ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  0884 64 43 46

Има начин да преборим вредните пестициди

Vegetable-Ready-To-Eat
 В днешни дни обществото обръща все повече внимание на здравословния начин на живот, стараейки се да ограничи максимално вредните фактори и субстанции в ежедневието си. Безспорно, най-честата асоцияция със здравословното е чистотата на заобикалящата ни среда и консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Агресивното почистване на дома ни, вкл. и пособия и помещения за съхранение на храна, със силно токсични препарати и консумацията на плодове и зеленчуци от щанда на близкия магазин, обаче, съвсем не са безвредни. Свежият и лъскав вид на растителните продукти от витрината се постига с приложението на вещества като пестициди, восъци, смоли и др. вредни химикали, като от тази категория не са изключени и замразените продукти. За ефективно и безопасно почистване на плодовете и зеленчуците, както на съдовете за тяхното съхранение, е нужна комбинация от биоразградими натурални продукти, каквито се съдържат в специалната формула на Green Wash.Тежките концентрати на химикали, съдържащи се в почистващите препарати, корозират подлежащите на действието им повърхности, създавайки среда за „загнездяне“ на мърсотия и замърсяване на съхраняваните върху тях храни. В допълнение голяма част от тези препарати оставят остатъчен филм от токсичното вещество,който при допир полепва по кожата и благоприятства развитието на алергии, изтощаване на имунната система и признаци на хронично отравяне (отпадналост,бзапетитие).
Пестицидите са химични вещества за борба с вредителите по растителните култури, първоначално създадени в качетсвото си на бойни отровни вещества. Те са незаменима част от асортимента на всеки производител на плодове и зеленуци, но за съжаление са силно токсични, не само за „враговете“ на растенията, но също така и за човека. Изследване в Европа показва, че всеки плод или зеленчук съдържа около 2 до 5 различни вида пестицида в кората си, използвани при отглеждането му. За защита от бактерии, плесени, гъбички, насекоми, плевели, гризачи и др. се използват хиляди различни химикали, които полепват трайно към обвивката на растенията. Болшинството от тези вещества са водоустойчиви, с цел да издържат на действието на дъждовете, което прави измиването под течаща вода на ябълката, например, практически неефективно. Въпреки че се съдържат в консумираните от нас храни в минимално количество, пестицидите оказват неблагоприятен ефект върху здравето ни при дългосрочна употреба, поради особено важното им свойство да кумулират (да се натрупват) в организма, и по-специално в мастната тъкан. Проведени са множество проучвания, които доказват, че хроничният прием, дори и в малки количества с храната, води до краткосрочни здравни последици в широкия диапазон от чувство за слабост и главоболие до диария и други стомашни оплаквания. В дългосрочен план се наблюдава повишаване на честотата на алергичните заболявания (дерматит,ринит), хроничните белодробни заболявания (астма), чернодробни увреждания и диабет,особено при хора с висок ИТМ (т.к. пестицидите се натрупват в мастната тъкан). Особено внимание е редно да се обърне на застрашените от най-тежки последици групи хора- бременни жени и деца. Открита е пряка връзка между консумацията на пестициди с храната, по време на бременност и увеличената честота на преждевременните раждания и родените деца с по-ниско телесно тегло. Проследяване на тези деца в по-късна възраст демонстрира предразположение към когнитивни, психически и хормонални нарушения, както и особено притеснителна тенденция към увеличаване случаите на злокачествени заболявания като карциноми и лимфоми. Предполага се,че има връзка между консумацията от деца на храни, съдържащи пестициди и развитието на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност в детска възраст. Високи концентрации на пестициди в кръвта на тези деца са намерени при 94% от тях.

Различни видове восъци и парафини се използват за удължаване срока на годност за консумацията на плодовете, което придава приятния им и здрав вид, сякаш току що обрани от дървото. Тези балсамиращи вещества са неразтворими и непропускливи за вода и по този начин задържат течността в плодовете, позволявайки им да останат здрави, без кафяви петна, със седмици в хладилника.Същевременно възниква проблем при отстраняването им от плода, преди консумация, тъй като по този филм се „залепват“ бактерии и мръсотии от околната среда при транспортиране и обработка от човешка ръка на продуктите (и особено при престой в хладилника), а също така под восъчната обвивка остават „капсулирани“ почвени частици, съдържащи потенциално опасни бактерии ( Салмонела), гъбички, спори и многото токсични пестициди и химикали. При измиване на течаща вода, те не могат да бъдат качествено отстранени и ние ги поглъщаме ежедневно, при консумацията на иначе така нужните ни плодове и зеленчуци.Измиването на хранителните продукти под течаща струя вода отстранява едва 30% от замърсителите по тяхната обвивка, а в комбинация с механично „изтъркване“ този процент достига 70%. Това демонстрира неефективността на тези методи и нуждата от друг подход. Обелването на плода и изхвърлянето на кората, от своя страна, ни лишава от голяма част от витамините и фибратите, съдържащи се именно в кората. Решението на проблема с ефективното и безопасно почистване на плодовете, зеленчуците и съдовете за тяхното съхранение, е в използването на натурални, биоразградими продукти, които същевременно да предлагат качествено отстраняване на замърсителите от биологичен и неорганичен тип.

Green Wash комбинира всички гореизброени свойства, като по този начин се утвърждава като препарат за избор за почистване на плодове, зеленчуци, пособия и помешения за съхранението им. Съставен е изцяло от натурални, биоразградими, нетоксични продукти, което го прави безопасен за съхранение, употреба и рециклиране. Повърхностно активните вещества (ПАВ) свързват замърсителите здраво, отделяйки ги от повърхността, а мастните киселини, таловото масло и органичният буфер осигуряват разтварянето на балсамиращите вещества и позволяват дълбокото и пълно почистване на замърсяването. Нейонизираната вода спомага за отмиването (wash-out) на комплексите от активно вещество и замърсител и за запазване свежия аромат на плодовете и зеленчуците.

Нека не се притесняваме да поемем по пътя на здравословния начин на живот още днес.

1 Comment

  1. И аз обелвам всеки плод, който подлежи на белене именно, за да не консумирам препаратите, с които е обработван плода. Но е факт, че по този начин се лишавам от едно от най-важните хранителни качества на ябълките например. Честно казано повече ме притесняват зеленчуците, които не мога да обеля като салатките например. Скоро ми се случи да си купя салатка, вътре между листата беше пълна с малки голи охльовчета, които изхвърлих. Но в крайна сметка накрая изхвърлих цялата салата, защото моя близка каза, че може да има яйца, които са добре захванати и не се махат само от накисване. Хем развитието на такива животни в салатата показва, че вероятно не е пръскана толкова много с различни химикали, но пък от друга страна и техните яйца не са много полезни за нашия организъм.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*