ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как може да имате щитовидна жлеза в оптимално здраве? С правилната храна!

Една мощна жлеза контролира почти всеки аспект от Вашето здраве. Знаете ли коя е тя? В статията разглеждаме как работи щитовидната жлеза и как да я поддържаме здрава и в оптимална функциония чрез подходящата храна.

Повечето от нас никога не обръщат много внимание на здравето на щитовидната жлеза, докато не започнат да изпитват симптоми на нейната дисфункция. А какви са те? Метаболизмът ви се забавя, енергийните нива се понижават, губите мускулна маса дори докато наддавате тегло, косата ви започва да се къса и изтънява. И това не е всичко - студено ви е почти през цялата година. Това е кратък списък със здравословни нарушения, които определено не са приятни, но категорично са свързани с функцията на Вашата щитовидна жлеза.

Щитовидна жлеза - най-важният ендокринен орган

Щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда, разположена в областта на шията. Тази жлеза произвежда и отделя хормони, които регулират различни функции от съществено значение за човешкото здраве и благополучие. 

Тироидните хормони, произведени от щитовидната жлеза, контролират метаболизма на тялото, което е скоростта, с която тялото използва енергия. Те също така играят решаваща роля в регулирането на сърдечната честота, телесната температура и растежа и развитието при децата.

Щитовидната жлеза е особено важна за здравето и благосъстоянието на жените. Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху менструалния цикъл, плодовитостта и бременността. Бременните жени с нелекувани проблеми с щитовидната жлеза са изложени на риск от преждевременно раждане, раждане на бебета с ниско тегло или развитие на високо кръвно налягане и прееклампсия.

Няколко фактора могат да причинят дисфункция на щитовидната жлеза. Те включват автоимунни заболявания, като тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс, йоден дефицит, излагане на радиация, някои лекарства и генетични фактори.

Симптомите на проблеми с щитовидната жлеза могат да варират в зависимост от това дали жлезата е свръхактивна или недостатъчно активна. При хипотиреоидизъм или понижена функция на щитовидната жлеза симптомите могат да включват умора, наддаване на тегло, депресия, запек, непоносимост към студ, суха кожа и коса и мускулна слабост. Свръхактивната щитовидна жлеза или хипертиреоидизмът може да доведе до симптоми като загуба на тегло, ускорен пулс, нервност, треперене, диария и непоносимост към топлина.

Като цяло щитовидната жлеза играе критична роля за поддържането на човешкото здраве и благополучие. Тя е особено важна за здравето на жените, а дисфункцията на щитовидната жлеза може да има значителни последици, ако не се лекува. Ако подозирате, че може да имате проблем с щитовидната жлеза, важно е да посетите здравен специалист за правилна диагноза и лечение.

Разлика между хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Има два вида проблеми с щитовидната жлеза, както вече стана ясно. Хипотиреоидизъм (неактивна функция) възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Хипертиреоидизъм (свръхактивна функция) е тогава, когато жлезата произвежда твърде много от тях. Първият вариант е по-често срещан. Жените, например, са пет до осем пъти по-склонни да имат проблеми с щитовидната жлеза, отколкото мъжете.

Има няколко известни причини за хипотиреоидизъм, включително заболяване и възпаление на щитовидната жлеза, автоимунни разстройства и йоден дефицит, въпреки че последният може да се предотврати чрез употребата на йодирана сол. Произходът на хипертиреоидизма включва болестта на Грейвс, възпаление на щитовидната жлеза и доброкачествени тумори на щитовидната жлеза.

Освен ако не се подлагате на кръвни изследвания по време на лечение за диабет, сърдечно-съдово заболяване или друго медицинско състояние, може да не знаете, че имате проблеми с щитовидната жлеза, докато не започнете да изпитвате симптоми. Първото нещо, което може да забележите, е промяна в телесното тегло, както и непоносимост към студ, умора, промени в менструалния цикъл, суха или чуплива коса (или косопад) и нарушения на съня.

Специфични симптоми и дългосрочни потенциални заболявания, свързани с ниска секреция на хормони на щитовидната жлеза, включват по-слаб сърдечен ритъм и задух по време на тренировка. Повишаването на нивата на холестерола, мускулната слабост и храносмилателните проблеми като подуване на корема също са показателни за хипотиреоидизъм.

От друга страна, проблемите, свързани с хипертиреоидизма, включват необяснима загуба на тегло, особено свързана с мускулната тъкан, както и мускулна слабост. Чувствителността към топлина и повишената телесна температура са допълнителни признаци, както и раздразнителността и безпричинната нервност. Подуването на шията е критична индикация за увеличена щитовидна жлеза, която трябва да се изследва задължително.

Нормалният диапазон на тироид-стимулиращия хормон (TSH) е 0,4-4,0 mU/L. Ако показанията ви са над този диапазон, вероятността за хипотиреоидизъм е налице. Ниските нива на TSH пък показват хипертиреоидизъм. Дори ако показанията на TSH са нормални, но продължавате да изпитвате симптоми, помолете Вашия лекар за специфичен тест за Т4. Нормалният диапазон е 5–13 mcg/dL, така че ако вашите стойности са под 5, трябва да се лекувате за хипотиреоидизъм; стойности над 13 показват хипертиреоидизъм.

Да обобщим симптомите

Симптоми на хипотиреоидизъм са:

 • Умора
 • Тежък менструален цикъл
 • Забравяне
 • Покачване на теглото
 • Суха, груба кожа, изтъняла коса
 • Дрезгав глас
 • Непоносимост към студ

Симптоми на хипертиреоидизъм са;

 • Раздразнителност/нервност
 • Мускулна слабост/треперене
 • Нередовен, оскъден менструален цикъл
 • Отслабване
 • Нарушения на съня
 • Увеличени размери на щитовидна жлеза
 • Проблеми със зрението или дразнене на очите
 • Чувствителност към топлина

Как да се храните за щитовидна жлеза в оптимално здраве?

Ако нямате проблеми с щитовидната жлеза, поддържайте консумацията на йод постоянна, като ядете различни тъмнозелени зеленчуци и морски водорасли. Келп, зеле, броколи и спанак са с високо съдържание на този минерал, от който тялото ви се нуждае, за да създаде хормони Т3 и Т4. Когато приемате добавки, не превишавайте 400 микрограма на ден. Винаги при прием на определени лекарства питайте дали е нужно да приемате йод или е противопоказно.

Други ключови минерали включват селен и цинк. Здравословната диета, която включва морски дарове като сьомга, сардини, скариди и миди доставя селен, както и пилешкото, говеждото, пуешкото и гъбите шийтаке. Друг вариант е да приемате 100-200 микрограма селен на ден в допълнителна форма като хранителна добавка Акти Селен. Цинкът може да се набави от миди, месо, бобови растения и ядки или от добавка като Акти Цинк Карнозин.

Аминокиселината тирозин участва в производството и преобразуването на хормони на щитовидната жлеза, така че е важно допълнение към вашата диета. Можете да получите адекватни количества, като направите протеините 20-30 процента от ежедневната ви диета или можете да го допълните с 1-2 грама дневно, приемани в по-малки, многократни дози от протеин на прах като Хидролизиран телешки колаген тип 2 на прах.

Витамините от група B също са важни, защото различните B витамини имат много взаимодействия с функцията на щитовидната жлеза и регулирането на хормоните. Винаги е най-добре да ядете храни, богати на всички витамини от група В, като ядки, кисело мляко, риба, яйца, семена и месо. Приемът на B-комплекс хранителна добавка всеки ден също може да помогне.

Дефицитът на витамин D е свързан с хипотиреоидизъм, според журнала International Journal of Health Science. Източници на слънчевия витамин включват яйца, сьомга, млечни продукти и гъби. Но вероятно ще трябва да вземете и добавка, тъй като огромна част от хората са с дефицит. Тествайте нивата си, за да намерите най-добрата дозировка за вас. Типичният диапазон е 1000–5000 IU (международни единици) дневно, които може да си набавите с диета, излагане на слънце и да допълните с АДЕК -  всички мастноразтворими витамини на едно място.

Използвани ресурси

 1. Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto's thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020 Jun 19;27(2):184-193. doi: 10.26444/aaem/112331. Epub 2019 Oct 2. PMID: 32588591. 
 2. Wojtas, N., Wadolowska, L., & Bandurska-Stankiewicz, E. (2019). Evaluation of Qualitative Dietary Protocol (Diet4Hashi) Application in Dietary Counseling in Hashimoto Thyroiditis: Study Protocol of a Randomized Controlled Trial. International journal of environmental research and public health, 16(23), 4841. https://doi.org/10.3390/ijerph16234841 
 3. Larsen D, Singh S, Brito M. Thyroid, Diet, and Alternative Approaches. J Clin Endocrinol Metab. 2022 Nov 23;107(11):2973-2981. doi: 10.1210/clinem/dgac473. PMID: 35952387.
 4. Bellastella, G., Scappaticcio, L., Caiazzo, F., Tomasuolo, M., Carotenuto, R., Caputo, M., Arena, S., Caruso, P., Maiorino, M. I., & Esposito, K. (2022). Mediterranean Diet and Thyroid: An Interesting Alliance. Nutrients, 14(19), 4130. https://doi.org/10.3390/nu14194130 
 5. Woźniak D, Drzymała S, Przysławski J, Drzymała-Czyż S. Dietary supplements in hypothyroidism. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2021 Oct-Dec;20(4):375-381. doi: 10.17306/J.AFS.0985. PMID: 34724363. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34724363/ 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ