ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Каква е връзката между черния дроб и психичното здраве?

Умора, тревожност, меланхолия... звучи ли ви познато? Понякога просто трябва да признаем пред себе си, че сме прекалено стресирани – от работата, взаимоотношенията, храната, времето, парите. Като цяло на моменти ни иде да затрием всичко, защото ни идва в повече. Сигурно Ви се случва и да се улавяте, че всичко Ви дразни и изнервя.

Но… един момент! Може ли причината да се крие някъде другаде и какво общо има черният дроб с всичко това?

Черният дроб е най-голямата жлеза в тялото с над 500 функции. Тя създава жлъчен сок, който разгражда мазнините, но се складира в жлъчката. Освен това черният дроб пречиства кръвта, като преработва алкохол, химикали и неутрализира отровни субстанции. Той складира някои витамини и минерали, както и глюкоза под формата на гликоген. Когато тялото се нуждае от енергия, черният дроб трансформира запасите от глюкоза в кръвна захар.

Черният дроб разгражда множество хормони, които вече са „свършили работата си“ в организма, като по този начин поддържа хормоналното здраве. Наред с това той е депо за кръв и участва в съсирването ѝ. Черният дроб е удивителен орган с още множество важни функции, но днес ще се спрем главно върху способността му да пречиства тялото и да неутрализира токсините.

черен дроб

Чернодробна дисфункция

Черният дроб е единственият орган, който може напълно да се самовъзстановява. Интересно откритие на учените е, че ние сме способни да изпълняваме ежедневните си функции дори ако сме загубили 70% от този орган. Въпреки това, когато черният дроб не функционира оптимално, той частично изгубва способността си да ни пази от токсините. Те се натрупват, а ефектът от това се изразява в множество симптоми, сред които:

 • Метаболитни проблеми;
 • Храносмилателни нарушения;
 • Висока кръвна захар;
 • Имунна дисфункция – алергии, непоносимости към храни и химикали, вътрешни възпаления, раздразнено черво, пропускливост на червата, инфекции;
 • Хормонален дисбаланс.

Една от най-неприятните последици за организма е, че когато черният дроб е „задръстен“, той изпраща токсините в кръвта, като по този начин я натоварва със задачата да им намери място. Най-често тя ги трупа в мастните клетки, а на по-късен етап токсините започват да достигат и до мозъка. Този процес на натрупване на токсини води до проблеми с теглото и нарушаване на когнитивните функции, като предизвиква:

 • Главоболия;
 • Гадене;
 • Лоша концентрация, разсеяност;
 • Нарушена способност за учене;
 • Честа смяна на настроения – обикновено между гняв и раздразнение;
 • Депресия.

В източната медицина органите се разглеждат като взаимосвързани с човешките емоции. Балансът е двустранен процес, който предполага, че нарушението във функцията на определен орган, води до дисбаланс на конкретна емоция и обратното – емоциите повлияват здравето на органите. Тя разглежда черния дроб като центъра на гнева. „Твърде много огън“ в черния дроб е сигурна причина за агресивно поведение, раздразнение, реактивност и острота.

Какво да правим, за да се радваме на здрав черен дроб и здрави нерви?

В човешкия организъм посредством аминокиселината L-метионин и ATP (аденозин трифосфат) се създава S-аденозин-L-метионин (SAMe) - естествено вещество, което се среща във всяка тъкан и във всяка клетка на тялото. SAMe играе важна роля във функционирането на черния дроб, имунната система, поддържа клетъчните мембрани, помага да се създават и разграждат важни химикали в мозъка като допамин, серотонин, мелатонин. Работи много тясно свързано с витамин B9 (фолиева киселина) и B12, като недостигът им може да доведе до ниски нива на SAMe в организма. Недостигът на тези два витамина също се свързва и с появата не неврологични и психични проблеми.

Незаменимата аминокиселина L-метионин съдейства за разграждането на мазнините и по този начин предпазва черния дроб и артериите от натрупването на токсини. Тя не може да се синтезира от организма и затова е важно да си я набавяме от храната (предимно от животинските продукти, а що се касае до растителните – най-подходящи са елдата, киноата и амарантът). При недостиг на тази есенциална аминокиселина, страда целия процес по образуването на SAMe.

За съжаление, веднъж заболее ли черният дроб (и тъй като той не боли, често разбираме след свършен факт), колкото и метионин да има в организма, нивата на SAMe трудно биват повлияни. Това е така, защото метионинът първо трябва да бъде активиран, а при чернодробните заболявания често се уврежда ензима, активиращ метионина на SAMe. Именно затова в такива случаи добавките с метионин са безполезни. Те водят до натрупване на аминокиселината и намаляване на чернодробната АТР. А както знаем, всеки излишък в организма предизвиква токсичност.

SAMe, като хранителна добавка, играе ключова роля в регенерацията на черния дроб, защото действа като прекурсор на антиоксиданта глутатион.

Той се складира в големи количества в черния дроб и буквално унищожава токсините. Проведени са стотици клинични изследвания, показващи положителното влияние на SAMe при пациенти с чернодробни заболявания. Едно от тях изследва връзка между приема на SAMe и нивата на глутатион при пациенти с чернодробни заболявания. Заключва се, че нивата на глутатион значително се увеличават при пациентите, приемали SAMe, отколкото при плацебо групата.

SAMe е открит през 1952 г. от италиански учени и вече повече от 40 години се смята за най-безопасния, активен и ефективен метилов донор, който познаваме. SAMe е пресечната точка на трите най-главни биохимични пътища в човешкия организъм, които регулират въздействието на абсолютно всяка биохимична реакция при хората и животните.

SAMe се грижи за детоксикацията на черния дроб, като по този начин повлиява положително метаболитните процеси, хормоналното здраве, имунната система, когнитивните функции, намалява оксидативния стрес и като допълнение дори помага за премахването на няколко сантиметра от обиколката на талията. Множество изследвания вече показват, че той може да служи и като мощен антидепресант. Но за разлика от класическите антидепресанти, той не предизвиква обичайните странични ефекти. Единствената забележка е да не се приема от хора с биполярно разстройство, защото може да засили маниакалните пристъпи.

След всичко, изложено досега, спокойно можем да заявим, че вече не е мистерия твърдението, че:

Колкото по-„щастлив“ е нашият черен дроб, толкова по-уравновесени и ментално здрави сме ние.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ