ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какъв тип астма имам - Наръчник за идентифициране и терапия

Астмата е медицинско състояние, което засяга дихателните пътища и има хроничен характер. Това заболяване основно причинява затруднения с дишането, но може да има и други усложнения. Тези трудности са резултат от стесняване на дихателните пътища и подуване на лигавицата им. Астмата също води до производството на повече слуз във вашите дихателни пътища и при всички случаи изисква внимание, както и поддържаща грижа в течение на времето.

Какъв тип заболяване е астмата

Това е хронично заболяване, включващо дихателните пътища в белите дробове. Тези дихателни пътища или бронхиални тръби позволяват навлизането и излизането на въздух от белите дробове.

Ако имате астма, дихателните ви пътища винаги страдат от възпаление. Те стават още по-подути и мускулите около дихателните пътища могат да се стегнат, когато нещо задейства вашите симптоми. Това затруднява движението на въздуха в и извън белите дробове, причинявайки симптоми като кашлица, хрипове, задух или стягане в гърдите.

Астмата може да бъде много лека и да се прилага минимално или никакво медицинско лечение. Въпреки това, той може да бъде тежък и животозастрашаващ здравословен проблем. Медицинските специалисти класират астмата в няколко основни вида, които ще разгледаме поотделно:

Видове – подробна информация

Астма при възрастни

Някои хора не показват признаци, докато не станат възрастни. Това състояние е известно като астма в зряла възраст. 

Какво причинява астма при възрастни? 

Има много възможни фактори.

Понякога хората просто успяват да избягват астматичните си тригери години наред. Когато след това са изложени на този алерген като възрастни, това може да доведе до симптоми на астма. Например, те могат да се преместят със съквартирант, който има домашен любимец или могат да работят около определени химически изпарения години по-късно.

При този вид астма симптомите са кашлица, особено през нощта, по време на упражнения или при смях, затруднено дишане, стягане в гърдите, задух и хрипове. 

Астма с преобладаващ алергичен компонент

Хората с фамилна анамнеза за алергии или астма са по-предразположени към развитие на тази болест. Много хора с астма също имат алергии. Този вид се нарича алергична астма. 

Алергени като прашец, прах и пърхот на домашни любимци могат да предизвикат симптоми и пристъпи при определени хора.

В този случай симптомите могат да бъдат кашлица, особено през нощта, по време на упражнения или когато се смеете, затруднено дишане, стягане в гърдите и останалите типични за първия вид.

Важно е да се отбележи, че алергичната астма може да се засили от фактори, които причиняват неалергична астма. Такива фактори са например вирусни респираторни инфекции, упражнения, дразнители във въздуха, стрес, лекарства и някои хранителни добавки и метеорологични условия.

Overlap - синдром на припокриване

Това е едно по-особено състояние, което изисква задълбочено познание на двете заболявания и техните прилики и разлики. 

Астмата се счита за тежка, когато е трудно да се лекува и да се управляват симптомите. От друга страна, хроничната обструктивна белодробна болест е съвкупност от белодробни заболявания, които причиняват проблеми с дишането и възпрепятстват въздушния поток. Тази група заболявания може да включва рефрактерна (тежка) астма, емфизем и хроничен бронхит.

Повечето хора с астма няма да развият ХОББ, а много хора с ХОББ нямат астма. Възможно е обаче да има и двете. 

Този синдром на припокриване възниква, когато човек има тези две заболявания едновременно.

Симптомите тук могат да се проявят като затруднено дишане, хрипове и честа кашлица, стягане в гърдите, усилено отделяне на храчки, умора, нисък толеранс към физическа активност, задух по време на спорт и други.

Задействащите астмата алергени често включват прашец, прахови акари, хлебарки, плесени и пърхот на животни. Алергените могат да влошат симптомите на ХОББ. И ако не се лекуват, алергиите и астмата могат да увеличат шансовете за ХОББ при определени хора. Но ХОББ не е същото като астмата и ХОББ не е причинена от алергии или астма. 

ХОББ е смесица от няколко белодробни заболявания и може да е предизвикана от фактори на околната среда, включително от тютюнопушене. 

Когато човек има този вид синдром, т.е. боледува и от двете болести, е възможно да сгреши астмата за ХОББ или обратно и да не разпознае наличието на двете състояния. 

Ако имате или тежка астма, или ХОББ, трябва да поискате допълнително тестване, за да разберете дали имате синдрома на припокриване. 

Когато тези две заболявания се припокриват, и двете заболявания трябва да бъдат лекувани ефективно.

Хронична обструктивната белодробна болест се диагностицира най-често сред хора на възраст 50-74 години, пушачи, хора с фамилна анамнеза за астма или такива, които са изложени продължително на дразнители – химикали, тютюнев дим и други изпарения.

Запомнете: ХОББ е прогресивна болест, което означава, че с времето се влошава. Астмата е обратимо състояние, когато правилното лечение се изработи в точното време. 

Бронхоконстрикция, предизвикана от упражнения (EIB)

За много страдащи от астма времето на проява на тези симптоми е тясно свързано с физическата активност. И някои иначе здрави хора могат да развият симптоми на астма само при упражнения. Това се нарича индуцирана от упражнения бронхоконстрикция (EIB) или индуцирана от упражнения астма (EIA). 

Да останете активни е важен начин да сте здрави, така че астмата не трябва да ви спира, но трябва да се съобразите със сигналите на тялото и да не ги игнорирате. Вашият лекуващ лекар може да разработи мерки, с които да държите вашите симптоми под контрол преди, по време и след спортна активност.

EIB се причинява от загубата на топлина, вода или и двете от дихателните пътища по време на тренировка при бързо дишане на въздух, който е по-сух от този, който вече е в тялото. Обикновено симптомите се появяват в рамките на няколко минути след като започнете да тренирате и могат да продължат 10 до 15 минути, след като приключите. 

Всеки може да изпита тези симптоми но при този вид те са по-тежки. Хрипове при деца след физическа активност често са първият симптом на астма. 

Тригерите могат да бъдат от различен характер, като например хлорът в басейните при плуване, студен въздух по време на ски или друг спорт, замърсяване на въздуха с прахови и други частици, докато карате колело или бягате.

Когато тренирате във фитнес зала или на групови тренировки, парфюмът, почистващите препарати, боите и новото оборудване или настилки също могат да бъдат задействащи алергична реакция.

Общите симптоми на бронхоконстрикция от този тип включват:

  • Хрипове;
  • Задух;
  • Стегнатост в гърдите;
  • Кашлица;
  • Разстроен стомах.

Неалергична астма

Симптомите засилват ли се в конкретен период, било то в разгара на лятото или в студа на зимата? Когато се разболеете, стигате ли често до астматичен пристъп? Стресът предизвиква ли проблеми с дишането? 

Ако на някой от въпросите отговорихте с „Да“, то е твърде възможно да имате неалергична астма.

Симптомите ѝ са кашлица – основно през нощта или по време на спорт, затруднено дишане, стягане в гърдите, задух. 

Някои от тригерите за неалергичния вид са вирусни респираторни инфекции, физическа активност, алергени във въздуха, лекарства, стрес.

Въпреки че става дума за неалергичен вид, при него също е необходимо да посетите алерголог. Това е специалистът, който може да оцени състоянието и да разграничи най-добре различните видове на заболяването. 

Професионална астма

Професионалната астма се причинява от вдишване на пари, газове, прах или други потенциално вредни вещества, докато сте на работа. 

Хората с това състояние обикновено работят около химически изпарения, прах или други дразнители във въздуха. Ако сте били диагностицирани с астма, която има друга причина, тя може да се влоши поради вдишването на въздушни дразнители по време на работа. 

Ако имате астма и подозирате, че работното ви място причинява или влошава симптомите ви, може би трябва да помислите за смяна на професията или работното място. 

Някои от професиите, при които се среща този вид, са хлебопроизводители, производители на детергенти и лекарства, земеделски производители, лабораторни работници, работници в строителството и минното дело, работници в дървообработването и производството на пластмаса.

Отново, за точна диагностика се посещава алерголог, за да се събере информация за:

  • Медицинска история, която разкрива дали някой от членовете на вашето семейство има алергии или други алергични заболявания, като екзема;
  • Текущата и предишната ви работа и дали или как изглежда те се свързват с вашата астма. Трябва да обясните условията на работа – дали има излагане на изпарения, газове, дим, дразнители, химикали и потенциални алергени;
  • Колко често получавате и се задействат алергичните симптоми;
  • Състоянието и функцията на белите дробове – правят се тестове като спирометрия за измерване на въздушния поток.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ