ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да си набавим Витамин В12 – примерни храни и хранителни добавки

Витамин В12 е жизненоважен витамин за тялото, както всички останали. Или може би не точно! Неговата важност е трудно сравнима с каквото и да е поради простата причина, че участието му в различни функции на организма е комплексно, и дефицитът на витамин В12 води до нанасяне на сериозни щети и разстройване на нормалното действие на множество системи. Какво всъщност е витамин В12, какви са неговите характеристики и каква е ролята му за поддържане на човешкия организъм – ще търсим отговори на тези въпроси в новата ни статия.

Значението на Витамин В12

Важността на Витамин В12 се обуславя от това, че този витамин има активно участие в образуването на червени кръвни телца в тялото. Едновременно с това, Витамин В12 играе ключова роля за развитие и нормално функциониране на нервните клетки, на мозъка, на когнитивните умения, запазване на енергийните депа, както и поддържане на отлично зрение. Много от вродените и генетични аномалии, според специалисти, също са в пряко следствие от недостиг на В12, в периода на развитие на зародиша.

Витамин B12 действа като кофактор в синтеза на невротрансмитери като серотонин и допамин, които често са в дисбаланс при проблеми като депресия, стрес и тревожност. За някои специалисти Витамин В12 е тайната за предотвратяване на деменцията и/или ограничаване на щетите от тази болест.

Естествени източници на Витамин В12

Този витамин може да се набави от различни храни, които стандартно всеки консумира в ежедневието си. Като основни източници могат да бъдат посочени рибата и морските дарове, различни млечни продукти и яйцата. Оптимално количество Витамин В12 има и в месото, като първенци са телешкото, свинското, агнeшкото и месото от домашни птици, като някои специалисти препоръчват консумацията на червено месо. Черният и белият дроб са сред най-богатите животински източници на Витамин В12.

Други примери за източници са храни, съдържащи в себе си дрожди. Всички те могат да доставят на тялото определено количество Витамин В12, но трябва изрично да се подчертае, че това количество е лимитирано, натрупването изисква доста време и се усвоява не много бързо.

Причини за дефицит на витамин В12

Дори човек да консумира редовно храни, които са източници на Витамин В12, все пак е възможно да се стигне до дефицити на този витамин в организма. А кои са най-честите причинители за това?

Ако се приеме, че първопричината е в начина на хранене, пряко свързани в това отношение са модерните диети и някои режими на хранене, изключващи животинските продукти, като вегетарианство и веганство. Възможно е недостигът на витамини и минерали, не само на В12, да се зароди и при различни алергии или непоносимости, при възпалителни чревни заболявания, глутенова непоносимост и други.

Още една причина, която обуславя недостиг на Витамин В12, е наследственият дефицит, което за съжаление не може да се пребори по естествен начин.

Последствия от дефицит на Витамин В12

Едно от най-сериозните последствия от дефицит на Витамин В12 е анемията. Това е заболяване, при което червените кръвни клетки не могат да се произвеждат в достатъчни количества от тялото. Техният недостиг води до намаляване на количеството кислород, което се пренася до клетките. Така клетките не могат да функционират оптимално, което от своя страна се комплицира в умора и слабост на тялото, както и недостатъчно добра работа на отделните органи.

Други последици от дефицит на Витамин В12 са честото изтръпване на крайниците, невъзможност за пазене на равновесие, различни нарушения, касаещи пряко нервната система. Нещо повече, когато организмът не получава достатъчно количество Витамин В12, това може да доведе до нарушаване на когнитивната функция и депресия.

Липозомална форма на витамин В12

Витамин В12 може да се усвои най-бързо, лесно и ефективно, когато е под липозомална форма. По своята същност липозомите са фосфолипидни везикули, които са формирано като своеобразни малки балончета. Тяхната структура е сходна на тази на клетъчните мембрани. Това способства лесното преминаване на липозомите през мембраните на клетките, като така биоактивните вещества се доставят скоростно, при максимална полза за тези клетки.

Липозомите имат и една друга полза за преноса на различни вещества - обгръщат ги в своеобразна обвивка, предпазват ги и ги доставят на точното място, в пълен обем и с бърза скорост. Благодарение на тях, деактивирането и екскрецията на нутриенти се елиминира като проблем и крайната цел се постига успешно без загуба на вложените вещества.

Попълване на дефицитите с хранителни добавки

Както вече стана ясно, животинските храни са най-добрите източници на Витамин В12. Дефицитът му в дългосрочен план може да доведе до когнитивен спад, липса на енергия и слаб имунитет. Но в редките случаи, в които това вече се е случило, е необходимо да се вземат мерки и нещата да се коригират. В този случай на помощ идват висококачествените продукти на Herbamedica в лицето на Липозомален В12 Метилкобаламин 5000 mcg и Липозомален В12 Метилкобаламин 1000 mcg. Двата продукта имат еднакво действие, с разлика в дозировката, съответно 5000 мкг и 1000 мкг.

Липозомален В12 Метилкобаламин е високоефективна хранителна добавка, чието активно вещество се абсорбира бързо и лесно.  Създаден под формата на спрей, продуктът се прилага чрез впръскване от вътрешната страна на бузите (букално) или под езика (сублингвално) и доставя на организма здравословната доза витамин В12 посредством липозоми. Количеството Витамин В12 се абсорбира изцяло, тъй като не преминава през стомашно-чревния тракт и не подлежи на допълнителна обработка.

Изключително ефективно, качествено и бързо, Липозомален В12 Метилкобаламин повишава тонуса и енергията; подобрява паметта, концентрацията и бдителността; действа по посока оптималното състояние на имунната система; подпомага когнитивната функция.  Поради липсата на животински алергени, този първокласен суплемент може да се употребява и от вегани и вегетарианци. Именно това са рисковите групи хора, които често се сблъскват с недостиг на Витамин В12.

Витамин В12 е важен за организма и не трябва да се допускат компромиси с неговото количество и качество в организма. Когато все пак това се случи, нещата не са непоправими. Висококачествените хранителни добавки като тези в липозомална форма на Herbamedica могат да коригират дефицитите, като заслугите за това са на избраната отлично усвоима форма на В12 метилкобаламин.

Благодарение на биологичната си съвместимост с човешкия организъм, липозомните добавки не само доставят важни активни вещества. Те позволяват замяната на увредени фосфолипиди с нови такива, насърчавайки клетъчното здраве. Тази висока бионаличност и допълнителна защита на нутриентите в липозомалната форма позволява пълно доставяне и усвояване на активните съставки. Или с други думи, получавате максимум ползи от продукта с минимални загуби по пътя на усвояване.

Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси относно липозомните продукти или осигуряването на витамин В12, както и на други въпроси, свързани със здравословен начин на живот, натурални продукти  и съставки.

Използвани източници

  1. Bobrodd, L.N. Facts About Vitamin B12. https://edis.ifas.ufl.edu/publication/FY214
  2. Harvard School of Public Health. Vitamin B12. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitaminb12/#:~:text=Vitamin%20B12%20is%20needed%20to,B12%20into%20its%20free%20form
  3. Medical News Today. Vitamin B12 Benefits, Food Sources, Deficiency Symptoms, and all Else You Need to Know. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219822
  4. Valizadeh, M., & Valizadeh, N. (2011). Obsessive compulsive disorder as early manifestation of B12 deficiency. Indian journal of psychological medicine, 33(2), 203–204. https://doi.org/10.4103/0253-7176.92051
  5. Froese, D. S., & Gravel, R. A. (2010). Genetic disorders of vitamin B₁₂ metabolism: eight complementation groups--eight genes. Expert reviews in molecular medicine, 12, e37. https://doi.org/10.1017/S1462399410001651

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ