ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да поддържаме здравето на имунната си система през лятото

С настъпването на летния сезон е важно освен да влезете във форма за плажа, да обърнете внимание и на здравето на имунната си система. С прекарването на повече време на открито, високите температури и стресиращата смяна на климатичните условия при пътувания, имунната система става по-уязвима и рискът от сезонни вируси и заболявания се увеличава. 

В тази статия ще Ви предложим няколко начина да подсилите имунитета си и да поддържате доброто си здраве през цялото лято, като ще наблегнем на съвети, които да въведете в ежедневието си, а за финал ще Ви разкажем и за една помощна съставка, която може да Ви осигури крепко здраве и безгрижен летен сезон. 

Какво представлява имунната система?

Имунната система най-просто може да бъде обяснена като вид защитен механизъм на Вашето тяло, който го предпазва от вредни външни влияния. През лятото е обичайно да прекарвате повече време на открито, което излага имунитета Ви на редица рискови фактори, и е от изключително значение да подсилите имунната си система с цел да се предпазите от потенциални заболявания.

Поддържането на стабилен имунитет работи на няколко нива и включва здравословно хранене и прием на много витамини и минерали, редовни упражнения, достатъчно количество сън всеки ден, както и стимулиране правилните функции на организма и редовната детоксикация.  

Поддържане на балансирана диета

Балансираната диета е в основата на здравата имунна система. Заложете на разнообразие от богати на хранителни вещества храни като сезонни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, както и такива с високо съдържание на протеини и съдържащи по-малко от 10% мазнини. 

Обмислете също така включването на цитруси, богати на витамин С в менюто си, както и листни зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Здравето на червата пък можете да подпомогнете като консумирате богати на пробиотици млечни продукти. Препоръчваме Ви да намалите приема на преработени храни, сладко и безалкохолни - те правят имунната Ви система по-уязвима.

Необходимостта от редовна физическа активност 

Редовните физическа активност не просто може да Ви помогне да влезете във форма, но освен това играе и жизненоважна роля по отношение укрепване на имунната система. Направете спорта част от ежедневието си и ще се радвате на здрав имунитет, тонус, повече енергия и цялостно подобрение в начина, по който се чувствате. 

Почивката и здравият сън трябва да бъдат Ваши приоритети 

В натовареното си ежедневие и особено в съчетание с вълнението поради настъпването на лятото, можете да пренебрегнете съня си, което няма да се хареса особено на имунната Ви система. По време на дълбок сън тялото ви преминава през фаза на възстановяване, подмладяване и укрепване на защитните му механизми. 

Постарайте се да осигурявате на организма си между 7 до 9 часа сън в денонощието. За да допринесете към режима си, си изгответе ритуал преди лягане, който да Ви предоставя комфортна и релаксираща среда без мобилни устройства и каквито и да било източници на синя светлина. Можете също да въведете разнообразни техники за отпускане на мускулите, като заложите на йога или медитация. 

Избягвайте стреса доколкото е възможно

Стресът най-често се отразява психически, или поне така го усещате, но истината е, че той има и физически последици за Вас, които се изразяват в понижаване на имунитета. Покачването хормона на стреса отслабва функциите на имунната система и Ви прави по-податливи на вирусни инфекции и заболявания. 

За да се справите с ежедневните напрежение и стрес, заложете на дихателни практики, медитация, или просто любимото Ви хоби, което Ви разтоварва и Ви прави щастливи. Прекарването на време сред природата или с любимите хора също допринася за намаляване на стреса. Необходимо е да установите здравословен баланс между работа и личен живот, за да сте сигурни, че имате време за всичко и не се чувствате натоварени от определени хора или дейности.

Предпазете кожата си от вредните слънчеви лъчи

Слънцето насърчава производството на витамин D в организма, който носи редица ползи за тялото ви. В същото време обаче прекомерното излагане на слънчевите лъчи може да увреди кожата и да подложи на стрес имунната система.

Помнете, че слънце няма само на плажа - независимо къде се намирате и по кое време на годината, използвайте ежедневно слънцезащитен крем с висок фактор и избягвайте прякото си излагане на слънце по време на горещите следобеди. 

Л-Глутатион Натурал за имунна система

За оптимални резултати по отношение подсилване на имунната система, препоръчваме да включите в ежедневието си и подходяща хранителна добавка. Един чудесен избор за подкрепа на имунитета и детоксикация на черния дроб, е Л-Глутатион Натурал на Herbamedica.

Глутатионът, основна съставка в тази хранителна добавка, се произвежда и съдържа във всяка клетка от тялото и се смята за най-мощният антиоксидант в него. Освен известните си антиоксидантни и подсилващи имунната система свойства, глутатионът има още редица ползи за организма: 

  • поддържа здравето на очите
  • предпазва от стрес и депресия
  • подпомага възстановяването от зависимости
  • благоприятства работата на сърцето
  • допринася за нормалните функции на червата   

Подсилването на имунната система, особено през летния сезон, е от ключово значение за доброто Ви здраве и безгрижната почивка. Доверявайки се на хранителна добавка като Л-Глутатион Натурал Вие не просто укрепвате своя имунитет, но носите ползи за цялото си тяло и можете да се предпазите от редица заболявания. Доверете се на Herbamedica за здраво и безпроблемно лято!

Използвани източници

  1. Nicholson LB. The immune system. Essays Biochem. 2016 Oct 31;60(3):275-301. doi: 10.1042/EBC20160017. PMID: 27784777; PMCID: PMC5091071.
  2. Pizzorno J. Glutathione! Integr Med (Encinitas). 2014 Feb;13(1):8-12. PMID: 26770075; PMCID: PMC4684116.
  3. Forman HJ, Zhang H, Rinna A. Glutathione: overview of its protective roles, measurement, and biosynthesis. Mol Aspects Med. 2009 Feb-Apr;30(1-2):1-12. doi: 10.1016/j.mam.2008.08.006. Epub 2008 Aug 30. PMID: 18796312; PMCID: PMC2696075.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ