ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да се радваме на здрави зъби и венци - съветите на експертите

Както в червата, така и в устата ни във всеки един момент се намират милиарди бактерии. Макар да звучи страшно, сред тези бактерии има както полезни, така и потенциално вредни. Много от бактериите, обитаващи устата, се натрупват като плака, причинявайки кариес и гингивит, което може да доведе до пародонтоза (засяга основно венците). 

За здрава и красива усмивка трябва да практикувате добра устна хигиена всеки ден. Това е и едно от първите неща, на които се учим като деца. Миенето на зъбите след хранене, използването на антимикробна вода за уста и почистването с конец за зъби или интердентални четки поне веднъж на ден помагат да се предотврати възпроизвеждането на тези болестотворни бактерии в устата. Така се намалява и рискът от развитие на кариеси. 

Храната също има значение. Здравословният хранителен режим, в който са сведени до минимум сладките и нишестените храни, също помага да се държат тези лоши бактерии под контрол. В материала ще научите кои храни са щадящи за зъбите, кои храни и напитки могат да им навредят и как да се радвате на здрави зъби и венци в дългосрочен план.

Защо денталната хигиена е толкова важна?

Денталната хигиена е жизненоважна за доброто орално здраве, тъй като минимизира риска от кариес и заболявания на венците. Забавяне лечението на кариеси и заболявания на венците може да доведе до последици за вашето орално здраве. Те могат да причинят неприятни симптоми, а при тежко развитие и липса на лечение могат да доведат до загуба на зъби, дегенерация на костите и разпространение на инфекция в други области на устата и тялото.

Излишните бактерии върху зъбния емайл или около венците причиняват както кариес, така и заболяване на венците. Денталната хигиена практикувана редовно намалява броя на бактериите в устата ви, редуцирайки и риска от тези здравословни проблеми.

Освен това доброто състояние на зъбите като цяло улеснява лечението на  проблеми, ако възникнат. По този начин денталната хигиена действа като средство за защита на вашите естествени зъби, структура на лицето и костна маса. С други думи, правилната дългосрочна грижа означава и превенция на много от проблемите със зъбите и венците.

Признаци на проблеми със зъбите и/или венците

Някои проблеми със зъбите не се виждат с просто око в огледалото, да не говорим колко трудно е въобще да видим нещо. Ето защо винаги е изключително важно да посещавате редовни стоматологични прегледи. 

Заболяването на венците, например, може да се развие, без да разберете, и да усетите чак при поява на кървене на венците или остър дискомфорт. Тогава обаче може да е твърде късно или лечението да е по-дълготрайно и скъпоструващо. 

Затова винаги бъдете нащрек за някои предупредителни признаци, които може да разпознаете при проблеми със зъбите или венците. Това са:

 • Постоянен неприятен вкус в устата
 • Зъби, които са необичайно чувствителни към горещи или студени течности
 • Венците се подуват, възпаляват или кървят по време на четкане или почистване с конец
 • Зъбна болка при дъвчене 
 • Постоянен лош дъх
 • Разклатени зъби
 • Главоболие

Каква е връзката между оралното здраве и цялостното здраве?

Подобно на други части на тялото, устата гъмжи от бактерии - повечето безобидни. Но вашата уста е входната точка към вашите храносмилателни и дихателни пътища и някои от тези бактерии могат да причинят заболяване, както вече стана ясно.

Обикновено естествените защитни сили на тялото и доброто здраве на устната кухина, като ежедневно четкане и почистване с конец, поддържат бактериите под контрол. Въпреки това, без подходяща орална хигиена, бактериите могат да достигнат нива, които могат да доведат до орални инфекции.

Също така някои лекарства - като деконгестанти, антихистамини, болкоуспокояващи, диуретици и антидепресанти - могат да намалят потока на слюнката. Слюнката отмива храната и неутрализира киселините, произведени от бактериите в устата, като помага да се предпазите от микроби, които се размножават и водят до заболяване.

Проучванията показват, че оралните бактерии и възпалението, свързано с тежка форма на заболяване на венците (пародонтит), могат да играят роля при някои заболявания. Вашето орално здраве дори може да допринесе за развитие на други заболявания и състояния, включително:

 • Ендокардит. Тази инфекция на вътрешната обвивка на сърдечните камери или клапи обикновено възниква, когато бактерии или други микроби от друга част на тялото ви се разпространят през кръвния поток и се прикрепят към определени области на сърцето.
 • Сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че връзката не е напълно разбрана, някои изследвания предполагат, че сърдечните заболявания, запушените артерии и инсултът може да са свързани с възпалението и инфекциите, които оралните бактерии могат да причинят.
 • Пневмония. Някои бактерии в устата могат да преминат в белите дробове, причинявайки пневмония и други респираторни заболявания.

Как да се радваме на здрави зъби и венци - съветите на експертите

Добрата дентална хигиена не е еднократна дейност, а по-скоро навик, изграден с времето. Трябва да сте постоянни, за да се радвате на здрави зъби възможно най-дълго време. 

Следните стъпки за фобра зъбна хигиена ще ви помогнат да избегнете дълготрайни проблеми като заболяване на венците, кариес и гингивит и като цяло да имате здрави зъби.

#1. Използвайте паста за зъби с флуор

Флуорираната паста за зъби е установено в проучвания, че подпомага формирането на здрави зъби и намалява плаката и кариеса. Относно техниката на миене, поставяйте четката под ъгъл от 45 градуса, за да достигнете и най-труднодостъпните зъби.

За да почистите оптимално зъбите и венците си, трябва да четкате както с движения напред-назад, така и нагоре-надолу. Четкайте на малки области и не прилагайте сила върху зъбите или венците. 

#2. Избирайте разумно четката си за зъби и я сменяйте често

Има различни опции за четки за зъби, но четките с мек косъм и електрическите четки за зъби са най-добрите варианти, за да поддържате добро орално здраве. И двата избора позволяват нежно почистване на зъбите, без да причиняват силно търкане и възможни дълготрайни увреждания като отдръпване на венците и загуба на емайл.

Миенето на зъбите помага за предотвратяване свръхрастежа на бактериите, също както и смяната на четката за зъби. Препоръчително е след три месеца употреба да смените четката си за зъби с нова. 

#3. Мийте зъбите си два-три пъти на ден

Миенето на зъбите след всяко хранене ще предотврати засядането на храна между зъбите и венците ви и ще гарантира, че зъбите са почистени правилно. Освен че поддържа зъбите ви чисти, редовното миене може да помогне за предотвратяване на заболявания на венците и лош дъх.

#4. Почиствайте редовно с конец

Конецът е изключително важен за вашата дентална хигиена. Тази малка стъпка е единственият начин да премахнете храната, която е заседнала между зъбите ви през деня, преди да се превърне в плака. 

Почистването с конец поне веднъж на ден преди лягане или след всяко хранене помага да поддържате венците си здрави и предотвратява образуването на кариес. Ако почувствате кървене при почистване с конец, може да имате гингивит или проблем с венците. Тогава е необходимо да посетите дентален кабинет.

За след някаква стоматологична манипулация или ако имате чувствителни или възпалени венци, водата за уста е чудесен вариант за по-лесно почистване. Зъбните душове са още един метод за почистване, който може да опитате.

#5. Почистване на езика 

Вашият език, подобно на вашите зъби и венци, може да бъде домакин на различни бактерии, ако не бъде почистен. За да изгоните тези бактерии, достатъчно е да почистите леко с четката по повърхността и да изплакнете с вода за уста.

#6. Опитайте да откажете цигарите

Освен че причинява сериозни здравословни проблеми като рак на устата и белия дроб, тютюнопушенето може също да причини обезцветяване на зъбите и лош дъх. Пушачите са по-склонни да имат инфектирани венци, отслабени зъби и по-нисък процент на успех на процедурите за зъбни импланти.

#7. Питателна диета за здрави зъби

Може да чуете зъболекар да препоръчва хапване на една ябълка дневно, тъй като дъвченето на ябълки помага да почистите зъбите си и да избегнете кариеси. По-хрупкавите зеленчуци като моркови и целина също са подходящи. Като цяло, питателна диета, състояща се от плодове, зеленчуци, зърнени храни, пиле и риба ще помогне не само за здравето на зъбите, но и за цялостното ви здраве.

Важно е да се отбележи кои хранителни вещества са най-важни за зъбите.  Витамин С е от решаващо значение за правилното развитие на венците. В допълнение, фосфорът и калцият могат да помогнат за реминерализиране на зъбите. Поради това нискомасленото мляко, сиренето, сьомгата, киселото мляко, тъмнозелените листни зеленчуци, бадемите, бобът и лещата могат да помогнат за доставянето на подходящ калций за реминерализация на зъбите.

#8. Намалете приема на захар

Подсладени напитки, десерти, сокове и алкохолни напитки могат да ви изложат на по-висок риск от кариес поради голямото съдържание на захар. Някои бактерии в устата се хранят с нея, затова ограничаването ѝ е ключово за предпазване на зъбите здрави, а и на теглото ви в норма.

Орамакс - верен спътник в грижата за оралното здраве

Орамакс/Oramax е иновативен продукт, който е предназначен за допълваща грижа и подобряване на денталното здраве. Формулата осигурява три пробиотични щама - Lactobacillus Reuteri, Lactobacillus salivarius и Bifidobacterium lactis, които подкрепят нормалната микрофлора в устната кухина. 

В продукта Орамакс се съдържат още прецизно селектирани растителни екстракти от зелен чай, канела и мента за цялостна антиоксидантна защита на устата. Таблетките се поставят в устата и се разтварят, така осигуряват необходимото полезно действие.

Обобщение

Всички може да се сблъскаме с лош дъх, развалени зъби и заболявания на венците или кариеси. И тъй като зъбите са изключително важни за здравето и храненето ни, важно е да имаме дългосрочна стратегия за избягване на тези проблеми.

Превенциятс тук е ключова: има важни навици, които спомагат за поддържането на отлично орално здраве. Ограничаването на някои вредни храни, редовно ежедневно почистване, посещение на зъболекарски кабинет за преглед и експертно почистване на зъбен камък на всеки шест месеца са от най-голямо значение за добрата зъбна хигиена. 

Използвани ресурси

 1. Romani Vestman, N., Chen, T., Lif Holgerson, P., Öhman, C., & Johansson, I. (2015). Oral Microbiota Shift after 12-Week Supplementation with Lactobacillus reuteri DSM 17938 and PTA 5289; A Randomized Control Trial. PloS one, 10(5), e0125812. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0125812
 2. Salinas-Azuceno, C., Martínez-Hernández, M., Maldonado-Noriega, J. I., Rodríguez-Hernández, A. P., & Ximenez-Fyvie, L. A. (2022). Probiotic Monotherapy with Lactobacillus reuteri (Prodentis) as a Coadjutant to Reduce Subgingival Dysbiosis in a Patient with Periodontitis. International journal of environmental research and public health, 19(13), 7835. https://doi.org/10.3390/ijerph19137835
 3. Allaker, R. P., & Stephen, A. S. (2017). Use of Probiotics and Oral Health. Current oral health reports, 4(4), 309–318. https://doi.org/10.1007/s40496-017-0159-6
 4. Alanzi, A., Honkala, S., Honkala, E., Varghese, A., Tolvanen, M., & Söderling, E. (2018). Effect of Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium lactis on gingival health, dental plaque, and periodontopathogens in adolescents: a randomised placebo-controlled clinical trial. Beneficial microbes, 9(4), 593–602. https://doi.org/10.3920/BM2017.0139 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ