ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да се справим с пролетните алергии без странични ефекти

На практика всеки трети човек се оплаква от някакъв вид алергия. Не е пресилено да се каже, че има невероятен бум на алергиите и те се превръщат в огромен проблем поголовно за българското население, а и за други нации по света. Такова лавинообразно увеличаване на новопоявили се случаи на алергични проявления историята на медицината не помни, както и не помни такова масово обостряне на вродените алергии. 

Като причинители специалистите и анализаторите на тези проблеми сочат различни източници. Според някои, тежките замърсявания на околната среда водят до увеличената бройка на алергичните проявления. Според други причината е понижаващото се качество на масовите храни, които се консумират. За трети генното модифициране на растения и животни е причинител на множество здравословни нарушения, включително непоносимост към храни, дефицит на хранителни вещества, хормонални нарушения и други. 

Еднозначен отговор на въпроса защо се случват алергиите няма, макар че винаги имунната система е намесена в реакцията към чуждо вещество. Единственото сигурно е, че проблемът с алергиите е мащабен и трябва да му се намери решение.

Разбира се, индустриите свързани пряко със здравето на човека са помислили по въпроса и доволно голямо количество продукти, касаещи алергиите, отдавна са налични. Но в името на здравето, комфорта и спокойствието, е по-разумно за начало да се започне от неинвазивни методи и средства за справяне с алергиите, включително корекция на хранителния режим и някои навици. Идеята е внимателно и по деликатен начин да се контролират симптомите на пролетните алергии, за които се отнася днешната тема, или поне да не се позволи тяхното обостряне. А на въпроса дали това е възможно, категоричният отговор е „Да!“.

Хранителен режим при пролетни алергии

Когато е необходимо нещо свързано с тялото да се промени, винаги се започва отвътре навън. Причината е проста - много от проблемите на човешкия организъм са индуцирани от вътрешни причинители. А вътрешните причинители се повлияват много от начина на хранене, както и хранителните вещества, които се доставят на тялото. В това отношение е препоръчително на първо време да се изключат от диетичния режим потенциални алергени като млечни продукти и глутен. Дори човек да не е алергичен конкретно към тях или да не е установена непоносимост, те могат да допринесат за обостряне на който и да е алергичен проблем с друг произход. Според някои здравни специалисти, ферментиралите храни и напитки, както и богатите на антиоксиданти и пробиотици храни и хранителни добавки, имат висок принос в справянето с алергиите. Това е така, защото те естествено осигуряват ценни съединения в полза на имунитета, както и пробиотични бактерии за подкрепа на чревния микробен баланс. А той е в основата на имунната защита на организма.

Хигиена за облекчаване на пролетните алергии

Макар на пръв поглед алергиите да нямат много общо с хигиената, тя не е за пренебрегване в нито един аспект. Всяка повърхност, до която алерген се е докоснал, може да бъде потенциално опасна и създаваща предпоставка за изостряне на състоянието, когато се касае алергия. Честото почистване на тялото, както и на заобикалящата го среда, може да допринесе до редуциране на дразненията и да не позволи задълбочаване на алергията. Избягването на пряка експозиция на алергени, например оставане вкъщи в ранните сутрешни и обедните часове, когато концентрацията на полени е най-голяма, също е фактор за минимално дразнение. 

Редовното почистване и проветряване на дома, използването на почистващи препарати без дразнещи аромати също е част от добрата хигиена. Съветваме ви също да изпирате дрехите си още на първото обличане, за да ограничите задържането на полени и прахови частици в тях.

Бдителност в името на по-малко алергични симптоми

Част от туширането на алергични пристъпи е редуциране на излагането на различни дразнители. Поради тази причина е от особено важност човек да бъде малко или много бдителен. От значение е кога и по какъв повод започват проявленията; има ли часове, места, ситуации при които се обостря алергията; каква е анатомията на самото проявление на алергичната реакция. Отделно от това е силно препоръчително човек да не се подлага на дразнители, които могат да утежнят положението. Дори и за кратко време, това излагане може да активира до необратимост алергията. 

Хранителни добавки – могат ли да бъдат от полза при пролетни алергии

При някои хора гореизброените способи за справяне с алергиите могат да помогнат. При други може да се наблюдава известен ефект, който обаче да не е удовлетворителен. При трети тези мерки могат да доведат до временно облекчение. И в трите случая организмът подава сигнал, че прави опит да се пребори със собствени сили с алергиите и да ограничи някакъв цветен прашец, пърхот на домашни любимци или отрова, да навлезе в организма. Това означава, че трябва да му се даде тази възможност и да му се осигури допълнителна подкрепа, за да се справи по-бързо и безболезнено с противоалергичната реакция. 

Тази допълнителна подкрепа може да се открие в лицето на различни хранителни добавки, които да дадат необходимия стимул на организма сам да се бори, от една страна, а от друга - самите те да работят по посока справяне с алергичните симптоми. Такива  вещества, вече доказали се във времето, в опита на хората и добрите практики на медиците, са кверцетин, цинк, ресвератрол и други. ,. Те могат да се осигурят от някои продукти, които ще откриете в асортимента на Herbamedica. 

Акти Кверцетин е антиоксидант, който успешно регулира възпалителните процеси в организма. Благодарение на активните си съставки, сред които кверцетин дихидрат, този продукт увеличава защитните сили на организма, като едновременно с това регулира нивата на хистамин в тялото. По този начин той работи двупосочно - подсилвайки организма да се бори сам с алергиите си и редуцирайки силата на алергичните симптоми. 

Алерджи контрол са дъвчащи таблетки, които съдържат прах от пъдпъдъчи яйца, цинков бисглицинат и цинк. Тази комбинация е отлична при изграждане на адекватен имунен отговор при алергии, а и не само. Това, което може да осигури този продукт, е стимул за организма, за да може качествено и бързо да реагира на всеки алергенен дразнител.

Анти Хистамин е средство, което с натуралния си и богат състав подпомага естественото производство на ензими в тялото. Витамините, минералите и хранителните вещества в него са в перфектна комбинация, която позволява достигане  нивата на двата основни отговорни за проява на алергии ензима DAO и HNMT, да достигнат количества, при които да се блокира въздействието на алергените и да започне разграждане на хистамините. Ефикасно Анти Хистамин успява да пребори всички проявления на хистаминова непоносимост и да облекчи състояние на алергии.

Акти Цинк има една основна съставка – цинк бисглицинат хелат (Zinc Bisglycinate Chelate), който действа по посока осигуряване на сила и стабилност на тялото и отделните негови системи. Факт е, че алергиите често действат разнопосочно и негативните им проявления засягат различни системи на организма, често едновременно. Количеството цинк, концентрирано в Акти Цинк, не позволява нито една система да бъде подложена на активна и негативна атака от алергични проявления, като едновременно с това дава на организма живителна сила, за да се справи със съпътстващи симптоми при дефицит на цинк, като нарушена имунна функция, проблеми със зрението, занижен апетит, загуба на тегло и други.

Алергиите са неприятни, а по-неприятен е фактът, че все по-често те се появяват изненадващо, отключени от един или друг фактор, от възрастта, от метаболитни, имунни и други промени в организма. И когато човек се сблъска с тях е важно да има адекватен подход, съответно да промени хранителния си режим, да спазва хигиена, да увеличи бдителността си. Не по-малко важно е да подсили организма си, давайки му възможност по естествен начин да се справи с алергиите. 

Използвани ресурси

  1. Jafarinia, M., Sadat Hosseini, M., Kasiri, N., Fazel, N., Fathi, F., Ganjalikhani Hakemi, M., & Eskandari, N. (2020). Quercetin with the potential effect on allergic diseases. Allergy, asthma, and clinical immunology : official journal of the Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology, 16, 36. https://doi.org/10.1186/s13223-020-00434-0
  2. Mlcek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules. 2016 May 12;21(5):623. doi: 10.3390/molecules21050623. PMID: 27187333; PMCID: PMC6273625.
  3. Wen W, Yang F, Shen X, Feng N, Ha H, Ma R. Regulatory Role of Zinc in Allergic Rhinitis through the IL-33/ST2 Pathway. J Healthc Eng. 2022 Jan 7;2022:3718317. doi: 10.1155/2022/3718317. PMID: 35035826; PMCID: PMC8759868.
  4. Nishida K, Uchida R. Role of Zinc Signaling in the Regulation of Mast Cell-, Basophil-, and T Cell-Mediated Allergic Responses. J Immunol Res. 2018 Nov 25;2018:5749120. doi: 10.1155/2018/5749120. PMID: 30596108; PMCID: PMC6286780.
  5. Seo HM, Kim YH, Lee JH, Kim JS, Park YM, Lee JY. Serum Zinc Status and Its Association with Allergic Sensitization: The Fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Sci Rep. 2017 Oct 3;7(1):12637. doi: 10.1038/s41598-017-13068-x. PMID: 28974756; PMCID: PMC5626772.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ