ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да си набавим витамин D от слънцето?

Витамин D е изключително важен за нашето здраве. Той е мощен противовъзпалителен агент, който повишава устойчивостта на нашата имунна система срещу различни вируси и болестотворни бактерии. Витамин D потиска развитието на автоимунни заболявания и помага на панкреаса в производството на инсулин, с което витаминът играе главна роля срещу развитието на диабет.

Основна функция на витамин D също така е да регулира обмяната на минералите калций и фосфор в организма, като по тази начин той е един от най-важните елементи за поддържането на здрави кости и зъби.

Как да си набавим витамин D от слънцето?

Нашето тяло си произвежда витамин D само, синтезирайки го директно от слънчевите лъчи, които попадат върху нашата кожа. Можем да си набавим витамина и от специални добавки витамин D3 под формата на таблетки или капсули, които са особено препоръчителни през зимните месеци, когато слънцето рядко се показва над хоризонта и трудно можем да си го набавим от него.

За да си набавим витамин D директно от слънцето е нужно просто да прекарваме достатъчно време под светлината и топлината на неговите лъчи (не можем да си набавим витамин D през прозореца). През лятото това може да стане много бързо и лесно. Не е нужно да се печем продължително или да получим тен, за да си осигуряваме необходимите дневни дози от важния витамин. 15 минути до половин час през летните месеци са напълно достатъчни за почти всеки един от нас, което означава нищо повече от една обикновена разходка през деня.

Колко точно витамин D си набавяме от слънцето зависи от индивидуалността на нашата кожа, колкото по-светла кожа имаме, толкова по-бързо синтезираме витамина от ултравиолетовите лъчи на слънцето. И обратното, колкото по-тъмна кожа имаме и по-лесно хващаме тен, толкова повече време трябва да се печем, за да си набавим витамин D. Освен това, колкото по-голяма площ от нашата кожа излагаме на слънце, толкова повече витамин D се произвежда от нашия тяло.

Кога е най-подходящото време от деня, за да си набавим витамин D от слънцето?

Когато слънчевите лъчи навлизат в земната атмосфера под по-малък ъгъл, тя блокира ултравиолетовите лъчения тип B (UVB), които са необходими за синтезирането на витамин D от нашето тяло. Това се случва в ранните и късните часове на деня, така че най-доброто време за нас е период от 11 до 3 следобед. Колкото по-близко до пладне е времето, което прекарваме на слънце, толкова по-добър е ъгъла под който падат слънчевите лъчи и се произвежда витамин D. Ако сянката ви е по-дълга от вашето тяло в цял ръст, значи не произвеждате голямо количество витамин D. Можете да забележите, че през зимата сянката ви е по-дълга от вашето тяло през почти целия ден, докато през лятото сянката ви е доста по-къса в продължение на часове в средата на деня.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ