ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как кортизолът влияе върху косопада и растежа на коса

Кортизолът често се споменава в контекста на темата за стреса. Това не е изненадващо - като основен хормон на стреса в тялото, кортизолът се повишава, когато сме в опасност, и причинява всички симптоми, които свързваме със стреса. Такива са повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм, мускулно напрежение и спиране на храносмилателната система, което води до гадене , повръщане и диария.

Но кортизолът, наричан още хидрокортизон, прави много други неща в тялото, освен да предизвиква тези ефекти. Той е от съществено значение за нормалния метаболизъм, кръвната захар, циркадния ритъм (цикъла сън/събуждане), имунния отговор и възпалението. Кортизолът има и ключово значение за растежа на коса, както и роля за косопада, която не бива да се подценява.

Какво е кортизолът

Кортизолът е стероиден хормон, един от глюкокортикоидите, произведени в кората на надбъбречните жлези, който се освобождава в кръвта и се транспортира в тялото. Повечето клетки съдържат рецептори за кортизол, които могат да имат много различни действия в зависимост от вида на клетките, върху които действа. Тези ефекти включват контролиране на нивата на кръвната захар в организма и по този начин регулиране на метаболизма. Освен това действа като противовъзпалително средство, влияе върху формирането на паметта, контролира баланса на солта и водата, регулира кръвното налягане и подпомага развитието на плода по време на бременност. Всички тези функции правят кортизола ключов хормон за защита на цялостното здраве и благополучие.

Как хормоните и косопадът са свързани чрез стреса

Продължителният стрес води до по-дълги периоди на високи нива на кортизол, което предизвиква различни смущения и в растежа на косата. Докато надбъбречните жлези са заети с производството на допълнителен кортизол, те произвеждат по-малко от хормоните, които поддържат здравия растеж на косата. Продължително високите нива на кортизол могат да доведат и до други здравословни проблеми, включително намаляване на регенерацията на клетките, нарушена умствена функция, намален метаболизъм и отслабена имунна система. 

Известно е, че кортизолът влияе върху функцията и цикличната регулация на космения фоликул. По време на периоди на стрес, дисрегулацията на кортизола може да наруши клетъчното сигнализиране, а оксидативният стрес може да наруши нормалните етапи на цикъла на растеж на косата. Проучванията in vitro показват, че провъзпалителни цитокини, включително фактор на туморна некроза-алфа (TNFα), интерлевкин (IL)-1α и IL-1β, причиняват образуването на вакуоли в клетките на матрицата на косъма, както и анормална кератинизация на вътрешната коренова обвивка. 

Знаем също, че тези цитокини разрушават фоликуларните меланоцити и насърчават образуването на меланинови гранули в дермалната папила. Те могат да нарушат цикъла на растеж на косата, което може да причини преждевременно спиране на цикъла на косата. По-конкретно, тези молекули могат да предотвратят преминаването на цикъла на растеж на косата от телогенната фаза към анагенната фаза на растеж. 

Във фазата на растеж стволовите клетки на космения фоликул са инструктирани да започнат да се делят. Това е процес, който преминава през няколко етапа на диференциация и води до образуването на косъм, който излиза от нашата кожа. В хода на другите две фази растежът спира и стволовите клетки спират да се делят. В тази латентна фаза косата в крайна сметка пада, започвайки нова фаза на растеж при нормални условия.

В някои случаи на тежък стрес, когато и кортизолът е във възходяща посока, огромен брой клетки преминават наведнъж във фазата на телоген (покой), което води до внезапна загуба на коса. Има три вида косопад, които могат да бъдат свързани с високите нива на стрес и повишения кортизол:

  1. Телоген ефлувиум, при който значителен стрес тласка голям брой космени фоликули във фаза на покой. В рамките на няколко месеца засегнатите косми може внезапно да паднат при разресване или измиване на косата;
  2. Трихотиломания - представлява непреодолимо желание за изскубване на косата от скалпа, веждите или други части на тялото. Скубането на косата може да бъде начин за справяне с негативни или неудобни чувства, като стрес, напрежение, самота, скука или разочарование;
  3. Алопеция ареата е състояние, при което коато имунната система на тялото атакува космените фоликули, причинявайки косопад. Смята се, че това се причинява от различни фактори, включително силен и хроничен стрес.

Увредена коса и кортизол - още важни зависимости

Когато става въпрос за косопад, обикновено си представяме плешивост при мъжете. Но на средна възраст жените също могат да изпитат значителни промени в текстурата и растежа на косата си, включително изтъняване. Както краткосрочният, така и хроничният стрес, които предизвикват повишена секреция на кортизол, могат да насърчат загубата на коса.

Високите нива на кортизол намаляват синтеза и ускоряват разграждането на хиалуронова киселина и протеогликани в скалпа с около 40%. Това възпрепятства нормалната активност на космените фоликули и може да доведе до косопад.

Стареенето прави това положение още по-лошо. Синтезът на протеогликани, които са жизненоважни за растежа на косата, обикновено намалява с напредване на възрастта. Косвено, повишеното производство на кортизол от надбъбречните жлези може да наруши производството на други хормони, които са необходими за цикъла на косата и фазата на растеж на косата. Такива благоприятни за косата хормони са естроген и прогестерон, тестостерон и DHT, и очевидно кортизол.

Как да разпознаем предизвикания от стрес косопад

Telogen effluvium обикновено причинява дифузно изтъняване, вид загуба на коса, която засяга целия скалп. Ако имате телогенен ефлувиум, косата ви обикновено ще изглежда по-тънка и по-малко гъста от нормалното, особено при ярка светлина.

Обикновено телогенният ефлувиум не причинява косопад на темето или други общи симптоми на андрогенна алопеция (хормонален косопад). Освен това обикновено не причинява плешиви петна, които са често срещан симптом на алопеция ареата (точкова плешивост).

Колко косопад е нормално да виждаме е сред най-често задаваните въпроси. Нормално е да губите между 50 и 100 косъма всеки ден. Диагнозата телогенен ефлувиум обикновено се поставя, ако отделяте повече от 100 косъма на ден или ако не възстановите бързо космите, които сте загубили в резултат на косопад, предизвикан от стрес.

Косопадът, предизвикан от стрес, обикновено може да се идентифицира, като се погледнат космите, които падат. Тъй като загубата на коса от телогенен ефлувиум се случва по време на телогенната фаза, много от космите, които губите, трябва да имат малка бяла луковица в корена. И макар това състояние да е временно и някои лекарства да помагат, необходим е холистичен подход към здравето за установяване и отстраняване на причината за косопада. А най-често това е стресът или хормонален дисбаланс, породен от него. 

Сред най-важните витамини и минерали за здравето на косата са биотин, витамин С и витамин D, както и аминокиселините L-цистеин и кератин. 

Освен справяне с косопада, нивото на стрес също трябва да се намали. Техники за релаксация като йога, упражнения, медитация, дихателни упражнения и време сред природата могат ефективно да се справят със стреса. Докато йога и медитация успокояват ума и отпускат тялото, упражненията освобождават химикали като ендорфини, допамин, серотонин и норепинефрин, които влияят на настроението ви и ви помагат да управлявате стреса и да се чувствате жизнени и щастливи. А най-доброто оръжие срещу стреса е щастието.

Използвани източници

  1. Choi, S., Zhang, B., Ma, S. et al. Corticosterone inhibits GAS6 to govern hair follicle stem-cell quiescence. Nature 592, 428–432 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03417-2
  2. Thom, Erling. (2016). Stress and the Hair Growth Cycle: Cortisol-Induced Hair Growth Disruption. Journal of drugs in dermatology : JDD. 15. 1001-1004. 
  3. Pondeljak N, Lugovic-Mihic L. Stress-induced Interaction of Skin Immune Cells, Hormones, and Neurotransmitters. Clin Ther. 2020 May;42(5):757-70. 
  4. Terao M, Katayama I. Local cortisol/corticosterone activation in skin physiology and pathology. J Dermatol Sci. 2016 Oct;84(1):11-6. Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ