим, участващ в разграждането на лактозата - захар, съдържаща се в млякото и млечни продукти. Лактазата спомага за разграждане на лактозата на по-малки захарни молекули и усвояването им.

Ако трябва генерално да разпознаете различни храносмилателни ензими и тяхната функция: протеазите разграждат протеините, липазите разграждат липидите (или хранителните мазнини), а амилазите разграждат въглехидратите.

Употреба

Храносмилателните ензими се приемат най-често при стомашно-чревни проблеми като IBS, цьолиакия и улцерозен колит. В зависимост от конкретните здравословни проблеми, трябва да изберете формула с храносмилателни ензими, която отговаря на вашите специфични нужди. Ако не сте сигурни, консултирайте се с лекар за насоки или изпратете запитване през нашия чат, за да ви насочим в избора.

Протеолитични ензими

Трите основни протеолитични ензима, произведени по естествен път в храносмилателната система, са пепсин, трипсин и химотрипсин. Други в тази категория са бромелаин, папаин и серапептаза.

Протеолитичните ензими, известни също като „протеази“, разцепват пептидните връзки, които свързват две аминокиселини. Те следват механизъм на хидролитична реакция. Протеолитичните ензими се произвеждат както от прокариотни, така и от еукариотни организми, в които те изпълняват ключови биологични функции. 

Основна задача на протеолитичните ензими е да разграждат протеините до пептиди или аминокиселини, които да се използват или като източник на енергия, или като градивни елементи за ресинтеза на протеини. Освен това, протеолитичните ензими модифицират клетъчната среда и улесняват клетъчната миграция във връзка с възстановяване на рани, овулация и имплантиране на оплодена яйцеклетка, ембрионална морфогенеза и други.

Друга важна функция на протеазите е ролята им на регулатори в процеси като възпаление, инфекция и съсирване на кръвта. Повечето протеолитични ензими са силно специфични за техните субстрати. 

Обикновено се разграничават четири различни групи протеолитични ензими, наречени на аминокиселинния остатък на активното място, отговорен за каталитичната активност: аспарагиновите протеази (напр. Пепсин), цистеиновите протеази (напр. Катепсин В и катепсин Н), сериновите протеази (напр. трипсин, тромбин и плазмин) и металопротеази (напр. колагенази и желатинази).

На следващо място ще предоставим малко повече информация за някои от най-важните протеолитични ензими и техните функции:

  • Пепсин: Пепсинът се секретира от стомаха, за да разгради протеините до пептиди или по-малки групи аминокиселини, които се абсорбират или разграждат допълнително в тънките черва;
  • Трипсин: Трипсинът се образува, когато ензим, секретиран от панкреаса, се активира от ензим в тънките черва. След това трипсинът активира допълнителни панкреатични ензими, като карбоксипептидаза и химотрипсин, за да подпомогне разграждането на пептидите;
  • Химотрипсин: Този ензим разгражда пептидите до свободни аминокиселини, които могат да се абсорбират от чревната стена;
  • Бромелаин: Бромелаинът, намиращ се в екстракти от ананас, е противовъзпалителен ензим. Той може да помогне за намаляване на болката от остеоартрит и операция, ефективен е в терапията на кардиоваскуларни заболявания;
  • Серапептаза: този ензим е от полза за облекчаване на болката и възпалението; неговите ефекти върху здравето на сърцето също се изследват активно.

Протеолитичните ензими имат висока търговска стойност, тъй като се търсят от хранителната, млечната, перилната промишленост. Протеолитичните ензими също се явяват терапевтични средства и са одобрени в няколко терапии, базирани на протеаза. 

Понякога храната може да не се усвоява напълно, когато преминава през храносмилателния тракт. Когато страдате периодично от газове, подуване на корема и / или нарушено храносмилане, допълнителният прием на храносмилателни ензими може да бъде добро решение. Всеки от тях ще изпълни функциите си, за да ви помогне да се наслаждавате на вкусната си храна без последствие за стомаха или храносмилането.

Нашето предложение за формули, осигуряващи ензими:

КорЕнзим – широкоспектърна храносмилателна ензимна формула, съдържаща амилаза, протеазна смес, липаза, лактаза, целулаза, бромелаин, папаин и други;

ПепЕнзим – осигурява серапептаза, който е важен ензим за противовъзпалителния отговор на организма;

МегаЕнзим – пълен спектър храносмилателни ензими, подходящ при болест на Крон, диверикулит, синдром на пропускливите черва и рефлукс.

Използвани ресурси

  1. Sundarram A, Murthy TPK. α-Amylase Production and Applications: A Review. Journal of Applied & Environmental Microbiology. 2014;2(4):166-75.
  2. Mackie DA, Pangborn RM. Mastication and its influence on human salivary flow and alpha-amylase secretion. Physiol Behav.. 1990. 47(3), 593-5.
  3. Rawlings N.D., Tolle D.P., Barrett A.J. Evolutionary families of peptidase inhibitors. Biochem. J. 2004; 378:705–716.
  4. Rawlings N.D., Barrett A.J., Bateman A. Using the MEROPS Database for Proteolytic Enzymes and Their Inhibitors and Substrates. Curr. Protoc. Bioinformatics. 2014; 48:1.25.1–33.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ