ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да контролираме стреса и да ограничим негативното му влияние в седем стъпки

Стресът може да повлияе негативно на цялостното Ви здраве и благополучие, което е особено значение в напрегнат период като пандемия в резултат на нов вирус. Това означава, че облекчаването на стреса и емоционалното здраве са критично важни в момента за всички хора.

За съжаление пандемията свързана с COVID-19 създава изключителен стрес за много хора. Някои от тези, които са останали вкъщи, могат да бъдат натоварени с твърде много ангажименти, включващи балансиране на работата, грижите за децата, домашни уроци, грижа за възрастни хора домакинската работа. Други хора пък са изправени пред противоположното предизвикателство: свободни дни и изолация поради отмяна на събития,  социални дейности или оставане без работа.

Всички изпитваме стрес в живота си и през останалото време. Тъй като по-голямата част от здравословните проблеми са причинени или повлияни от стреса, важно е да разберете как той влияе на тялото Ви. За да се справите по-лесно със стресови ситуации и да превъзмогвате ефективно ефектите от стреса ще Ви помогнат различни техники или методи. Целта е да го накарате да работи за Вас, а не срещу Вас, а за да стане това първо трябва да разберете физиологичните аспекти на стреса и как той променя тялото.

Какво разбираме под „стрес“

Стресът е реакцията на тялото към различни промени в ритъма на живот. Тъй като той включва постоянна промяна от различен характер, няма как да избягаме от стреса или напълно да се лишим от него. В известна степен той е необходима и важна част от реакцията на тялото за приспособяване и справяне със ситуации, в които може да сте застрашени, под напрежение или със здравословен проблем. В случая можем да говорим за ефективно управление на стреса и ограничаване на стресовите фактори.

Има някои често срещани причини, които водят до преживяване на стрес, като те може да са различни за всеки човек.

Ясно е, че не можете да контролирате света на сто процента, но в повечето ситуации може съзнателно да изберете как да реагирате на събитие, думи или преживяване. Самодисциплината играе голяма роля за това, както и силата на волята. Но има и множество ситуации, при които стресът е неочакван и неканен гост, но се налага да се справим с него. И с минимални поражения!

Повечето хора могат да поддържат контрол над ежедневието си, включително свързаността им с другите и нивото на активност. Но дори Вие да не сте от тези хора, никога не е късно да станете. Независимо от това как изглеждат дните Ви по време на пандемия, създаването на дневен график може да ви улесни в следване на определена последователност от дейности. Така по-трудно ще се вмъкнат нови ситуации и неща, които в последствие могат да станат източник на стрес и притеснения.

Определете източниците на стрес в живота си

Управлението на стреса започва с идентифициране на източниците на стрес в живота Ви. Това не е толкова лесно, колкото звучи. Вашите истински източници на стрес не винаги са очевидни и е твърде лесно да пренебрегвате собствените си мисли, чувства и поведение, предизвикващи стрес.

Всъщност един добре познат механизъм е свързан с постоянното притеснение от наближаващ краен срок и вероятно наполовина свършена работа. Но се запитайте следващия път дали Ви притесняват самите работни задължения или това, че отлагате за по-късно или за утре? Разбира се, това може въобще да не важи за Вас и е само един пример.

За да идентифицирате истинските си източници на стрес, анализирайте внимателно своите навици, нагласи и извинения:

  • Обяснявате ли настъпването на стреса като нещо временно („имам хиляда неща да свърша в момента“), въпреки че не можете да си спомняте последния път, когато бяхте адски натоварени?;
  • Определяте ли стреса като неразделна част от Вашия работен или личен  живот („Тук нещата винаги се случват много динамично“) или като част от Вашия характер („Имам много излишна енергия, която трябва да изразходя“);
  • Обвинявате ли други хора / събития за появата на стреса или го разглеждате като нещо нормално и преодолимо?

Когато поемете отговорност за ролята, която играете в създаването или поддържането му, нивото на стрес ще бъде във Ваш контрол. Именно по този начин ще избирате кое си заслужава емоциите и усилията и кое може да бъде лесно отпратено, за да не Ви създава излишен стрес.

Какво не знаете за стреса

Това, което вероятно не знаете, е, че стресът може да окаже сериозно влияние върху мозъка. Изправяйки се пред стреса мозъкът преминава през поредица от реакции - добри и лоши - предназначени да Ви мобилизират и предпазят от потенциални заплахи. Понякога стресът може да помогне да изострите ума и да подобрите способността да запомните подробности за случващото се.

От друга страна, стресът може да има отрицателни ефекти върху тялото и мозъка. Изследванията са установили, че стресът може да доведе до широк спектър от отрицателни ефекти върху мозъка, вариращи от принос към психични заболявания до реално свиване на обема на мозъка.

Стресът може да идва от много източници, които са известни още като 'стресори'. Тъй като опитът ни за това, което се смята за „стресиращо“ от организма, е създаден от нашите уникални възприятия за това, с което се сблъскваме в живота, ситуацията може да бъде възприета като „стресова“ от един човек или като „предизвикателство“ от някой друг. Това се определя от житейския опит, личностни черти, поведенчески модели и реакции, както и други фактори.

Най-просто казано, стресорът на един човек може да не се регистрира като такъв от някой друг. Въпреки това някои ситуации са склонни да причинят по-голям стрес при повечето хора и могат да увеличат риска от т.нар. бърнаут. 

Например, когато се озовем в ситуации, в които има високи изисквания към нас; когато имаме малък контрол и малко възможности за избор; когато не се чувстваме готови или подготвени за нещо; когато последствията от провал са големи или непредсказуеми, ние сме склонни да се стресираме.

Поради това много хора са стресирани от работата си, отношенията си си, финансовите си проблеми, здравословни проблеми и други. Как тогава да се опитате да се справите с цялата тежест и да запазите добро здраве?

Седем стъпки, за да се предпазите от стрес и неговите вреди

Клишето „Хранете се здравословно“

Това решение е в основата на нещо много важно, а именно да държите хормоните под контрол. Освен ако нямате някакво заболяване, което е обвързано с хормоналния баланс, здравословното хранене е от първостепенно значение за осигуряване на енергия, нутриенти и ценни вещества за мозъчната, нервната, храносмилателната и другите системи.

Има все повече доказателства за това, че храната влияе на настроението ни и че здравословното хранене може да го подобри. Ежедневно са ви необходими основни витамини и минерали като вит. Ц, А, В комплекс, Д, К, калций, магнезий, цинк, аминокиселини, омега-3 и 6 мазнини, антиоксиданти като глутатион, както и вода.

Тютюнопушенето и пиенето на алкохол – ненужни (и вредни) удоволствия

Опитайте се да намалите или тотално да отстраните тези увреждащи организма „удоволствия“ от живота си. Те затрудняват работата на черния дроб, мозъка, отделителната система и ви тровят с коктейл от опасни вещества при всяка консумация.

Много хора погрешно смятат, че цигарите могат да намалят напрежението. Но това е подвеждащо, тъй като те влияят на сърдечната дейност, адреналина, кръвното налягане и други.

Движение и спорт – за разпускане и добра физическа форма

Намерете този спорт или занимание, което Ви доставя удоволствие и го интегрирайте във Вашия начин на живот. Излишно е да споменаваме ползите за здравето от физическата активност и спорта, като е доказано, че може да бъде много ефективно средство за облекчаване на стреса. Това се дължи на отделянето на ендорфини и не само.

Дори просто излизането на разходка и чистият въздух, леките физически упражнения, като например разходка в парка, са чудесен отдушник и начин да се раздвижите сред природата. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ