ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да останем здрави в сезона на вирусите?

Тъй като температурите падат рязко и дните стават по-къси, пристигането на зимата носи със себе си познат враг: вирусите. Тези малки нашественици, процъфтяващи в по-хладния и по-сух въздух, могат да унищожат здравето ви за кратко, като ви оставят извън работния строй. 

Въпреки това, има ефективни стратегии, които може да използвате, за да сведете до минимум риска от инфекция и да останете здрави по време на грипния сезон. Така ще имате и по-спокойни празници, особено ако ви предстои пътуване до различни места, където организмът е изложен на нови патогенни микроорганизми.

Зимните вируси: Патогените зад нашите неволи

Зимните вируси, разнообразна група от микроскопични виновници, включват грип, респираторен синцитиален вирус (RSV) и риновирус. Тези вируси обикновено се разпространяват чрез въздушни капчици, когато заразен индивид кашля или киха. Те могат също да се разпространят чрез контакт със замърсени повърхности. 

Грипът, най-разпространената инфекция, се характеризира с внезапна поява на треска, суха кашлица, болки в гърлото, болки в мускулите и умора. RSV, който често засяга деца, причинява респираторна конгестия, хрипове и затруднено дишане. Риновирусът, виновникът за повечето обикновени настинки, се проявява като хрема, кихане и запушване на носа. По тези симптоми може да се разграничат трите състояния.

Минимизиране на риска от инфекция: лесни стъпки, за да останете здрави

За да се предпазите от тези зимни вируси, спазвайте следните основни мерки, утвърдени от здравните експерти:

  • Често миене на ръцете: Измивайте ръцете си старателно със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди, особено след използване на тоалетната, преди хранене и след като сте били на обществени места.
  • Дезинфектанти за ръце: Когато нямате сапун и вода, използвайте дезинфектанти за ръце на алкохолна основа с най-малко 60% алкохол.
  • Покрийте се с ръце при кихане: Използвайте кърпичка или свивката на лакътя си, за да покриете устата и носа си, когато кашляте или кихате, предотвратявайки разпространението на микроби.
  • Социално дистанциране: Поддържайте разстояние от поне метър от хора, които кашлят или кихат, за да сведете до минимум излагането си на въздушни аерозоли.

Подсилване на имунната ви система: изграждане на крепост срещу вирусите

Силната имунна система е естествената защита на тялото ви срещу инфекции. Предлагаме ви няколко лесни начина да укрепите своя имунитет:

  • Хранителна подкрепа: Подхранвайте тялото си с балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини, за да осигурите основни хранителни вещества за имунната система. Най-важните за това са витамин С, витамин D, цинк, витамин Е, В комплекс.
  • Силата на упражненията: Редовната физическа активност не само подобрява цялостното здраве, но и подобрява функцията на имунната система. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата.
  • Достатъчно време за сън: Сънят е от решаващо значение за регулирането на имунната система. Стремете се към 7-8 часа качествен сън всяка вечер.

Допълнителни съвети за здраве през зимата

Тези съвети се отнасят до това как организирате домашното или работното си пространство, как почиствате, проветрявате и подреждате вещите си, до каква степен наблизо има други хора в затворено пространство и още. Ето повече конкретика:

  • Избягвайте претъпканите закрити пространства: Ограничете времето си в претъпкани места като обществен транспорт, търговски центрове и лошо вентилирани офиси, тъй като те могат да бъдат благоприятна среда за разпространение на вируси.
  • Почиствайте и дезинфекцирайте: Редовно почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани повърхности у дома и на работа, като дръжки на врати, плотове и телефони.
  • Контрол на влажността: Помислете за използване на овлажнител, за да добавите влага към въздуха, тъй като сухият въздух може да раздразни дихателните пътища, правейки ги по-податливи на инфекции.

Решения от Хербамедика за подкрепа на имунитета

В допълнение към превантивните мерки, споменати по-горе, включването на някои добавки във вашата рутина може да подобри имунната ви система и да осигури допълнителна подкрепа по време на грипния сезон. Herbamedica предлага набор от добавки, специално предназначени да поддържат респираторното здраве и цялостното благосъстояние. Препоръчваме ви следните продукти:

Бронхал Форте е комбинация от билкови екстракти и витамини, които ефективно успокояват раздразнените дихателни пътища, облекчават кашлицата и подпомагат отхрачването. Съдържа корен от бяла ружа, мащерка, корен от женско биле и витамин С, всички известни с благотворния си ефект върху здравето на дихателните пътища.

Viral Protect е хранителна добавка, която помага за укрепване на имунната система и защита срещу вирусни инфекции. Съдържа комбинация от основни хранителни вещества, включително цинк, витамин С и витамин D, които играят решаваща роля в имунната функция. 

Viral Protect Kids е специално формулирана версия на Viral Protect за деца, осигуряваща билкови екстракти, заедно с витамин С и витамин D, в подходяща за деца течна форма. Това е чудесен начин да подкрепите имунната система на децата и да им помогнете да останат здрави по време на грипния сезон.

Akti Ester C е естествена форма на витамин C, която е с висока абсорбция и бионаличност, което го прави по-ефективен в поддържането на имунната функция. Освен това е нежен към стомаха, което го прави подходящ вариант за хора с чувствителна храносмилателна система.

Curcumin C3 Complex е мощна смес от куркумин, естествено съединение, извлечено от куркума, и пиперин, екстракт от черен пипер. Куркуминът има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да поддържат имунната функция.

Blue Iron е уникална форма на желязо, която е силно усвоима и бионалична. Освен това не дразни стомаха, което го прави подходящ вариант за хора с чувствителна храносмилателна система. Blue Iron често се препоръчва на хора с желязодефицитна анемия.

Acti Zinc Carnosine е комбинация от цинк и карнозин, естествено съединение, намиращо се в мускулната тъкан. Цинкът е основен минерал, който играе роля в имунната функция, заздравяването на рани и растежа на клетките. Карнозинът е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане. Acti Zinc Carnosine се препоръчва на хора, които искат да подобрят цялостното си здраве и да се сдобият с повече енергия.

Източници

Boktor SW, Hafner JW. Influenza. [Updated 2023 Jan 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/

Javanian M, Barary M, Ghebrehewet S, Koppolu V, Vasigala V, Ebrahimpour S. A brief review of influenza virus infection. J Med Virol. 2021 Aug;93(8):4638-4646. doi: 10.1002/jmv.26990. Epub 2021 Apr 14. PMID: 33792930. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ