ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Инулин за крепко здраве

Почти няма човек, който да не е чувал за инулин. Може и да не знае какво е, но със сигурност думата звучи познато.

Накратко, инулин е част от семейството на разтворимите фибри.

Фибри… ето това вече е дума, която е по-разпространена от думата „facebook“ и внася много смут в хранителния режим на милиони хора по света поради противоречивата си природа.

Днес ще те запознаем със същността на фибрите, инулина, пробиотиците и пребиотиците.  

Остани с нас, защото тази информация ще промени начина, по който гледаш на фибрите.

Фибри – любимият далечен роднина на храносмилателната система

Фибрите са чудесен начин да поддържаш храносмилателната си система здрава. Въпреки това, те имат доста прехвален имидж в света на здравословното хранене.

Да, те определено са полезни, но както всяко нещо – в определен контекст. Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Разтворимите променят консистенцията си на гелообразна и ти помагат да чувстваш ситост при консумацията им. Такива фибри има в краставиците, тиквичките, брюкселското зеле, броколите, както и в много плодове, ядки и варива.

Неразтворимите фибри не подлежат на храносмилане и подпомагат перисталтиката. Те преминават през стомашно-чревния тракт, обират ненужното и го напускат. Такива неразтворими фибри има в зърнените храни, бобовите, ядките, семената и някои зеленчуци.

В природата повечето естествени храни притежават и от двата вида фибри – разтворими и неразтворими.

Кога фибрите стават проблем?

Фибрите са здравословен избор за всеки, който притежава здрава и добре функционираща храносмилателна система. При проблеми с червата, фибрите се оказват противопоказни.

Защо?

Защото те не само дразнят стомашно-чревния тракт, но и хранят „лошите“ бактерии в чревната флора. Фибрите като цяло служат за храна на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт, независимо дали са патогени, или не. Когато чревният тракт страда от Синдром на раздразненото черво, Синдром на пропускливите черва, болест на Крон, колити, алергии, непоносимости, целиакия, фибрите вместо да помагат – вредят.

Най-заплашителни се оказват зърнените храни - особено глутеновите. Те съдържат трудни за разграждане протеини, които предизвикват имунната система да се „бори“ с тях. Това допълнително усложнява възстановяването на стомашно-чревната флора и влошава състоянието ѝ.

Изследвания дори сочат, че човешкият организъм не е създаден, за да преработва зърнени храни и спокойно може да живее без тях. Това е особено валидно за представителите на кръвна група 0.

Именно затова се наблюдават все по-често хранителни алергии и непоносимости към зърнени култури.

Инулин – едно решение за проблемни черва

Нека започнем от далече.

Стомашно-чревната флора се нуждае от два ключови компонента – пробиотици и пребиотици.

Пробиотиците са полезните бактерии, които „живеят“ в чревната флора и поддържат нейното здраве. От количеството на тези бактерии зависи състоянието на чревната стена, разграждането на хранителните вещества, тяхното усвояване и най-важното – силата на имунната система. Общо взето всеки процес в тялото зависи от наличието на полезни бактерии в стомашно-чревния тракт.

Пребиотиците са храната на тези полезни бактерии. Въпреки че всички пребиотици са по същността си фибри, не всички фибри са пребиотици.

Инулин е полимер на фруктозата, който се класифицира като пребиотик. Ако го разгледаме по-отблизо, той представлява олигозахарид, който ферментира в червата и служи за прехрана на добрите бактерии: най-вече за щамовете на Lactobacillus и Bifidubacterium. Те изразяват по-особено предпочитание към този вид пребиотик.

В червата инулинът се преобразува на късоверижни мастни киселини, които след това се превръщат в здравословни кетони. Тези кетони захранват клетките, тъканите и микроорганизмите в чревната флора, като стимулират производството на хормона лептин, контролиращ ситостта.

Научните изисквания за класифицирането на фибрите като пребиотиците са:

 • Да са устойчиви на стомашните сокове.
 • Да се хидролизират от ендогенните ензими на бозайниците.
 • Да се абсорбират от тънкото черво.
 • Да ферментират в чревната флора.
 • Да стимулират растежа или активността на полезните бактерии, подобрявайки здравето на стомашно-чревния тракт.

Инулин е пребиотик, който покрива изискванията на науката. Също така инулинът се смята за субстанция, която подобрява абсорбцията на калций и така спомага за изграждането здрава костна система.

В кои храни се съдържа инулин?

 • Аспержи.
 • Корените на цикория и земна ябълка.
 • Банани.
 • Сладки картофи.
 • Лук.
 • Чесън.
 • Пшеница.

Аспержите имат много високо съдържание на инулин.

Ползи от приема на инулин и консумацията на храни, богати на инулин

Ситост и отслабване

Когато инулинът попадне в организма, той се превръща в гелообразно вещество, което запълва стомаха и забавя храносмилането. Тази негова функция ти помага да изпитваш ситост и да не прекаляваш с хапването.

Също така инулинът регулира кръвната захар и е подходящ за всеки, който страда от състояния като предиабет, инсулинова резистентност или диабет.

И не само.

От това качество на инулина може да се възползва всеки, който не иска да изпитва „зверски“ глад през час и желае да поддържа теглото си оптимално.

Храносмилане и чревно здраве

Тъй като инулинът е пребиотик, той стимулира растежа на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт. Това ти дава защита от вътрешни възпаления и прави имунната ти система непробиваема.

… защото здравето започва от здравето на стомашно-чревната флора.

Страничен ефект от приема на инулин

Възможно е след приема на инулин или консумацията на храни, богати на инулин, да изпиташ стомашно-чревен дискомфорт – осезаемо раздвижване перисталтиката, газове, запек. Това е признак, че организмът се адаптира към пребиотика и в момента, в който го направи, симптомите ще изчезнат.

За да се предпазиш от появата на тези симптоми, приемай обилни количества вода!Екипът на Хербамедика ти препоръчва:

… да хапваш повече натурални храни, богати на пробиотици и пребиотици.

… да пиеш повече чиста и жива вода.

… да се усмихваш напук на трудностите.

… да казваш повече „Обичам те!“ – на себе си и на близките си.

 

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ