ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как рибено масло Havfruene може да помогне за контрол на триглицеридите и холестерола

Много спорове и объркване витаят около холестерола и безброй притеснения как да снижим нивата му. При пациенти, които имат коронарна болест, периферна артериална болест или други сърдечно-съдови заболявания, няма съмнение за ползата понижаване на холестерола. Но освен при някои здравословни състояния, има ли нужда да се полагат допълнителни грижи за намаляване на холестерола и на кой по-точно – на добрия или лошия? Има ли компоненти, които действат кардиопротективно и предпазват сърцето ви?

Норвежкото рибено масло Havfruene е средство за осигуряване на най-важните съставки за сърдечно здраве, а именно масло от черен дроб на атлантическа треска, витамин Е, Д3 и масло от мащерка. Защо точно тези съставки избират основателите на норвежката компания ще научите от настоящия материал, както и какво е значението им за здравето на сърцето и холестерола.

Високи триглицериди – причини и методи за нормализиране

Триглицеридите са вид мазнини, които се намират в кръвта ви. Тялото ви ги използва за енергия. Нужни са ви триглицериди за добро здраве, но високите им нива могат да повишат риска от сърдечно заболяване и да подсказват за метаболитен синдром.

Метаболитен синдром е комбинацията от високо кръвно налягане, висока кръвна захар, твърде много мазнини в областта на талията, нисък HDL ('добър') холестерол и високи триглицериди. Метаболитният синдром увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

С помощта на кръвен тест, който измерва холестерола ви, също може да се установят нивата на триглицеридите. За обща представа за нивото на триглицеридите, сравнете резултатите от теста си със следните нива:

 • Нормален резултат е по-малко от 1,7;
 • Границата за висок резултат е от 1,7 до 2,1;
 • Висок резултат е от 2,2 до 5,4;
 • Много висок резултат е 5.5 или повече.

Каква е разликата между триглицеридите и холестерола?

Триглицеридите и холестеролът са различни видове липиди, които циркулират в кръвта ви и:

 • Триглицеридите съхраняват неизползвани калории и осигуряват на тялото ви енергия;
 • Холестеролът се използва за изграждане на клетки и определени хормони. Той се дели на HDL и LDL холестерол.

Високите триглицериди могат да допринесат за втвърдяване на артериите или удебеляване на стените на артериите (артериосклероза), което увеличава риска от инсулт, сърдечен удар и сърдечни заболявания. Изключително високите триглицериди също могат да причинят остро възпаление на панкреаса (панкреатит).

Ролята на омега киселините за здравето

Омега-3 мастните киселини могат да понижат нивата на холестерола и триглицеридите. Можете да включите омега-3 в диетата си, като ядете определени видове риба и ядки или като приемате добавки, съдържащи тези здравословни съединения, включително рибено масло.

За Омега-3 мастните киселини е доказано, че подпомагат понижаването на триглицеридите. The American Heart Association препоръчва да се храните с непържена мазна риба (сьомга, аншоа, херинга, скумрия, риба тон и сардини) поне два пъти седмично, за да минимизирате риска от инфаркт и инсулт. Тялото ви не може да произвежда омега-3 мазнини, съдържащи се в мазни риби като сьомга, сардини, риба тон, затова е необходимо да си ги осигурявате външно.

Омега-3 мастните киселини са различни видове полиненаситени мазнини, намиращи се в мазна риба, някои източници на растителна основа и някои добавки. Към тази важна група мазнини спадат:

 • Алфа-линоленова киселина (ALA)
 • Докозахексаенова киселина (DHA)
 • Ейкозапентаенова киселина (EPA)

ALA често се предлага като добавка, но може да се открие и в различни растителни продукти, включително семена (особено семена от чиа и ленено семе), соя и ядки. EPA и DHA обикновено се намират в храни като мазна риба, включително сьомга, риба тон, херинга и сардини, някои ядки, добавки с рибено масло, масло от черен дроб на треска и крил.

Конкретно в норвежкото рибено масло от най-висок клас Havfruene, полиненаситените мастни киселини са 31% от състава, а по-конкретно омега-3 мазнините са DHA 12% и ЕРА 8%.

Вече има близо 20 000 публикувани проучвания за ползите от омега-3 мастните киселини за здравето. Докато изследователите продължават да откриват нови механизми за дълголетие като невропластичност на мозъка, защита на паметта и защита на теломерите от скъсяване, учените започнаха да анализират как различни източници на омега-3 влияят на тялото.
Интригуващите данни предполагат, че комбинирането на рибено масло и масло от крил може да осигури още по-добра подкрепа за сърдечно-съдовото здраве и нервната система, включително мозъка. Това се дължи на различните нива и скорост на усвояване, характерни за омега-3 мастни киселини от рибено масло и крил в плазмата, тромбоцитите и червените кръвни клетки.

Но тъй като не всеки има възможност да комбинира различни видове рибено масло, често с висока цена, трябва да се търси един продукт, носещ максимални ползи. Затова ви представяме норвежкото рибено масло Mermaids Havfruene Omega-3, което е в топ 3 на най-добрите рибени масла в Норвегия.

Защо Havfruene рибено масло Havfruene Omega-3 е единственото рибено масло, получено от дива риба. Методът на производство е утвърден и характерен за местните хора в Лофотен, които практикуват риболова от хилядолетия. В рамките на по-малко от 12 часа се извършват всички дейности по добив, подготовка и опаковане на рибеното масло, което е с ясен произход и история.

Една от най-масовите сезонни риболовни дейности в света има своето място в Лофотен. Всяка година от февруари до април арктическата треска извършва своята миграция от Баренцово море към места близо до Лофотен, където хвърля хайвера си.

След улов рано сутрин по първи петли, рибата се суши директно на слънце и в рамките на няколко часа черният дроб е обработен и превърнат в масло. Бързото протичане на целия процес не налага използването на тежки химикали или използването на термични процеси за обработка, които увреждат качеството на суровината. Напротив – треската идва директно от Баренцово море, което е една от най-чистите морски зони в света.

Отличителна разлика между Havfruene Omega-3 и други продукти с омега-3 мазнини е ТОТОХ индексът. Той обозначава каква е степента на гранясване на рибеното масло. Тя може да се оцени с помощта на стойностите на пероксид, анизидин и ТОТОХ. Стойността на индекса, изчислена с посочените измервания, дава по-обективен резултат за свежестта на продукта.
В случая с Havfruene Omega-3, индексът ТОТХ е по-малък от 5, а колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-чист и свеж е продуктът.

Окисление на рибеното масло – какво трябва да знаете

Окисляването на маслото е нежелана поредица от химически реакции включващи кислород, който влошава качеството на масло. Окисляването в крайна сметка води до гранясване в маслото с поява на типични аромати. Цялото масло е в състояние на окисляване и стигнало до крайния потребител, то вече няма как да се направи нищо за намаляване на окисляването.

Окисляването не е една-единствена реакция, а сложна серия от реакции. Когато маслото се окислява, то произвежда серия от разпадни продукти на етапи, като се започне с продуктите на първично окисление (пероксиди, диени, свободни мастни киселини), след това вторични продукти (карбонили, алдехиди, триени) и накрая третични продукти.

Способите за предотвратяване на оксидация са много, но трябва да се познават от производителя и да се използват още в процеса на производство. Факторите, които са в негов контрол и могат да допринесат за елиминиране на окислението или минимизирането му, са:

 • Редуциране на температурната обработка;
 • Липса на контакт с въздух, включително при запечатване;
 • Опазване от директна светлина;
 • Ниска степен на влажност;
 • Оборудване без желязо и мед;
 • Прилагане на антиоксиданти във формулата на продукта;

Предимствата на рибено масло Mermaids Havfruene Omega-3

Производителите на Havfruene Omega-3 се запечатва и защитава с азот, никога в контакт с въздуха. В рамките на производствения процес се използва модерна технология за премахване на токсините от околната среда, като документално има доказателства за чистотата на продукта.

Допълнително във формулата са добавени антиоксиданти – билково екологично масло от мащерка за съхраняване на отличните му качества. Маслото се добива и произвежда с отговорност за опазване на устойчивите рибни запаси - Havfruene Omega-3 е носител на знака на Съвета за управление на риболова (MSC), който удостоверява спазването на следните утвърдени принципи:

 • Ефективно и контролирано управление на риболовното стопанство;
 • Устойчив добив и риболов;
 • Ясен произход и минимална обработка на ресурсите; - Минимално въздействие върху околната среда.

За разлика от други продукти с морски произход, Havfruene Omega-3 няма типичния рибен вкус и мирис. Това е само още един огромен плюс, който можем да присъединим към богатия списък от качества на продукта.

Норвежкото рибено масло Havfruene Mermaids Omega-3 съдържа:

 • 250 мл. Масло от черен дроб на атлантическа треска;
 • Витамин Е микс от естествени токофероли;
 • Витамин А палмитат;
 • Витамин Д3;
 • Екологично чисто масло от мащерка – важен антиоксидант.

За пръв път в България и директно от чистите води на Баренцово море, имате шанс да усетите какво е наистина чисто рибено масло. Всички спецификации на продукта са описани в страницата му – Норвежко рибено масло Mermaids Havfruene 250 ML.

Сайт на производителя: https://havfruene.no

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ