ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Инсулинова резистентност - проблеми, предизвикателства и решения

Инсулиновата резистентност, известна още като нарушен глюкозен толеранс, е състояние, при което тялото ви не реагира на инсулин както трябва. Това състояние може да прогресира до преддиабетно състояние или до метаболитен синдром, ако не му се обърне  внимание и не се вземат мерки. Ако не се лекува въобще, дългосрочните усложнения може да бъдат диабет тип 2, сърдечни заболявания и съдови заболявания.

Инсулиновата резистентност неслучайно се свързва с наднормено тегло, високи нива на триглицериди и високо кръвно налягане. Това състояние е обект на множество нови изследвания, които се опитват да изяснят механизмите му и начините за предотвратяването му на фона на все повече затлъстяване.

Какво представлява инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност е състояние, при което тялото произвежда инсулин, но не го използва оптимално. Инсулинът всъщност е хормон, произведен от панкреаса, който помага на тялото да използва глюкозата за енергия. Тя е форма на захар, която е основен източник на енергия в организма.

Храносмилателната система на тялото разгражда храната до глюкоза, която след това преминава в кръвта към клетките. Глюкозата в кръвта се нарича кръвна глюкоза, известна още като кръвна захар. Тъй като нивото на кръвната захар се повишава след хранене, панкреасът отделя инсулин, за да помогне на клетките да използват глюкозата по предназначение.

Когато някой развие инсулинова резистентност, неговите мускулни, мастни и чернодробни клетки не реагират правилно на инсулин. В резултат на това тялото се нуждае от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да влезе в клетките. Панкреасът се опитва да се справи с това повишено търсене на инсулин, като произвежда повече. В крайна сметка панкреасът не успява да се справи с нуждите на организма от инсулин. 

Излишъкът от глюкоза се натрупва в кръвния поток, поставяйки началото на диабета. Много хора с инсулинова резистентност имат високи нива както на глюкоза, така и на инсулин, циркулиращи в кръвта им едновременно.

Също така, инсулиновата резистентност увеличава шанса за развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Научаването за инсулиновата резистентност е първата стъпка към извършване на промени в начина на живот, които могат да помогнат за предотвратяване на диабет и други здравословни проблеми впоследствие. 

Защо се стига до инсулинова резистентност

Учените са идентифицирали специфични гени, които правят хората по-склонни да развият инсулинова резистентност и диабет. Излишното тегло и липсата на физическа активност също допринасят за инсулиновата резистентност, нарушавайки детоксикацията и възможността за поддържане на нормално кръвно налягане.

Много хора с инсулинова резистентност и висока кръвна глюкоза имат други състояния, които увеличават риска от развитие на диабет тип 2 и увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, наричани още сърдечно-съдови заболявания. Тези състояния включват наднормено тегло, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта. Наличието на няколко от тези проблеми се нарича метаболитен синдром или синдром на инсулинова резистентност.

Метаболитен синдром

Метаболитният синдром се определя според това дали имате поне три от следните признаци:

 • Обиколка на талията от 101 см. Или повече за мъжете и 88 см. Или повече за жените
 • Нива на триглицериди от 150 милиграма на децилитър (мг. / dl) или по-високи, или приемане на лекарства за повишени нива на триглицериди
 • HDL или „добро“ ниво на холестерол под 40 мг. / dl за мъже и под 50 мг./ dl за жени или приемане на лекарства за ниски нива на HDL
 • Нива на кръвното налягане от 130/85 или по-високи или приемане на лекарства за повишени нива на кръвното налягане
 • Нива на кръвната захар на гладно от 100 мг. / dL или повече или приемане на лекарства за повишени нива на глюкоза в кръвта

Може ли да се промени хода на инсулинова резистентност и преддиабетното състояние

Физическата активност и отслабването помагат на тялото да реагира по-добре на инсулина, като в основата е контролът на приетите калории и осигуряването на енергия от пълноценни източници. Такива са храни богати на протеини – белтъчини като яйца, месо и някои видове ядки, както и на полезни мазнини. Чрез регулиране на теглото и повече физическа активност, хората с инсулинова резистентност или преддиабет могат да избегнат развитието на диабет тип 2 на по-късен етап.

Програмата за профилактика на диабета (The Diabetes Prevention Program) и други големи проучвания показват, че хората с преддиабет могат да предотвратят или забавят диабета, ако премахнат известно количество тегло чрез намаляване на приема на мазнини и калории и увеличаване на физическата активност. В повечето случаи са достатъчни лесни за имплементация мерки, като например ходене 30 минути на ден 5 дни в седмицата. 

Загубата на само 5 - 7 % от телесното тегло предотвратява или забавя развитието на диабест с близо 60 процента.

Основните промени в начина на живот, които се препоръчват при толкова много състояния, както и за поддържане на добро цялостно здраве, са:

 • Загуба на тегло: Поддържането на здравословно тегло е един от начините за намаляване на ефектите и прогресията на инсулиновата резистентност. Загубата на тегло може да бъде по-предизвикателна, ако имате инсулинова резистентност, тъй като състоянието може да увеличи склонността ви към наддаване на тегло, но с по-рестриктивен режим като кето диетата може да постигнете редукция на теглото;
 • Физически занимания: Различните видове спорт помага на метаболизма на тялото, както и за изразходване на калории, така и за регулиране на хормоните в тялото.
 • Диета: Повечето експерти препоръчват средиземноморската диета или диетата DASH като добри подходи за управление на инсулиновата резистентност. И двете диети акцентират върху здравословните мазнини, плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и чисто месо.

Съвети за здравословно хранене при ИР

 • Яжте най-малко пет порции зеленчуци и два броя плод всеки ден.
 • Яжте пълнозърнести храни всеки ден като зърнени закуски с високо съдържание на фибри, многозърнест хляб и други;
 • Гответе си бобови растения (сух грах, боб и леща), но ги избягвайте, ако имате проблеми с чревния тракт;
 • Включете храни с нисък гликемичен индекс (GI). Храните с нисък гликемичен индекс  могат да помогнат, като забавят скоростта на абсорбция на глюкозата в кръвния поток, за да не се използва толкова много инсулин;
 • Намалете количеството наситени мазнини във вашата диета. Ограничете торти и бисквити, пържени храни, масло, сметана и видимата мазнина от месото.

Използвани ресурси

Freeman AM, Pennings N. Insulin Resistance. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507839/

Freeman AM, Pennings N. Insulin Resistance. 2020 Jul 10. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–. PMID: 29939616.

Samuel VT, Shulman GI. The pathogenesis of insulin resistance: integrating signaling pathways and substrate flux. J Clin Invest. 2016;126(1):12-22. doi:10.1172/JCI77812

Petersen MC, Shulman GI. Mechanisms of Insulin Action and Insulin Resistance. Physiol Rev. 2018;98(4):2133-2223. doi:10.1152/physrev.00063.2017

Macdonald IA. A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. Eur J Nutr. 2016;55(Suppl 2):17-23. doi:10.1007/s00394-016-1340-8

Petersen MC, Shulman GI. Mechanisms of Insulin Action and Insulin Resistance. Physiol Rev. 2018 Oct 1;98(4):2133-2223. doi: 10.1152/physrev.00063.2017. PMID: 30067154; PMCID: PMC6170977.

Ormazabal V, Nair S, Elfeky O, Aguayo C, Salomon C, Zuñiga FA. Association between insulin resistance and the development of cardiovascular disease. Cardiovasc Diabetol. 2018;17(1):122. Published 2018 Aug 31. doi:10.1186/s12933-018-0762-4

Wu H, Ballantyne CM. Metabolic inflammation and insulin resistance in obesity. Circ Res. 2020 May 22. 126 (11):1549-64. [Medline].

Freeman AM, Pennings N. Insulin resistance. StatPearls. 2020 Jan

Sasaki N, Ozono R, Higashi Y, Maeda R, Kihara Y. Association of insulin resistance, plasma glucose level, and serum insulin level with hypertension in a population with different stages of impaired glucose metabolism. J Am Heart Assoc. 2020 Apr 7. 9 (7):e015546


Свързани продукти

8.00 лв
15.90 лв
ПРОМО
59.00 лв
47.20 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ