ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Как възпалението ни прави затлъстели (и евентуално диабетици)

Възпалението е естествен отговор на имунната система, който помага на тялото да се бори с инфекциите, проникнали в организма. Когато то стане постоянно и хронично обаче, може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми като покачване на килограмите или развитие на диабет.

Процесът, според редица проучвания обаче, изглежда двупосочен. Докато възпаленията в тялото могат да доведат до диабет, се смята още, че наднорменото тегло и диабетът могат да допринесат за възпалителните процеси в организма. 

Връзката между тези състояния е актуална тема в медицината и научната литература вече десетилетия. Съществуват спорове обаче дали диабетът причинява възпаления или възпаленията причинява диабет, затлъстяването ли води до възпаление или то се предизвиква от нещо друго, и още много въпроси, на които ще отговорим в тази статия.

Как възпалението предизвиква диабет и покачване на килограми?

Хроничното възпаление в тялото води до нарушаване на естествените метаболитни процеси, а оттам до наддаване на тегло и затлъстяване. Възпалителните молекули, наречени цитокини, произведени от имунните клетки, когато се натрупат в организма, започват да пречат на способността на тялото да регулира апетита, разхода на енергия и складирането на мазнини. 

Основната функция на мастните тъкани е да съхраняват енергия, но в същото време те са и активен орган на енодкринната система, който секретира хормони и цитокини. Когато възпалението е в мастните тъкани, се насърчава инсулиновата резистентност - състояние, при което клетките стават по-слабо чувствителни към инсулин. Това от своя страна води до повишени нива на кръвната захар и увеличено съхранение на мазнини. 

Инсулиновата резистентност е една от причините за развитието на диабет тип 2, или метаболитното разстройство на организма, което се характеризира се с високи нива на кръвната захар. Хроничното възпаление може да наруши инсулиновите сигнални пътища, което води до намалено усвояване на глюкоза от клетките и повишено производство на глюкоза от черния дроб. В резултат на това нивата на кръвната захар остават повишени, което води до допълнително възпаление и метаболитна дисфункция.

Ако искате да подобрите функциите на черния си дроб, препоръчваме приемът на Холестерол контрол - естествена хранителна добавка, която насърчава нормализирането нивата на холестерола и липидните нива в организма.

Инсулиновата резистентност може да се предизвика и от възпаление в на мозъка, по-специално на хипоталамуса. То причинява лептинова резистнентност, която предшества инсулиновата и води до допълнително покачване на килограмите.

Лептинова, а в последствие инслулинова резистентност, се причинява и при възпаление на червата. Ето защо начинът на хранене играе решаваща роля за здравето на човека. Прекомерната консумация на преработени храни, захар и нездравословни мазнини води до нарушаване на метаболитните функции.

За да поддържате добро метаболитно здраве, е добре да се храните предимно с пресни сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и храни, богати на омега-3 мастни киселини. За допълнителна подкрепа на метаболизма си можете да потърсите и подходяща хранителна добавка, която да стимулира правилните му функции.

Форслийн на Хербамедика съдържа веществото форсколин, което по естествен начин задейства метаболитните процеси в тялото и спомага за изгарянето на мазнини и мастни клетки. Капсулите стимулират и функциите на щитовидната жлеза, която също отговаря за нормалната работа на метаболизма.

Как диабетът води до възпаления в организма

Диабетът се характеризира със състояние на хронично възпаление, изразяващо се в повишени нива на цитокини и имунна клетъчна инфилтрация в метаболитните тъкани. При това състояние мастната тъкан произвежда молекули, които допринасят за производството на още цитокини и поддържат възпалителния отговор в организма.

Нерегулираната секреция на адипокини - биоактивни молекули, произведени от мастната тъкан, допълнително изостря възпалението при диабет. Адипокините упражняват провъзпалителни ефекти и допринасят за инсулиновата резистентност. В същото време противовъзпалителният адипокин, наречен адипонектин, при затлъстяване и диабет намалява стойностите си, а това води до метаболитна дисфункция.

Освен мастните тъкани, и други метаболитни органи като черен дроб, скелетни мускули и панкреас показват признаци на възпаление при диабет. Натрупването на липиди, оксидативен стрес и митохондриалната дисфункция допринасят за освобождаването на провъзпалителни цитокини и развитието на неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD). Възпалението на скелетните мускули уврежда усвояването на глюкозата, изостряйки системната инсулинова резистентност. Възпалението на панкреаса пък компрометира функцията на бета-клетките и секрецията на инсулин, като допълнително влошава хипергликемията и метаболитната дисфункция.

Веднъж възникнало, хроничното възпаление вследствие от диабет може да доведе до редица аномалии и дори да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт на миокарда и инсулт. Възпаленията в черния дроб освен NAFLD и чернодробна фиброза, могат да причинят цироза.

Какво можете да направите за намаляване на възпалението и превенция или управление на диабета?

Съдейки по гореописаната информация, може да се заключи, че възпалението е както причина за развитие на диабет, така и негово последствие. При затлъстяване и инсулиновата резистентност се увеличава производството на възпалителни цитокини, които могат да доведат до развитие на диабет и образуването на един порочен кръг от влошено здраве.

Има ли тогава изход от тези проблеми и какво можете да направите за своето здраве, веднъж попаднали в капана им? Ключът се крие в намаляване на възпалителните процеси и поддържане на здравословен начин на живот.

Неправилното хранене, стресът в ежедневието, нарушените цикли на съня, чревните неразположения и факторите на околната среда създават огромни предпоставки за причиняване на възпаление.

Чрез въвеждане на полезни и здравословни практики в ежедневието като правилно хранене, движение, стратегии за справяне със стреса и отделяне на време за себе си и почивка, можете да балансирате организма си и да предотвратите развитието на диабет и покачването на килограмите си, или ако страдате от това състояние, да облекчите неговите последици в дългосрочен план.

Употребата на хранителни добавки, подходящи за вас и вашето състояние също може да е от полза за превенция и управление на здравовословните проблеми. Подходящ избор за цялостно здраве и детокс на организма е Детокс ликуид - хранителна добавка, фокусирана върху естествената детоксикация, подобряване функциите на имунната система, повишаване на енергията и когнитивните способности.

Независимо дали страдате или сте предразположени към диабет или не, поддържането на кръвната захар в нормални граници е от ключово значение за цялостното ви благосъстояние. Продукти като Акти Берберин и Метабол Контрол са чудесно естествено решение за регулиране на глюкозата и справяне с инсулиновата резистентност.

Метабол Контрол съдържа Карозитол, Гимнема и Хром пиколинат, които работят в симбиоза за поддържането на нормални нива на глюкозата в кръвта.

Акти Берберин освен за регулиране на инсулина, се препоръчва и за поддържането на нормални нива и балансиране между добрия и лошия холестерол.

Възпалението, диабетът и наддаването на тегло са взаимосвързани здравословни проблеми, които могат да имат дълбоки последици за цялостното ви здраве. Чрез управление на възпалението и нивата на кръвната захар чрез промени в начина на живот като правилна диета, прием на хранителни добавки, справяне със стреса и достатъчно сън и физическа активност, можете да намалите риска от затлъстяване и развитие на диабет, или да управлявате ефективно състоянието си.

Използвани източници

Nedosugova LV, Markina YV, Bochkareva LA, Kuzina IA, Petunina NA, Yudina IY, Kirichenko TV. Inflammatory Mechanisms of Diabetes and Its Vascular Complications. Biomedicines. 2022 May 18;10(5):1168. doi: 10.3390/biomedicines10051168. PMID: 35625904; PMCID: PMC9138517.

Tsalamandris S, Antonopoulos AS, Oikonomou E, Papamikroulis GA, Vogiatzi G, Papaioannou S, Deftereos S, Tousoulis D. The Role of Inflammation in Diabetes: Current Concepts and Future Perspectives. Eur Cardiol. 2019 Apr;14(1):50-59. doi: 10.15420/ecr.2018.33.1. PMID: 31131037; PMCID: PMC6523054.

Wellen KE, Hotamisligil GS. Inflammation, stress, and diabetes. J Clin Invest. 2005 May;115(5):1111-9. doi: 10.1172/JCI25102. PMID: 15864338; PMCID: PMC1087185.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ