ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Причини за болки в ставите - как да ги облекчим

Артралгия е медицинският термин за болки в ставите, а те се появяват в резултат на дразнене на неврорецептори, изграждащи структурата на човешките стави. В зависимост от основното заболяване симптомите могат да бъдат различни, но при всички случаи състоянието може да се влоши при наличието на някои рискови фактори и липсата на добър хранителен и тренировъчен режим.

В този обширен материал ще ви запознаем с всички причини за болки в ставите, какво предизвиква износването им и как се появяват различните болки в ставите. Те са едно от най-мъчителните проявления на болката в човешкото тяло и по-конкретно на опорно-двигателната система.

Нашите стави са невероятни движещи конструкции, като всички ставни повърхнсти са покрити с еластична и гъвкава тъкан – това е хрущялът. Дебелината му зависи от вида на ставата, както и от нейното натоварване, а в неговата структура се включва колагенът. Той участва във функционирането на всички системи и органи и е изключително необходим за сухожилията, мускулите, хрущялната тъкан и кожата.

Възможни причини за болки в ставите

Най-често срещаните болки в ставите са тези в тазобедрената става. Тя е масивна, носеща и с годините хрущялната тъкан се износва, а триенето се увеличава. Напредването на възрастта допринася за по-голямото триене, което причинява дискомфорт и болки в ставите.

В много случаи болки в ставите се дължат на стари травми, счупвания или охлузвания. Според някои диетолози лошият режим на хранене нарушава функциите на тазобедрената става – когато е налице прекомерна консумация на месо без достатъчно плодове и зеленчуци. Освен тези фактори, наднорменото тегло е друга причина за осезаеми болки в ставите, включително в коленните или глезенните.

Все по-често срещани с нарастване на възрастта са болки в ставите на краката. Те могат да възникнат в резултат на дегенеративни промени в хрущялните тъкани, изменения в костната структура или поява на шипове. За по-добро усвояване на хранителните вещества и подпомагане работата на опорно-двигателния апарат препоръчваме Флекс Код Премиум за стави, който е балансиран продукт с активни съставки МСМ, глюкозамин сулфат, хиалуронова киселина и други.

Болките в лакътната става са типични за спортисти и хора с по-високо физическо натоварване. Обикновен засягат раменната става и лакътното сухожилие и се налага лечение, което може да бъде по-успешно с добри хранителни добавки като Желатина Форте, Коксамин Магне и Акти МСМ. Всеки от тях има различен състав и може да се приема при болки в ставите независимо къде са локализирани те.

Възпалителни процеси, стари позабравени травми или други дегенеративни промени могат да доведат до мъчителни болки в ставите на рамото и конкретно в раменната става. Тя е изключително сложно устроена и често болката възниква при увреждане на някои от мускулите или сухожилията ѝ. Групата болестни състояния на рамото са познати като периартрит и за тях са подходящи Акти К2, Коксамин Д и Флекс Код.

Фактори, оказващи влияние върху състоянието на ставите и костите

Разнообразни са причините, които могат да доведат до локализирани болки в ставите, като в повечето случаи те са:

  • Заседнал начин на живот;
  • Претоварване с продължителни или тежки физически упражнения;
  • Дегенеративни изменения в сухожилията или хрущялната тъкан;
  • Намаляване плътността на костите;
  • Работа или други занимания, които изискват стоене в право положение за дълго време;

Необходим е баланс между работа и почивка, който да осигури време на организма да се възстанови и подготви за следващо натоварване. Екстензивното претоварване или неправилното разпределяне на натоварването допринасят за прогресиране на заболявания, които предизвикват болки в ставите.

Несъмнено възрастта и наднорменото тегло обаче са най-рисковите фактори за износване и болки в ставите. Това е една от многото сериозни причини да помислите за здравословен хранителен режим и балансирано ежедневие, в което по възможност да избегнете тежка физическа работа и други свръх напрягания.

При жените хормоналният дисбаланс играе значителна роля. Колебанията в теглото при дамите е по-голямо отколкото при мъжете, което също е предпоставка за износване и болки в ставите.

Основни заболявания, при които се появяват болки в ставите

По данни на Световната здравна организция остеопорозата е едно от най-широко разпространените заболявания в света. Среща се по-често при жените и най-вече след настъпване на менопауза. Мъжете над 50-годишна възраст също са в рисковата категория.

Остеоартрозата е хронично заболяване на ставите с изявена симптоматика – скованост и болки в ставите, които могат да се увеличат или намалят според натоварването. При него настъпват съществени промени в хиалинния хрущял на ставите на крайниците, подлежащата кост и ставната капсула. Приемът на САМ може да намали болките при лечение на това заболяване и е също толкова ефективен колкото болкоуспокояващо.

Болест на Бехтерев е хронично възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави, което може да доведе до пълно сливане на прешлените. Медицинският термин за този процес е анкилоза или загуба на подвижността на гръбначния стълб. Други остри възпаления или хронични заболявания, които причиняват болки в ставите, са:

  • Реактивен, ревматоиден и псориатичен артрит;
  • Подагра и псевдоподагра;
  • Лекарствена артралгия.

Най-податливи и уязвими на артроза са колянната и раменната става, както и ставите на гръбначния стълб. Приемайки продукти богати на микроелементи, особено хондроитин, МСМ и глюкозамин, ще си осигурите пълноценни хранителни вещества за поддържане на еластични и издръжливи сухожилия и кости. Всички тези съставки ще намерите в най-добрия продукт на Herbamedica за стави – Флекс Код Премиум.

Препоръки за редуциране на болки в ставите и костите

За да имате най-добрата оценка на състоянието си е необходимо да се консултирате с лекар за точна диагноза и назначаване на адекватно според нея лечение. Ортопед, травматолог и ревматолог са вашите специалисти, които да търсите при първите сигнали за болки в ставите.

За трениращите - не бързайте с увеличаване на тежестите, а напредвайте бавно, но славно и винаги разгрявайте. Бъдете постоянни и внимавайте за техниката на изпълнение – травмите предразполагат към болки в ставите и контузиите могат да ви върнат много назад в прогреса.

Почивайте между тренировъчните дни или си набележете периоди, в които нямате голяма активност. Помнете, че съединителните тъкани се нуждаят от протеин, за да работят отлично. Именно той придава гъвкавост и еластичност на връзките и сухожилията. Есенциалните мастни киселини също имат благоприятен ефект върху двигателния апарат, а тук може да разгледате всички омега киселини за деца и възрастни.

Куркуминът е известен със своите ползи и усвояемост при възпалени стави. Той намалява общите неразположения и не предизвиква странични ефекти, установени при изследване на диклофенак и куркумин.

Най-добрият начин да се предпазите от болки в ставите е чрез умерен спорт, достатъчно движение и балансиран хранителен режим. Възползвайте се от комбинираната сила на хранителните добавки, за да отложите проблемите със ставите и да ги подкрепите в тяхната важна мисия – да бъдат здрави, гъвкави и подвижни.

За да бъдете здрави и вие!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ