ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как да започнем новата година начисто?

Дните на обилните хапвания отминаха и 2017 бързо ни върна към нормалния работен график. Ако ти е трудно да се събуждаш сутрин, въпреки достатъчния сън, ако често изпадаш в лошо настроение и имаш стомашни проблеми, имаме новини за теб. Проблемите ти вероятно не се дължат само на броя сармички, изядени по Коледа. Недостатъчните нива на пробиотици, нарушената чревна мукоза и високата пропускливост на червата са теми, които не са за пренебрегване. Поради неправилно хранене и недостатъчно богато меню, нарастващ процент хора се срещат именно с тези здравословни проблеми, както и с куп съпътстващи ги заболявания. Време е да се погрижим за себе си, за да си осигурим не само една, но и множество години на здраве, добро настроение и пълноценни дни. Ето как.

Ротационно хранене

Съвсем не е случайно, че ротационното хранене добива такава популярност през последните години. Това не е диета, а начин на хранене, който драстично може да промени живота ни. Особено препоръчвано е ротационното хранене на хора с алергия от тип III.

Това, което ротационното хранене прави е, че отнема хранителния стрес, на който организмът е подложен. Когато консумираме определена храна твърде често, ние не просто не си доставяме богатство от нутриенти, но и започваме да развиваме непоносимост към нея. Това се случва, защото се получава пренасищане, при което храносмилателната система не може да обработи съответната храна. В резултат се задейства имунната система, която започва да произвежда антитела срещу (в действителност) безвредна субстанция. Този процес значително се забързва, ако в червата няма достатъчно пробиотици.

Същност

При ротационното хранене постепенно се успокояват реакциите на имунната система и възпалителните процеси, като на организма се предлага богатство от храни и хранителни вещества през достатъчно дълъг период от време. Прието е, че всяка храна е добре да се консумира на 4 дни. Това значи, че ако сме хапвали пиле в понеделник можем отново да си приготвим ястие с него в петък. Така тялото има достатъчно време да усвои напълно хранителните вещества и не се получава предозирането, за което споменахме. Когато се храним по този начин предпазваме тялото си от развиване на алергии и набавяме на организма всички необходими му хранителни вещества.

Този на пръв поглед сложен метод, всъщност е много лесно приложим. Единственото, което се иска от нас е малко предварителна подготовка. Важно е да уточним, че ротационно хранене не означава в определен ден да ядем само въглехидрати или протеини. Напротив, всеки ден менюто ни е съставено от всички източници на нутриенти. Съществената разлика с други хранителни модели е, че всеки ден си набавяме хранителни вещества от различни храни. С други думи, не е задължително ротацията да изключва напълно определена хранителна група до следващото й консумиране. Важното е да не повтаряме хапването на същата храна – два поредни дни на риба са позволени, но не и два поредни дни на скумрия.

Това, което ротационното хранене успешно демонстрира в дългосрочен план е, че  ежедневните малки грижи за здравето ни се отплащат по-добре от спорадичните големи усилия.

Кетогенна диета

Историята започва преди около 50 години, когато излизат първите изследвания относно опасността от консумацията на мазнини. Не бихме могли да коментираме причините за масовото обезмасляване на всякакви храни в съвремието ни, но истината е, че все още много от нас вярват, че мазнините са вредни. Действителността съвсем не е такава и кетогенната диета е живото доказателство. При нея се набляга на консумацията на мазнини, като те достигат до 80% от дневния прием на калории и основно заместват въглехидратите.

Причината за това е, че все повече изследвания демонстрират взаимовръзката между консумацията на въглехидрати и повишените нива на глюкоза в кръвта. Те, от своя страна, създават предпоставка за понижена инсулинова сензитивност и потенциално развитие на инсулинова резистенотност – още един от основните здравословни проблеми на съвременния човек.

Същност

Високомазнинното хранене не само че предотвратява развитието на инсулинова резистеност (и потенциално на диабет тип II), но и подпомага дейността на сърдечно-съдовата система. Сърцето работи оптимално, когато се захранва от кетонни тела, които тялото си набавя основно чрез мазнините. В допълнение, мазнините са прекрасен източник на аминокиселини, които са изключително важни за цялостното ни здравословно състояние.

Не на последно място, кетогенната диета подпомага отслабването. Консумацията на въглехидрати предизвиква рязък пик, последван от спад на кръвната захар. Това води до промени в настроението ни и т.нар. захарен глад, при който търсим отново това усещане на приповдигнатост. Така влизаме в един порочен кръг на постоянно чувство на глад, който не ни засища, а просто ни поставя в позиция на зависимост. Високомазнинната диета ни осигурява стабилни енергийни нива през целия ден и прекъсва захарния глад.

Последно, но не и по важност, специалистите съветват към високомазнинното хранене да подхождат внимателно бременни, кърмачки и малки деца. Не забравяй, че всеки хранителен режим е създаден, за да внесе повече лекота и здраве в живота ти. Храни се по начин, който те кара да се чувстваш добре в кожата си и който в дългосрочен план е полезен за теб.


СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ