ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Инсулинът – какво, защо, как…?

Инсулинът е пептиден хормон, които се произвежда в панкреаса, жлезата зад стомаха. Най-общо казано инсулинът служи за превръщането на глюкозата в енергия. Глюкозата е вид захар, която служи като основно гориво за нашите клетки. След като се храним, храната в нашето тяло разгражда нутриентите в храната, въглехидратите се превръщат в глюкоза, която да захрани клетките ни с енергия. След като вече глюкозата е преминала в кръвта, инсулинът кара клетките в цялото ни тяло да абсорбират правилно тази захар и да я използват за енергия.

Инсулинът също така играе важна роля в балансирането на нивото на кръвната захар, на практика когато има прекалено много глюкоза в кръвоносната система, инсулинът сигнализира на тялото и то започва да складира захарта в черния дроб. Тази захар не бива освободена обратно, докато нивото на кръзвната захар не се нормализира обратно.

Когато се научим да контролираме нивото на инсулин в кръвта, ще се чувстваме пълни с енергия, ще поддържаме оптимално тегло и ще подобрим почти всички свои жизнени функции. Също така ще намалим риска от диабет и всякакви свързани с нивото на кръвната захар проблеми, метаболитен синдром и инсулт.

Как да контролираме нивото на инсулина?

1. Яжте много плодове и цели растителни храни. 

Въпреки широкоразпространеното схващане, че фруктозата е вредна и трябва да избягваме сладките плодове, заради техния висок гликемичен индекс, автортитени изследвания показват, че само индустриалната фруктоза, използвана в сладкарството и концентрираните плодове сокове може да бъде вредна и да доведе до високо кръвно налягане, проблеми с функцията на черния дроб и повишаване на кръвната захар.

Естествените плодове, които съдържат бързоразградими въглехидрати и фибри трябва да бъдат неизменна част от диетата ни, те не повишават нивото на кръвната захар и нямат негативните ефекти на захарта и изкуствените подсладители.

2. Изключете рафинираните продукти от диетата си. 

Храните с висок гликемичен индекс, които повишават драматично нивото на кръвната захар са самата рафинирана захар и всички останали рафинирани продукти. Суровите плодове и зеленчуците са  наша естествена храна, докато всички преработени и сготвени продукти могат да окажат влияние върху производството на инсулин от панкреаса.

3. Намалете приема на мазнини и протеини и увеличете приема на фибри.

Въпреки че се нуждаем от известно количество мазнини и протеини, гликогенът е основното гориво за нашите клетки и тялото ни се нуждае преди всичко от въглехидрати, важното обаче е да избираме правилните въглехидрати (плодове, зеленчуци, пълнозърнести, бобови) пред вредните въглехидрати (рафинирани храни, тестени, захаросани, бързи закуски и пр.)

Наситените мазнини и протеините от месото и животинските продукти идват в концентрирана форма и без фибри, което намалява производството на инсулин или пречи на ефективното усвояване на глюкозата в мускулите и черния дроб. Протеините без фибри от месото например, водят до проблеми с бъбреците и загубата на калций. Фибрите се съдържат единствено в растителните храни и много хора не си набавят достатъчно фибри поради лоша диета с малко съдържание на сурови плодове и зеленчуци.

4. Изключете газираните и подсладени напитки.  

Всички изкуствени подсладители в плодовите концентрати и газираните напитки могат да имат същия ефект като консумирането на рафинирана захар.

5. Ограничете стимулантите. 

Кофеинът, никотинът, алкохолът и всички други стимуланти могат да повишат драматично производството на адреналин и да доведат до инсулинов пик с потенциален риск и от диабет и други сериозни проблеми.

Общият принцип може да се заключти в избирането на нискомазнинни храни с нисък гликемичен индекс (но без да се притесняваме от плодовете), предимно от естествени, цели растителни храни. Хубаво е да избягваме лошия холестерол и захарта, ограничавайки до минимум рафинираните храни и животинските продукти.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ