ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Как функционира щитовидната жлеза – механизъм, заболявания и диагностика

Shtitovidna_jleza

Макар щитовидната жлеза да е един от най-значимите органи в човешкото тяло, тя остава слабо позната за много хора. Тя има ключова роля върху ефективната работа на нервната, сърдечно-съдовата и ендокринната система. С помощта на щитовидната жлеза се регулира производството на хормони, които определят телесната температура и метаболитните процеси в организма.

Но защо трябва да ѝ обърнете специално внимание дори да нямате никакъв повод за притеснение?

Какво е щитовидна жлеза?

Този орган представлява жлеза с подобна на пеперуда форма, която се намира в предната част на шията. Тя контролира метаболизма или начина, по който тялото превръща храната в енергия.

Нейната функция е тясно свързана с щитовидните хормони. Натрупвайки йод, тя произвежда хормоните Т3 (трийодтиронин), Т4 (тироксин),rT3 („обърнат“ трийодтиронин) и калцитонин.

Първите два са свързани с обмяната на веществата и мозъчната дейност, сърдечното здраве, правилното дишане, подпомагат нормалното развитие на костите и оптималното функциониране на мъжките и женските репродуктивни функции. Третият, rТ3, се образува при преработката на Т4, но е неактивен. В същото време калцитонинът намалява нивата на калций в кръвта.

Има обаче един още по-важен хормон и това е TSH. Той се отделя от хипофизата, но практически е най-мощният тиреостимулиращ хормон (TSH), т.е. осигурява добрата работа на вашата щитовидна жлеза. Не бива да се забравя, че нивата на тироидните хормони започват да намаляват с напредване на времето.

Понякога само изследванията на тези хормони може да покажат, че нивата им са в нормата, но да има други очевидни симптоми за проблем с щитовидната жлеза като чувствителност към студ, летаргия и суха кожа. Затова винаги е желателно да се извършва допълнителна диагностика с ехография, преглед на наследствеността и фактори на околната среда.

Свързани заболявания и симптоми

Макар щитовидната жлеза да е свързана с много нарушения и заболявания при човека, две са пряко свързаните диагнози, които блокират здравословните процеси в организма. Ако щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, тогава говорим за хипотиреоидизъм. Ако жлезата произвежда твърде много хормони, става дума за хипертиреоидизъм.

При хипотиреоидизъм са характерни следните прояви:

  • Умора, слабост или депресия
  • Суха кожа и много крехки нокти
  • Чувствителност към студено време
  • Констипация
  • Проблеми с паметта или с ясното мислене
  • Тежка или нередовна менструация.

При хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) е възможно да се проявят следните ефекти:

  • Бързо отслабване на теглото и ускорени обменни процеси в организма
  • Сърцебиене, ритъмни нарушения и високо кръвно налягане
  • Изпотяване и умора при физическо натоварване
  • Тревожност, безсъние и променливо настроение

Има риск обаче, ако проблемът с щитовидната жлеза е лек, да не усетите никакви признаци на заболяване. Ето защо са необходими редовни профилактични прегледи за състоянието на ендокринната система, особено при жени в детеродна възраст.

Диагностика и лечение

Най-често се използват кръвни тестове за откриване на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. При консултацията вашият лекар ендокринолог ще поиска да бъдат измерени количествата на хормоните TSH или T4 (или и двата), а понякога и на Т3.

Също така е добре да се направят проби за определени антитела. Това може да покаже дали вашата имунна система атакува щитовидната жлеза и действат автоимунни процеси в организма.

В някои случаи може да се приложат и други видове тестове като ехография, която е безвредна и дава ценна информация относно размера и състоянието на жлезата. Изследването е полезно, тъй като при някои заболявания щитовидната жлеза се уголемява или пък се наблюдават дифузни промени. Ехографията дава визия и за налични структурни промени, като може да засече появата на възли и кисти.

Лечението обикновено е свързано с медикаменти, които да стимулират или намалят произвеждането на хормони от болната щитовидна жлеза. Често се налага и промяна в хранителните навици, а в по-редки случаи са прибягва и до оперативна намеса.

В зависимост от това коя от двете разновидности хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм е налице, хранителните препоръки са различни.

При хипертиреоидизъм трябва да се ограничат напитки с кофеин и да се оформи по-висок хранителен прием за деня. Това се налага, тъй като организмът е с повишен катаболизъм и топи килограмите.

При хипотиреоидизъм метаболизмът е със забавени темпове и се налага ограничаване на мазнините в менюто. Освен това трябва да се намали и приемът на бързи въглехидрати, като се наблегне на сложни такива. Препоръчва се и в менюто при хипотиреоидизъм да присъстват богати на йод храни, като добър избор са морските дарове, орехите, някои водорасли.

Грижа за вашата щитовидна жлеза

Диагностицирането на което и да е от тези състояния е възможно само ако редовно провеждате преглед на жлезата и на всеки 6 месеца изследвате хормоните си.

Поддържането на добро здраве на вашата щитовидна жлеза е постижимо с природосъобразно хранене и добра физическа активност. Всъщност това са двата главни фактора за превенция на всички здравословни проблеми. При някои по-сериозни отклонения от нормите при различните хормони се налага контрол с помощта на хранителни добавки, участващи в специален диетичен хранителен режим.

Много специалисти препоръчват консумацията на селен. Той участва в структурата на около 25 селенопротеина, които са пряко отговорни за метаболизма на тироидните хормони.

Един пример за това е така нареченият глутатион пероксидаза, който защитава щитовидната жлеза от вредни свободни радикали.

Изключително полезен е и витамин В6, който има роля в различни метаболитни процеси, подпомагайки превръщането на всички групи храни в енергия. Ето защо той е един от най-добрите приятели на ендокринната система.

Пълноценно е и да се ползват хранителни добавки, които са предназначени не само за щитовидна жлеза и метаболитни процеси, но косвено подпомагат и други процеси.

Подходящи за добра работа на ендокринната система са хранителни добавки като натурален морски магнезий. Той допринася в голяма степен за нормалното функциониране на нервната система и мускулите, стимулира обмяната на веществата, намалява чувството на отпадналост и умора. Магнезият е важен също така за добрата психична функция и здравето на костите и зъбите и е в основата на здравия ежедневен сън.

Диктуваща много от процесите в човешкото тяло, щитовидната жлеза е диригент, който не бива да подценявате. Нарушените функции на щитовидната жлеза могат да се регулират с комплексен подход, състоящ се от правилно медикаментозно лечение, суплементация и индивидуален хранителен режим.

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*