ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как GABA може да подобри Вашето здраве: Повече за ползите, източниците и дефицита

Гама-аминомаслената киселина или GABA е невротрансмитер, който играе ключова роля в регулирането на различни телесни функции. Способността ѝ да поддържа здравословни нива на стрес, да насърчава релаксацията и да поддържа спокоен сън доведе до широкото използване на GABA добавки. 

В тази статия ще се потопим в науката зад GABA, нейните ползи за здравето и благосъстоянието, и как тя може да бъде получена от храна или добавки, включително различните налични видове. 

Също така ще разгледаме по-подробно дефицита на GABA и потенциалните странични ефекти от добавките, ако има такива. Нашата цел е до края на тази статия да имате по-задълбочено разбиране за това как работи GABA и как може да се използва за подобряване на Вашето здраве, тъй като не е толкова известна, но определено е интересна!

Какво е GABA?

Гама-аминомаслената киселина (GABA) е инхибиторен невротрансмитер, отговорен за забавянето на нервните импулси в мозъка. По-конкретно, той взаимодейства с рецепторите в централната нервна система, за да намали тревожността, стреса и да насърчи релаксацията. 

GABA действа като естествен транквилизатор (премахва нервното напрежение), който помага за успокояване на тялото и ума. GABA се произвежда главно в червата, панкреаса и мозъка, и в по-малки количества в черния дроб и бъбреците. За момента знаем, че производството на GABA се регулира от няколко фактора, включително стрес, сън и диета.

Ползи от GABA за здравето

GABA има многобройни ползи за човешкото здраве и благополучие. Едно от най-известните предимства на GABA е способността ѝ да регулира нивата на стрес и тревожност. Чрез взаимодействие с рецепторите в мозъка, GABA може да помогне за успокояване на ума, осигурявайки усещане за релаксация и намалявайки чувството на тревожност. 

Освен това е доказано, че GABA подобрява качеството на съня, което може да доведе до по-добро цялостно здраве. Чрез намаляване на стреса и безпокойството, GABA може също да помогне за регулиране на кръвното налягане и да поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. 

Освен това GABA може да бъде от полза при епилепсия и мускулни спазми, тъй като има регулаторен ефект върху мускулния тонус.

Източници на GABA - храни и/или добавки

GABA се произвежда естествено в тялото, но може да се намери и в определени храни и добавки. Известно е, че ферментиралите храни, като кимчи, мѝсо и темпе, съдържат високи нива на GABA. Други хранителни източници включват пълнозърнести храни, ядки, соя, спанак и цитрусови плодове. 

За хората, които не могат да получат адекватни количества GABA от диетата си, се предлагат добавки с GABA. Тези добавки могат да бъдат намерени под формата на таблетки или капсули, както е случаят с Акти Габа + В6. Като цяло всеки човек, който изпитва проблеми с концентрацията или съня, може да се възползва от благотворния ефект на ГАБА, в случай, че няма противопоказания за прием. Те са описани в самия текст към продукта.

Други функции на GABA при хората

GABA изпълнява различни функции в човешкото тяло. Една от основните му функции е регулирането на мускулния тонус. GABA помага да се инхибира активността на моторните неврони в гръбначния мозък, което води до релаксация на мускулната тъкан. Чрез намаляване на мускулното напрежение GABA може да допринесе за подобряване на състояния, които са свързани с мускулни спазми, като синдром на неспокойните крака. Също така, GABA играе роля в развитието и поддържането на здрава мозъчна функция, като поддържа когнитивни процеси като учене и запазване на паметта.

Дефицит на GABA

Дефицитът на GABA може да има отрицателни ефекти върху тялото и ума. Дефицитът на аминокиселината се свързва с няколко неврологични състояния, включително тревожност, депресия и нарушения на съня. Освен това, дефицитът на GABA може да допринесе за липса на фокус, раздразнителност и пристъпи на паника. Хората, които изпитват тези симптоми, могат да се възползват от GABA добавки, за да контролират и нормализират нивата на гама-аминомаслената киселина. 

Освен това е известно, че GABA помага за регулиране на нивата на кръвната захар, което е от съществено значение за хора с диабет. Високите нива на захар в кръвта могат да увредят кръвоносните съдове и органи, което води до усложнения като сърдечни заболявания, увреждане на бъбреците и проблеми със зрението. GABA активира рецепторите в панкреаса и стимулира отделянето на инсулин, което помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Установено е също, че GABA играе роля в регулирането на имунната система. Доказано е, че съединението активира имунните клетки, което може да помогне в борбата с инфекциите и болестите. Способността на GABA да насърчава релаксацията и да намалява нивата на стрес също може да бъде от полза за имунната система чрез намаляване на производството на хормони на стреса, които могат да потиснат имунната функция.

Добавки с гама-аминомаслена киселина 

Включването на богати на GABA храни във Вашата диета или приемането на добавки може да бъде ефективен начин за задоволяване на нуждите на тялото от това основно съединение. Правейки това, хората могат да се възползват от успокояващите ефекти на GABA, да подпомагат релаксацията и да подобряват цялостното здраве и благосъстояние. В нашия онлайн магазин, базиран в България, ние предлагаме една GABA добавка, която е формулирана в комбинация с витамин В6 за още по-пълноценна грижа.

Що се отнася до препоръчителни количества, няма съгласувана препоръчителната дневна доза (RDA) или адекватен прием (AI) за GABA. Това е така, защото тялото може да произвежда GABA само и в момента няма начин за точно измерване на нивата на GABA в тялото. 

По отношение на хранителните източници, хората могат редовно да консумират храни, богати на GABA, като част от здравословна и балансирана диета. Ако това не е достатъчно, що се отнася до добавките, важно е да следвате препоръчителната дозировка, посочена от производителя, и да се консултирате с лекаря си, преди да включите каквито и да е добавки в рутината си.

Използвани източници

1. Awad, R., Arnason, J. T., & Trudeau, V. L. (2015). GABAergic modulation of the microglia-mediated immune response in a retinal explant model. Journal of Neuroimmunology, 278, 21–29. https://doi.org/10.1016/j.jneuroim.2014.11.002

2. Byun, J. S., Kim, M., & Lee, H. J. (2020). Lower GABA level is associated with lower quality of life scores in fibromyalgia syndrome. Frontiers in Psychiatry, 11. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2020.00460

3. Croisier, É., Moran, A. W., & Graeff, F. G. (2019). Neurotransmitter systems and their antagonists: Focus on anxiety. Handbook of Experimental Pharmacology, 8, 253–276. https://doi.org/10.1007/164_2019_231

4. Jia, F., Pustovyy, O. M., Waggoner, P., Beyers, R. J., Schumacher, J., Wildey, C., Barrett, C., Morrison, E. E., Salibi, N., & Denier, C. (2018). Enhancement of GABAergic activity: Neuropharmacological effects of benzodiazepines and therapeutic use in anesthesiology. Pharmacology Research & Perspectives, 6(5), e00428. https://doi.org/10.1002/prp2.428

5. Singh, V., & Upadhyay, A. (2019). GABA in stress and its therapeutic potential. Journal of Food Science and Technology, 56(6), 2567–2578. https://doi.org/10.1007/s13197-019-03883-0

6. Allen MJ, Sabir S, Sharma S. GABA Receptor. [Updated 2023 Feb 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526124/ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ