ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Има начин да преборим вредните пестициди

 В днешни дни обществото обръща все повече внимание на здравословния начин на живот, стараейки се да ограничи максимално вредните фактори и субстанции в ежедневието си. Безспорно, най-честата асоцияция със здравословното е чистотата на заобикалящата ни среда и консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Агресивното почистване на дома ни, вкл. и пособия и помещения за съхранение на храна, със силно токсични препарати и консумацията на плодове и зеленчуци от щанда на близкия магазин, обаче, съвсем не са безвредни. Свежият и лъскав вид на растителните продукти от витрината се постига с приложението на вещества като пестициди, восъци, смоли и др. вредни химикали, като от тази категория не са изключени и замразените продукти. За ефективно и безопасно почистване на плодовете и зеленчуците, както на съдовете за тяхното съхранение, е нужна комбинация от биоразградими натурални продукти, каквито се съдържат в специалната формула на Green Wash.Тежките концентрати на химикали, съдържащи се в почистващите препарати, корозират подлежащите на действието им повърхности, създавайки среда за „загнездяне“ на мърсотия и замърсяване на съхраняваните върху тях храни. В допълнение голяма част от тези препарати оставят остатъчен филм от токсичното вещество,който при допир полепва по кожата и благоприятства развитието на алергии, изтощаване на имунната система и признаци на хронично отравяне (отпадналост,бзапетитие).
Пестицидите са химични вещества за борба с вредителите по растителните култури, първоначално създадени в качетсвото си на бойни отровни вещества. Те са незаменима част от асортимента на всеки производител на плодове и зеленуци, но за съжаление са силно токсични, не само за „враговете“ на растенията, но също така и за човека. Изследване в Европа показва, че всеки плод или зеленчук съдържа около 2 до 5 различни вида пестицида в кората си, използвани при отглеждането му. За защита от бактерии, плесени, гъбички, насекоми, плевели, гризачи и др. се използват хиляди различни химикали, които полепват трайно към обвивката на растенията. Болшинството от тези вещества са водоустойчиви, с цел да издържат на действието на дъждовете, което прави измиването под течаща вода на ябълката, например, практически неефективно. Въпреки че се съдържат в консумираните от нас храни в минимално количество, пестицидите оказват неблагоприятен ефект върху здравето ни при дългосрочна употреба, поради особено важното им свойство да кумулират (да се натрупват) в организма, и по-специално в мастната тъкан. Проведени са множество проучвания, които доказват, че хроничният прием, дори и в малки количества с храната, води до краткосрочни здравни последици в широкия диапазон от чувство за слабост и главоболие до диария и други стомашни оплаквания. В дългосрочен план се наблюдава повишаване на честотата на алергичните заболявания (дерматит,ринит), хроничните белодробни заболявания (астма), чернодробни увреждания и диабет,особено при хора с висок ИТМ (т.к. пестицидите се натрупват в мастната тъкан). Особено внимание е редно да се обърне на застрашените от най-тежки последици групи хора- бременни жени и деца. Открита е пряка връзка между консумацията на пестициди с храната, по време на бременност и увеличената честота на преждевременните раждания и родените деца с по-ниско телесно тегло. Проследяване на тези деца в по-късна възраст демонстрира предразположение към когнитивни, психически и хормонални нарушения, както и особено притеснителна тенденция към увеличаване случаите на злокачествени заболявания като карциноми и лимфоми. Предполага се,че има връзка между консумацията от деца на храни, съдържащи пестициди и развитието на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност в детска възраст. Високи концентрации на пестициди в кръвта на тези деца са намерени при 94% от тях.
Различни видове восъци и парафини се използват за удължаване срока на годност за консумацията на плодовете, което придава приятния им и здрав вид, сякаш току що обрани от дървото. Тези балсамиращи вещества са неразтворими и непропускливи за вода и по този начин задържат течността в плодовете, позволявайки им да останат здрави, без кафяви петна, със седмици в хладилника.Същевременно възниква проблем при отстраняването им от плода, преди консумация, тъй като по този филм се „залепват“ бактерии и мръсотии от околната среда при транспортиране и обработка от човешка ръка на продуктите (и особено при престой в хладилника), а също така под восъчната обвивка остават „капсулирани“ почвени частици, съдържащи потенциално опасни бактерии ( Салмонела), гъбички, спори и многото токсични пестициди и химикали. При измиване на течаща вода, те не могат да бъдат качествено отстранени и ние ги поглъщаме ежедневно, при консумацията на иначе така нужните ни плодове и зеленчуци.Измиването на хранителните продукти под течаща струя вода отстранява едва 30% от замърсителите по тяхната обвивка, а в комбинация с механично „изтъркване“ този процент достига 70%. Това демонстрира неефективността на тези методи и нуждата от друг подход. Обелването на плода и изхвърлянето на кората, от своя страна, ни лишава от голяма част от витамините и фибратите, съдържащи се именно в кората. Решението на проблема с ефективното и безопасно почистване на плодовете, зеленчуците и съдовете за тяхното съхранение, е в използването на натурални, биоразградими продукти, които същевременно да предлагат качествено отстраняване на замърсителите от биологичен и неорганичен тип. Green Wash комбинира всички гореизброени свойства, като по този начин се утвърждава като препарат за избор за почистване на плодове, зеленчуци, пособия и помешения за съхранението им. Съставен е изцяло от натурални, биоразградими, нетоксични продукти, което го прави безопасен за съхранение, употреба и рециклиране. Повърхностно активните вещества (ПАВ) свързват замърсителите здраво, отделяйки ги от повърхността, а мастните киселини, таловото масло и органичният буфер осигуряват разтварянето на балсамиращите вещества и позволяват дълбокото и пълно почистване на замърсяването. Нейонизираната вода спомага за отмиването (wash-out) на комплексите от активно вещество и замърсител и за запазване свежия аромат на плодовете и зеленчуците. Нека не се притесняваме да поемем по пътя на здравословния начин на живот още днес.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ