ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как функционира щитовидната жлеза - механизъм, заболявания и диагностика

Толкова малка, но с огромно значение за здравословното състояние - това е щитовидната жлеза. Тя произвежда няколко вида хормони, които оказват ключово влияние за правилния растеж и оформяне на индивида.

Тяхната прекалена или недостатъчна секреция води до различни заболявания, които  могат да увредят състоянието на щитовидната жлеза и правилното ѝ функциониране. Това от своя страна рефлектира върху развитието на организма и нормалното протичане на всички процеси в него.

Какво представлява щитовидната жлеза

Този орган е най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция, разположена в предната част на шията. Основната ѝ функция е да снабди организма със следните елементи:

  • Тироксин – известен като Т4 тироиден хормон, секретиран от щитовидната жлеза;
  • Трийодтиронин – Т3 йодирана аминокиселина с ключова роля за нормалния растеж и обмяна на веществата;
  • Калцитонин – отговаря за калциевата обмяна.

Тези вещества, произвеждани от щитовидната жлеза, участват активно в развитието на организма, както и в работата на всички важни системи. Нормалната работа на вашата щитовидна жлеза е от изключително значение за костната и нервната система, тъй като те имат важна роля за кислородния обмен и телесната температура.

Измененията в нейната структура се диагностицират чрез преглед от специалист, като методът се нарича палпиране и представлява опипване с пръсти. Освен него е препоръчително да се провежда и ултразвукова диагностика – ехография на  щитовидна жлеза. По време на ехографията се проектира образ на видео екран, който отразява органите в реално време, както и тяхното естествено движение.

Симптоми и видове болести на щитовидната жлеза

По неясни за медицината причини, щитовидната жлеза се възприема като чужд за тялото орган и то реагира чрез защитен механизъм, който се изразява в производството на антитела.

Болестите на щитовидната жлеза засягат жени в повечето случаи и са много на брой. Ще разгледаме най-разпространените в България.

Заболяванията на щитовидната жлеза често са маскирани зад различни физиолигически реакции. Жлезата е податлива на патологии, които биват два вида:

  • Нарушено производство на хормони;
  • Образуване на злокачествени или доброкачествени възли.

Увеличените размери на щитовидната жлеза са характерни за заболяването гуша. То се развива вследствие на липса на йод в организма. Възлите също са често срещани и обикновено се откриват при ехографски преглед.

Много жени в България страдат от хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм. Заболяванията засягат в  по-голяма степен дамите над 40-50 години, като е препоръчително да се изследват и хора, при които има наследствен характер.

При първото състояние са налице по-големи стойности на тиреоидните хормони, а някои от симптомите са намаляване на теглото, нервност, сърцебиене, непоносимост към топлина. Консумацията на чай от маточина допринася за нормализиране функциите на щитовидната жлеза по естествен път при това състояние.

Хипофункцията или хипотиреоидизъм се изразява в производство на по-малко от нормалното количество тиреоидни хормони. Всички процеси в тялото са забавени, налице е умора, отпадналост, депресивни настроения. Диагностицира се чрез изследване на TSH и Т4 в кръвта. По данни за 2017-та година, около 260 хил. българи са с намалена функция на щитовидната жлеза.

Тиреоидит на Хашимото е най-честата форма на възпаление на щитовидната жлеза. То се характеризира с автоимунен характер, а причините за него са неясни. Симптомите обаче могат да варират от загуба на енергия, суха кожа и коса, загуба на апетит и косопад, проблеми с паметта до депресия, нередовен менструален цикъл и подпухналост.

За пациенти с Хашимото, приемът на селен е силно препоръчителен. Той участва в структурата на около 25 селенопротеина, които спомагат за нормализиране на имунологичните реакции. Друга подходяща хранителна добавка е КелпФорте, която съдържа екстракт от кафяви водорасли. Те са изключително богати на йод, минерали и аминокиселини.

Полезни храни и добавки за нормална функция на щитовидната жлеза

Детайлното познаване на различните заболявания на щитовидната жлеза биха ви помогнали да подберете правилно най-подходящите добавки за нея. При някои от гореизброените диагнози трябва да се следва индивидуален хранителен режим, който включва или изключва определени храни и витамини от менюто ви.

Джиндифилът например укрепва имунната система, балансирайки производството на ензими и може да бъде много полезен за общото здравословно състояние. Всички продукти за хормонален дисбаланс ще намерите тук.

Сред най-предпочитаните хранителни добавки за проблеми с щитовидната жлеза са:

Важно е да уточним, че глутенът е абсолютно противопоказен при хипотиреоидизъм и при Хашимото. В такива случаи безглутеновите продукти на Lifestore.bg са най-добрият вариант за вас, а изборът е огромен - варива, зехтин, тахан и подправки, зърнени храни, мюсли, паста, растителни млечни продукти и още много. Достатъчно е само да изберете категорията храни от менюто горе и да отбележите филтър без глутен от менюто в ляво.

Направете най-добрия избор и се погрижете за здравето на вашата щитовидна жлеза с продуктите на Herbamedica.

Бъдете здрави!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ